Öltözködjünk

10+1 dolog, amit unalmas hallgatni, ha plus size vagy

Lehet sértődöttet játszani, dühbe gurulni egy-egy hasonló megjegyzés kapcsán, de néha azért nem árt könnyedebben venni a témát, így összegyűjtöttem egy 10-es listát, amit csak 42-es méret felett ért meg az ember, akkor viszont nagyon. Fogadjunk, hogy sűrűn bólogatsz majd!

Önkéntes életmód-tanácsadók, szemmel diagnózist felállító orvosjelöltek és autodidakta divatdiktátorok előszeretettel osztják nekünk a tanácsokat még akkor is, ha nem kértük őket erre. Mert úgy érzik, pont az ő kinyilatkozásukra van szükségünk ahhoz, hogy végre lefogyjunk, hiszen 42-es méret felett szinte már bűn létezni.

1. Ez nem egészséges! Én csak miattad aggódom!

Talán a legtipikusabb és leggyakoribb és egyben a legunalmasabb megjegyzés. Mert nekem már a fülemen jön ki a sok aggodalmaskodó, aki minden bizonnyal behatóan ismeri a teljes vérképemet, napi szinten méri a vérnyomásomat, de leginkább röntgenszeme van, hisz ránézésre tudja, nem lehetek egészséges. Mivel nem kértem a tanácsaidból, kérlek, kímélj meg tőlük!

2. Na, hogy megy a diéta?

A másik véglet, hiszen mikor egy plus size lány elhatározza, odafigyel az étkezésére (nem feltétlenül diéta ez, inkább tudatos életmód), akkor egyből kiváló célpont lesz, amint alkalomadtán szénhidrát is kerül a tányérjára. Mert milyen jó vegzálni valakit, emlékeztetni arra, hogy nehéz fába vágta ám azt a bizonyos fejszét, és mellesleg úgysem lesz kitartása.

10+1 dolog, amit unalmas hallgatni, ha plus size vagy

3. Mikor jön a baba?

A plus size testalkatok közül talán a leggyakoribbak a hastájékra kerekedő nők, akik előtt nem ismeretlen a kérdés: hányadik hónap? Vagy ha még van ilyen a mai világban, a helyét átadó, rendszerint középkorú vagy idősebb nő a villamoson. Persze meg lehet sértődni ezen, de szerintem inkább egy viccel üsd el, vagy egyszerűen csak köszönd meg a figyelmességet, ami egyre ritkább a mai világban.

4. Ó, ekkora méretet nem tartunk!

A kedves eladó, aki elfelejti, nem kötelező náluk elköltenem a pénzem – mert ugye a pénznek sem szaga, sem mérete, nemde? Álcázott sajnálkozás az arcán, ami leginkább méla undorra és megvetésre emlékeztet, hiszen hogy is képzelted, hogy te, amorf lélek, beleférhetsz az üzlet csodás ruháiba. Sebaj, éljen az internet, hiszen vannak cégek, akik készek elvenni a pénzem divatos, kimondottan az én testalkatomnak megfelelő ruhákért cserébe. Online vásárlásnál pedig még az a bizonyos fintor sincs jelen.

5. Én azt a helyedben nem venném fel!

Divatszakértő, aki nem fél tanácsot adni. Nem mintha kértem volna, de szerinte ilyen vastag karral felejtsem el a pántos nyári ruhát a 35 fok dacára, sőt fürdőruhát sem vehetek fel büntetlenül, hiszen testem meglehetősen távol áll a Victoria’s Secret angyalkáitól. Szerinte inkább négy fal között kellene vegetálnom, hogy ne zavarjam az esztétikai élményét, de legalábbis nagy leplekbe kellene bujtatnom testem.

6. Milyen szép arcod van!

Ő az, aki képtelen elfogadni, hogy más testrészem is lehet szerethető, és 42-es méret felett is lehetek csinos. Szerinte ha lefogynék, jó nő lennék, hiszen “milyen szép az arcom”. Nyaktól lefelé viszont egy merő borzalom, s félve néz végig rajtam, így inkább a szemeimre, az arcomra koncentrál, hisz az legalább szép.

10+1 dolog, amit unalmas hallgatni, ha plus size vagy

7. Próbálja fel, nyúlik az!

A 4. pontban tárgyalt eladó ellenpólusa, aki szerint csak egy kis lycra kérdése, és az “egy méret” kategóriás ruha is feljön rám. Hiszen neki minden eladó, mindegy az, hogy ki veszi meg, vagy hogy is áll rajtam, eggyel kevesebb lesz a leltározásnál. “Nyúlik“, vagyis az én testemre is feljön, ami persze egy 38-as felsőnél elég kérdéses, lássuk be.

8. Ha akarnál, lefogynál!

Erre a megjegyzésre az emberek 90 százaléka valósággal késztetést érez, amint egy plus size lányt lát, uram bocsá’, boldogat. Hiszen ha duci vagy, nem lehetsz boldog, le kell fogynod. Ha pedig duci vagy és nem fogysz le, akkor akaratgyenge vagy és lusta. Persze más kérdés, hogy számos oka lehet a pluszkilóknak (nem csak egészségügyi), de ez a “megmondó emberek” nagy részét hidegen hagyja, hiszen tökéletes agymosáson mentek már át. Le KELL fogyni és másokat is le KELL fogyasztani. Pont. Jó biznisz ez, nem mellesleg…

9. Sajnos picit drágább!

A kvantumfizika is kevés lenne megérteni, mi történik az anyagokkal 42-es méret fölött. Valami szuperszonikus csoda folytán minden anyag felértékelődik, és ennek eredményeként mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, hiszen minimum dupla annyiba kerül plusz 20 centi anyag a konfekciómérethez képest.

10. De hiszen ez XL-es, biztos jó lesz!

Köszönöm, tisztában vagyok az XL rövidítéssel, azonban ránézésre is kb. 12 éves koromban fértem volna bele abba a felsőbe. Mivel minden üzletnek már sajátos méretezése van, lassan figyelmen kívül hagyom a méretcímkét, így a legrámenősebb eladó sem tud meggyőzni arról, hogy az általa XL-nek nevezett, amúgy gyerekosztályra való felső az én méretem. Mert nem az.

10+1 dolog, amit unalmas hallgatni, ha plus size vagy

10 +1. A ducik szerint a leggings nadrág!

Ebben van némi igazság, így erre figyeljünk ám oda:

Megfigyelted már, hogy a mellesleg teljesen helytálló, “leggings nem nadrág” cikkeknél előszeretettel használják plus size lányok képeit elrettentő példaként? Mintha csak a mi fejünkben lenne zűrzavar, pedig dehogy! Noha én már régóta azt hiszem, megtanultuk a leckét, a leggings nem harisnya, de nem is nadrág, mégis rácáfol egy-két nőtársam. Tudom, kényelmes, én is ebben edzek (még akkor is kizárólag hosszított pólóval párosítva!), de ideje helyén kezelni ezt a ruhadarabot. Mondjuk otthon, takarítás közben. Nyáron meleg, és ha a combok dörzsölődését szeretnéd kivédeni, van erre jobb módszer!

A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről, vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, s célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/cupcakeandpearls

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top