Öltözködjünk

Ezek a híres magyar divattervezők kedvenc divatfilmjei

Náray Tamás szinte úgy élt Párizsban, mint Az ördög Pradát visel Andyje, Sándor Szandrát a Hairben látott ruhák ihlették meg, Konsánszky Dórát pedig az Annie Hallt alakító Diane Keaton tomboy stílusa. Hazai tervezőket és divatszakembereket kérdeztünk, melyek a kedvenc divatfilmjeik.

Náray Tamás divattervező

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Az ördög Pradát visel

Mi más?! Először is azért, mert imádom Meryl Streepet, másrészt pedig, mi pont úgy éltünk és dolgoztunk Párizsban, mint a filmbéli “Emilyk” és “Andyk”. Tiszta deja-vu érzésem van a mozi kapcsán!

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Yves Saint Laurent

Életem legjobban tetsző filmje lehetne, ha nem szenteltek volna benne ennyi időt a szexualitásnak, ami nagyon túlzón és ízléstelenül lett megjelenítve. A kedvenc jelenetem, mikor még alig huszonévesen, a Diornál, egy kettéhasított, fehér taft darab segítségével átalakít egy unalmas fekete ruhát. Volt szerencsém vele élőben is találkozni, nagyon karizmatikus ember volt.

Pret-a-porter

Cinikus, provokatív és nagyon pimasz film – éppen ezért imádom Altman munkásságát! A kedvenc momentumom Sophia Loren vetkőzése… Akárhány éves, csak úgy izzik a vászon ettől a nőtől! Igazi díva.

Sándor Szandra, a NANUSHKA tervezője

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Hair

A ’60-as, ’70-es évek divatja óriási hatással volt rám tinikoromban: a Hair egy igazi kultfilm, amihez a ruhatervezés során, inspirációs forrásként időről időre vissza tudok nyúlni.

Micsoda nő!

Az a jelenet, amikor Julia Roberts végigvásárolja a Rodeo Drive-ot, örökké megragadt az emlékezetemben. Addig számomra nem látott példa volt a vásárlás mint a kulturális tevékenység egyik formája.

Egy egyedülálló férfi

Itt valójában a film látványa és Tom Ford tervezte kosztümök azok, amik igazán meghatározóak – imádom, ahogy a kaliforniai napsütés bágyadtságában megjelennek a ’60-as évek kiszámított, markáns sziluettjei…

Lakatos Márk stylist

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

A film jelmeztervezője, Jean Paul Gaultier volt, aki mesterien ötvözte a németalföldi barokk hangulatát a saját, jellemzően párizsi dekadenciájával. A főszereplő pedig Helen Mirren volt, aki az egyik legizgalmasabb stílusikonnak tartok. Érdekesség, hogy a különböző jelenetek különböző színű monokróm díszletekben játszódnak, így a szereplők jelmezéből annyi változatot kellett gyártani, ahány jelenetben szerepeltek.

Victor & Rolf tervezőpáros H&M kisfilmje

A holland tervezőpáros H&M kapszulakollekciójához készült reklámfilm a másik kedvencem, izgalmasan dolgozzák fel a rájuk jellemző “iker” tematikát. Ráadásul az egyik kedvenc szecessziós városomban, Barcelonában. Egy szürreális esküvői bankett, imádom!

Tóth Bori, a MAISON MARQUISE tervezője

fotó: Gosztom Gergő
fotó: Gosztom Gergő

Valentino: The Last Emperor

Az olasz divatcézárról készült dokumentumfilm az utolsó kollekcióinak tervezésébe és a Valentino-divatház történetébe enged betekintést. Szinte érezni lehet, hogy a koros alapítók mekkora lelki vívódások közepette adták át a stafétabotot az új tervezőnemzedéknek.

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

In Vogue: The Editor’s Eye

Az amerikai Vogue egykori és jelenlegi divatszerkesztői olyan szenvedéllyel mesélnek a munkájukról, hogy biztos vagyok benne, még azt is rabul ejti ez a világ, aki nem ebben az iparágban dolgozik.

