Öltözködjünk

5 tuti tipp használtruha-vadászathoz

A használtruha-boltokban vásárolni ma már nem ciki, sőt. A különlegességre vágyó divatimádók egyik kedvenc időtöltése lett a ruhavadászat. Ha te is szuper darabokat akarsz beszerezni és nemcsak egy újabb kacatot, figyelj!
  • Csak akkor vedd meg, ha első pillantásra tökéletesen áll

Ugye ismerős, hogy állsz a próbafülkében, roskadásig telt kosárral, és nem tudod, pontosan mit próbálj fel először. Érdemes sorba rendezni a felsőket és azokat felpróbálni, majd ha alulról is levetkőztél jöhetnek a szoknyák, nadrágok, végül a ruhák. Ha elsőre nem fut át rajtad a gondolat egy ruha felpróbálása után, hogy ez bizony nagyon jól áll, akkor több mint valószínű, nem is áll annyira jól, hogy mégis megvedd, csak azért, mert olyan cuki volt a vállfán, és különben is ez a divat. A legkisebb bizonytalanságra is figyelj, és ne vásárolj ész nélkül. Hidd el, csak egy újabb felesleges kacat fogja terhelni a szekrényedet.

5 tuti tipp használtruha-vadászathoz
  • A kis szakadás, az bizony nagy hiba és a kicsi folt is nagyon csúnya folt

Ha valami őrülten tetszik, de szakadt vagy foltos nem érdemes költeni rá. Ne feledd, egy használtruha-boltban vagy, ahol szintén alapelvárás, ha már pénzt adsz ki valamiért, hogy ne legyen selejtes. A szakadást ugyan meg lehet varrni vagy varratni, esetleg ha a varrás mentén van, a foltos ruhát azonban mindenképp felejtsd el! Ha profi foltkiszedő vagy, akkor is! Nem tudhatod, hogy pontosan mi szennyezte be, és abban sem lehetsz biztos, kijön-e valaha az ártatlannak tűnő paca. Ráadásul a legtöbb használtruha-üzletben nem cserélnek be ruhát, így minek is kockáztatnál?

  • Nem mindegy a ruha színe és a szabása

Az első, aminek jól kell állnia, a ruha színe, a második a testalkatodhoz passzoló szabásvonal. A színeknél nem mindegy, hogy nyár, ősz, tavasz vagy tél típusba tartozol-e, ez a bőröd és a hajad színétől függ. Ha ezzel tisztában vagy, nyert ügyed van, és már csak a szabást kell figyelni. Ha éppen a bő, lenge nadrág a divat, és neked kimondottan előnytelen, ne erőltesd, se a próbát, se a vásárlást. A trendi bő fazonú felsőkben is elveszhetsz, például ha túl alacsony vagy. A testhez simuló pedig ott tapadhat ahol nem kéne. Próbáld megtalálni az arany középutat.

5 tuti tipp használtruha-vadászathoz
  • Az anyaga is nagyon lényeges

Amivel csak kevesen számolnak, pedig főleg nyáron több figyelmet érdemelne, az a ruha anyaga. A turkálókban a legtöbb ruha első ránézésre gyönyörű, de zömében 100%-ban poliészter anyagból készült, de ami még rosszabb, poliamid is lehet. Ettől a két anyagtól óvakodj a legjobban. Hiába tűnik lengének, nagyon bele lehet izzadni, mert a tested nem tud szellőzni benne. A spéci izzadásgátlók sem enyhítik a bajt, főleg negyven fokban.

Lehetőleg pamut vagy selyem összetételű anyagot válassz. Igaz a 100% selyem ritka az ilyen helyeken, de ha kitartó és figyelmes vagy, igazi kincset találhatsz. A selyem a legjobb nyári anyag, szellős, rendkívül finom tapintású, a melegben képes hűteni, a hidegben pedig némiképp melegíteni a testet. A viszkóz még talán az, ami elfogadható, de ez is tulajdonképpen kevert, műszálas anyag.

  • Óvatosan a fehérneművel és a cipővel!

A bugyi, melltartó és a cipő kényes kérdésnek számít, ha használtruha-boltban jársz. Érthető, hogy elcsábulsz egy-egy márkás darab láttán, no de mégis tartsd észben: ezt már hordta előtted valaki. Higiéniai szempontok alapján jobb, ha nem vásárolsz ilyen helyen a fenti ruhadarabok közül. Persze kivételek akadhatnak. Ha látsz egy cipőt, amin még az árcímke is rajta van, és biztos vagy benne, hogy steril: nosza, ne gondolkozz, vedd csak meg! Valószínűleg nem okoz csalódást, de ha mégis, legalább tanulsz belőle.

5 tuti tipp használtruha-vadászathoz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top