Öltözködjünk

Elképesztően bátor dolgot tesznek ezek az iráni nők – videó

Durva büntetést kockáztatnak azok az iráni lányok, nők és asszonyok, akik csatlakoztak az "Én titkos szabadságom" mozgalomhoz. Nézd meg, mit tesznek azért, hogy változást hozzanak az életükbe!

Iránban 1979 óta a nőknek tilos fejfedő nélkül megjelenniük nyilvános helyen és megmutatni a hajukat. A szigorú szabályból pedig egyre több asszonynak van elege. Többek között Masih Alinejad iráni újságírónak és szabadságjogi aktivistának, aki mozgalmat indított a törvény ellen. Masih elkezdett olyan fotókat posztolni magáról Facebookon, melyeken nem viseli a hijabot, képeinek pedig nagyon hamar hatalmas sikere lett. Rövid idő alatt több mint 800 ezren csatlakoztak a bátor demonstrációhoz. Mára már több ezer iráni nő vette le fejkendőjét, és mutatta meg haját az interneten.

Elképesztően bátor dolgot tesznek ezek az iráni nők – videó

Fedetlen fejjel járni nők számára hatalmas bűnnek számít az országban. Csak 2014-ben közel 3,6 millió asszonyt büntettek meg, és tartóztattak le Iránban, mert nyilvános helyen “illetlennek” ítélték meg a viseletüket.

Masih Alinejad bátor kezdeményezéséről készült videóját itt megnézheted:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top