Öltözködjünk

Ismert magyar színésznők mutatták be a roma divatkollekciót – fotók

A nemzetközi roma nap alkalmából egy nagy önkéntes civil összefogás keretén belül ismert színésznők mutatták be a Romani Design divatstúdió roma motívumok ihlette egyedi divatkollekcióját.

A Varga Erika által 2010-ben alapított divatstúdió nem hagyományos eszközökkel vagy bevett sémákkal küzd a romákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Romani Design egy történetet mesél el a divat segítségével, színpompás designer ruhái és kiegészítői segítségével mutatja be a roma kultúrát, annak sokrétűségét, szépségeit, szerethetőségét.

Ismert színésznők álltak ki a roma kultúra mellett

“A roma viseleti kultúra gazdagsága, szépsége, a tradicionális motívumok jelentésgazdagsága mind olyan érték, amely általában kevés figyelmet kap akkor, amikor a roma kultúráról beszélünk. Úgy érzem, hogy ezeknek az értékeknek a felmutatásával a vizualitás, a divat révén sokkal erőteljesebb, hatásosabb üzeneteket lehet átadni nyitottságról, toleranciáról, együttélésről. Észrevétlenül lehet közel férkőzni az emberek szívéhez, és ha ez megtörtént, az előítéletes, sztereotip gondolkodásmódnak már nincs helye, létjogosultsága” – vallja a Romani Design ötletgazdája, Varga Erika tervező. 

Ismert magyar színésznők mutatták be a roma divatkollekciót - fotók

A különleges bemutató egy átfogó civil együttműködés keretében valósult meg, amelyhez neves magyar színésznők is csatlakoztak. A “My Identity-My Freedom” fantázianevet viselő Romani Design kollekciót Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, Sághy Tímea, illetve az Örkény színház színészei: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella és Kerekes Éva mutatták be a közönségnek. A kollekció az identitását bátran vállaló és azt szabadon értelmező modern nőt állítja a figyelem középpontjába, aki kreativitását, életörömét tudatosan megéli és képviseli.

Ismert színésznők álltak ki a roma kultúra mellett

A bemutatót óriási érdeklődés kísérte, számos ismert közéleti személyiség is megcsodálta a ruhákat, többek között Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Mautner Zsófia, gasztroblogger és műsorvezető, illetve az eseményen az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, az Egyesült Királyság Nagykövetsége, Norvégia Nagykövetsége és Dánia Nagykövetsége is képviseltette magát. Az Amerikai Egyesült Államok nemrég kinevezett magyarországi nagykövete, Colleen Bell a bemutató után személyesen gratulált Varga Erika tervezőnek a kollekcióhoz.

Ismert színésznők álltak ki a roma kultúra mellett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top