Öltözködjünk

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

A menyasszonyi ruha kiválasztása után a legfontosabb a fátyol, fejdísz kérdése. Nehéz megtalálni az igazit, de segítünk.

Hagyományos fátyol

A középen húzott fátyol a legjobban variálható darab. Tűzheted a fejtetőre, egészen buggyos hatást keltve, de teheted például a kontyod alá is. A ruhapróbánál kiderítheted, számodra melyik a legelőnyösebb viselési módja. Általában többrétegű és rövidebb, illetve hosszabb változatokban is létezik. Díszítése sokféle lehet, gyönggyel, szegéllyel, akár csipkével is.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Miért válaszd: Ha bizonytalan vagy, milyen magasságra akarod helyezni a fátylat, és még a frizurát illetően sem jutottál dűlőre a fodrászoddal, többféle viselési módja miatt a darab neked való. Szinte bármilyen ruhához jól passzol, a hagyományoshoz és a modernhez is.

És miért ne: Ha az egyszerűbb, letisztultabb vonalat részesíted előnyben, és a buggyos résztől idegenkednél.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Mit jelképez a fátyol? A fátyol az ártatlanság és a tisztaság jelképe, ezért a nők többsége csak az első házassága alkalmával visel fátylat, másodszorra inkább kalapot vagy egy szép fejdíszt. A katolikus gyakorlat szerint a házasságig tisztaságban élnek a párok, és a fiatalok csak az esküvő után lesznek egymáséi. A templomi esküvőkön a fátyol még inkább kifejezi a lány ártatlanságát.

 

Egyszerű körfátyol

A körfátyol egyszerűségénél fogva nagyszerű és modernnek is nevezhető. Nem húzott középen, a fésűrésznél nincs semmi anyagredő, csak sima felület. Általában két rétegben készítik. Katalin hercegnő is ilyet viselt az esküvőjén, díszes csipkeruhájához és annak hosszú uszályához nagyszerűen passzolt a letisztult, pillekönnyű darab.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Miért válaszd: Ha a ruhád egyébként is nagyon díszes, és szeretnéd a szépségét egy egyszerű fátyollal kiemelni, a körfátyol remek választás.

És miért ne: Ha esetleg kicsit nagyobb orral rendelkezel, a hagyományos, középen húzott, buggyos fátyol a magasabbra tűzhetősége miatt jobb választás lehet, és a profilod szempontjából is előnyösebb.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

A fátyol hossza: Ha 160 cm a magasságod, esetleg ennél kisebb, részesítsd előnyben a könyékig érő fátyolhosszt. Magasabb lányok már bátran viselhetik az ujjak hegyéig érő hosszabb változatot. A nagyon hosszú fátyol, például amikor annak hossza meghaladja a ruha hosszát, csak a kimondottan magas menyasszonyoknak előnyös viselet, mert alacsonyabb nőknél összenyomhatja az egész sziluettet.

 

Júlia-fátyol

A nagyszüleink, dédszüleink híres fátyla. Régi fekete-fehér, megsárgult esküvői fényképeken a legtöbb menyasszony ilyet viselt, a kor divatjának megfelelően. Ma is felkapott és trendi darab lett, főleg a vintage stílusú esküvők remek kiegészítője. A fejpántszerűen a fejre lapuló, kétoldalt virággal vagy egyéb dísszel megtűzött fátyol ma már egy modernebb ruhával is divatos és vagány lehet. Kate Moss és Lily Allen is ezt a típusú fátylat viselte az esküvőjén, és mindkettőjüknek remekül állt.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Miért válaszd: Ha egyébként is bolondulsz a bohókás, kicsit hippis stílusért, és imádod a vintage cuccokat is, a Júlia-fátyol neked való lesz.

És miért ne: A túl erős profil, a kicsit nagyobb orr szintén kizáró oka ennek a fátyolnak a viseléséhez. Az elöl laposabb része miatt nagyobbnak tűnhet az orrod, mint valójában, válassz inkább magasabban viselhető fátylat.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Kérdd kölcsön a nagyiét! Egy érdekes hiedelem szerint, szerencsét hoz a menyasszonynak, ha olyan fátylat és ruhát választ vagy örököl, amit előtte egy hosszú, boldog házasságban élő asszony viselt az esküvőjén. Ez lehet az anyuka vagy a nagymama, esetleg egy régen élt rokon is.

 

Spanyol vagy mantillafátyol

A vastag csipkeszegéllyel ékesített spanyol fátyol, amit egyszerűen ráterítenek, rátűznek a fejre, nagyon elegáns és szűzies viselet, egyben királynői megjelenést is ad. Légies hatását fokozza, hogy csak egyrétegű. Az arisztokrata családok menyasszonyai, főleg a spanyol hercegnők kedvelt viselete a mantilla, nagyon hosszú, akár többméteres változata is. A hagyományok szerint a középkortól viselték a spanyol nők, a fehéret a hajadonok, feketét a férjes asszonyok.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Miért válaszd: Neked ajánljuk, ha egyébként is romantikus alkat vagy, királynői megjelenésre vágysz, és a ruhád is hagyományos szabású. Ha ünnepélyes, templomi szertartásod lesz, ahová nagyszerűen beleillik majd egy hosszú, romantikus, csipkés fátyol.

És miért ne: Ha inkább vagány, modern esküvőd lesz, és szokatlan, rendhagyó esküvői ruhában fogsz férjhez menni, és egyébként sem szeretnél templomi esküvőt, a mantilla nem igazán illik a képbe.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Birdcage fátyol vagy madárkalitka

A szemet és az orrot, vagy az egész arcot is takarhatja ez a hálószerű fejdísz, nem is kimondottan fátyol, azonban nagyon szexi és trendi menyasszonyi viselet. Szinte bármilyen ruhához passzol, de nagyszerű ötlet akkor is, ha csak a polgári szertartásra veszed fel egy egyszerűbb kosztümhöz vagy ruhához. Általában hajba való virágokkal vagy tolldíszekkel kombinálják. Végzetasszonyos, dívás külsőt kölcsönöz.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Miért válaszd: Ha egyébként is idegenkedsz a fátylaktól, és valami igazán szexire és különlegesre vágysz.

És miért ne: Ha hagyományos szertartású templomi esküvőd lesz, a klasszikus menyasszonyi ruhához a hagyományos fátyol jobb választás. Ha esetleg külön, egy másik napon lesz a polgári esküvőd, nyugodtan kipróbálhatod.

Milyen menyasszonyi fátylat válassz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top