A szeptemberi kiadás (The September Issue)

Az ördög Pradát visel sikere nemcsak a divatvilágra, hanem annak egyik legbefolyásosabb személyiségére, Anna Wintourra, az amerikai VOGUE főszerkesztőjére is ráirányította a figyelmet. A szeptemberi kiadás című dokumentumfilm a 2007-es szeptemberi VOGUE készítésébe enged bepillantást, és abba, hogyan is dolgozik az igazi Miranda Priestly.

Bódis Boglárka, az ELYSIAN tervezője

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Álom luxuskivitelben

Ez a film számomra annyi minden miatt fontos! Audrey Hepburn Hubert de Givenchy múzsája volt, számomra pedig megtestesíti mindazt, amitől egy nő szép: kecses, bájos, elegáns, huncut és végtelenül kedves. A film nyitójelenetének fekete kis ruhája pedig a divattörténet ikonikus darabjává vált.

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

A nagy Gatsby (új változat)

Lenyűgöző, magával ragadó és lendületes alkotás, ahol a látványra óriási figyelmet fordítottak. A jelmeztervezőt, Catherine Martin-t Oscar-díjra is jelölték a több ezer lenyűgöző ruhája miatt,de a filmben sok vintage Prada és Miu Miu darab is felbukkan. Személyes kedvencem az “ingdobálós” gardrób jelenete, valamint Daisy fogadása, aki egy orchideákkal telerakott házban, egy zöld csipkeruhában várta a vendégeit.

Givenchy, the dress

A kisfilm egy csodás, fehér Givenchy ruha születésének a történetét mutatja be. Ezt a videót akkor nézem meg, mikor szeretnék feltöltődni annak a professzionalizmusnak a látványával.

Konsánszky Dóra divattervező

fotó: Barna Bálint
fotó: Barna Bálint

Hullócsillag

Igazi kultfilm a divat, illetve a modern művészetek kedvelőinek. Bebizonyítja, hogy ahhoz, hogy valaki meghatározó egyéniség lehessen a művészetben, a tehetség mellett egy múzsára is szüksége van. A film egyébként Andy Warhol és Edie Sedgwick szerelmi életéről szól.

Annie Hall

Kíméletlen humorú és nagyon stílusos film a nő és a férfi párkapcsolatáról. Magát a tomboy stílust pedig az Annie Hallt alakító Diane Keaton teremtette meg.

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Benes Anita, a DAALARNA tervezője

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Az ördög Pradát visel

Szeretem a film humorát, amivel kritizálja a divatvilágot. Meryl Streep játékát pedig különösen kedvelem, ebben a filmben is zseniális.

Szex és New York

Hiába telt el a sorozat és a film készítése óta jó pár év, Patricia Field jelmeztervező olyan lenyűgöző ruhákat választott a szereplőknek, amelyek még a mai napig is divatosak lennének.

George Michael – Too Funky (videoklip)

Imádom ezt a klipet, hiszen a ’90-es évek legmeghatározóbb topmodelljei szerepelnek benne.

Abodi Dóra divattervező

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Zoolander

Már vagy harmincszor láttam, fejből tudom az összes mondatát! Találó paródia a divatvilágra – Ben Stiller, Owen Wilson és Will Ferrell pedig a kedvenc vígjáték-színésztrióm, tökéletesek együtt.

A nagy Gatsby (1974-es verzió)

F. Scott Fitzgerald a kedvenc íróm, ez a régebbi verzió maximálisan visszaadja a könyv hangulatát, ráadásul a kosztümök is csodálatosak.

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Kifutó a semmibe

Gia Carangiről, a 70-es, 80-as évek topmodelljének tragikus sorsáról szól ez a dráma, amiben nagy kedvencem, Angelina Jolie játssza el a főszereplőt.

Ezek a híres magyar divatszakemberek kedvenc divatfilmjei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top