Öltözködjünk

Így öltözz sportosan a városban!

A sportruházat olyasmi a divatban, mint a NASA – a fejlesztéseik egyre inkább beszivárognak a mindennapos öltözködésbe. Megmutatjuk, hogyan lesz a technikai ruházatból irodába vagy partihoz alkalmas viselet, de nem csak divatoztunk, teszteltük is a sportos holmikat.

Klasszikus sportos

Ha athleisure-ről van szó, ami angolul az atletikus és a szabadidő szavak összeolvasztásából jött létre, körülbelül ez az alapfelállás: edzőcipő, jóga- vagy futónadrág, hosszú szürke kardigán és farmer- vagy bőrdzseki. Végtelenül kényelmes és egyszerű, de fontos szabály, hogy a rajtunk lévő holmik közül lehetőleg maximum két darab legyen sportos, a többi segítségével, jelen esetben a kardigánnal és a farmerdzsekivel alakítjuk át edzőtermi öltözetből utcai viseletté.

Energy Boost edzőcipő – Adidas, színes futónadrág – Helly Hansen, szürke kardigán és DKNY farmerdzseki - Háda
Energy Boost edzőcipő – Adidas; színes futónadrág – Helly Hansen;
szürke kardigán és DKNY farmerdzseki – Háda

Az Adidas Energy Boost edzőcipőjével komoly múltunk van, már két éve teszteljük, legnagyobb megelégedésünkre. A minimalista cipők mellett ez a városban egyik legjobban hordható és funkcionálisan is működő koncepció, aszfalton mindig ebben futunk – de egy áttáncolt éjszakához is kiváló, és még jól is néz ki. Az anyaga miatt szerintünk mezítláb nem annyira kényelmes, nekünk a Columbia gyapjú sportzoknijai váltak be, nyáron is puha, jól szellőző opció, nem melegebb, mint a többi anyag, és érzékeny lábakra a legjobb megoldás.

Bár a hasonló klasszikus összeállítások a nadrág legtöbbször fekete, mi szándékosan kerültük – hát tavasz van, vagy mi! A Helly Hansen márka is régi barátunk, és amint megláttuk ezt a gyönyörű, színes nadrágot, azonnal ki szerettük volna próbálni. Természetesen remekül szerepelt futós tesztjeinken, kényelmes és szívderítő, egyetlen apró hiányosságot tudunk csak felróni: nincs rajta zseb, pedig az néha jól jön sport közben.

Az irodában is kényelmesen

Amikor korábban a sportos ruhák térhódításáról írtunk még tavaly ősszel, sokan felhördültek, hogy csak nem lehet futópólót venni munkába! Nos, a gyártók igen érzékenyen követik a trendeket, és a nagyon színes anyagok mellett szerepelnek egészen visszafogott, szinte már elegáns darabok is a kollekciókban. Mint például ez a zseniális Nike felső, amin ránézésre nem is látszik, mennyire profi holmi. Különleges, a testet nagyon jól követő anyagból készült, a kézfejre húzható hosszú ujjal és kapucnival – ez utóbbit persze munkában nem muszáj felvenni. Viszont jól jöhet hidegben-szélben, volt rá alkalmunk az elmúlt hetekben, hogy kipróbáljuk, milyen remekül szigetel, de közben lélegzik is.

Kapucnis felső – Nike, Zara bőrdzseki, H&M szoknya, Dune cipő – Háda
Kapucnis felső – Nike, Zara bőrdzseki, H&M szoknya, Dune cipő – Háda

A cirmos-szürke szín gyakorlatilag bármihez megy, farmerrel és gyapjúnadrággal is mutatós, de mivel mi szeretjük a színeket és ez az erőteljes fűzöld is menő az idén, egy rugalmas pamutból készült ceruzaszoknyával párosítottuk. Szépen szabott blézerrel is tökéletes, mi bőrdzsekivel vadítottuk kicsit, ez munkába sok lehet. Megfelelő ékszerkiegészítőkkel tovább irodásítható.

Hirtelen hideghez, esőhöz, szélhez

Általános probléma a tavasszal, hogy reggel még szép idő van, aztán ebédidőben vagy délután jön egy front, mi meg didergünk, mert persze a csini táskánkba nem fért bele egy plusz kabát. Az ilyen helyzetekben kiváló segítség ez a nem mellesleg elképesztően szép dzseki a Helly Hansentől. Egészen konkrétan öklömnyi méretűre lehet összehajtogatni, és gyűrődés nélkül azonnal felvehető bármikor, megmértük, 90 gramm a súlya, hihetetlen. Viszont a belsején lévő hővisszaverő rétegnek köszönhetően csodálatosan szigetel, és bár nem teljesen vízálló, de tesztjeink alapján 15 percet simán bír szemerkélő esőben. A kapucnija igen jó szabású, a következő összeállítás H&M sportos felsőjével együtt remek páros.

Kapucnis széldzseki – Helly Hansen, kapucnis szürke felső – H&M
Kapucnis széldzseki – Helly Hansen, kapucnis szürke felső – H&M

Mivel trainingkollekcióról van szó, természetesen futottunk is benne, ott is pompásan melegített, viszont annyira bent tartja a hőt, hogy csak nagyobb hidegben használnánk aktív sporthoz, mivel belül lecsapódik rajta a pára. És zsebe sincs, csak hogy kicsit nyafogjunk. Városban viszont tökéletes partner, nagyon szerettük, és szerintünk kifejezetten elegáns, legalábbis fehérben. Kapható élénkkékben és erős rózsaszínben is, nekünk az sok volt.

Lazán elegáns

A sportruházat városi használata annyira erős trend az utóbbi években, hogy mielőtt az athleisure elnevezés egyáltalán létrejött volna, számos gyártó beszállt a bizniszbe. Például a H&M is jelentkezett saját sportkollekcióval, és bizony igen jól sikerült. Az univerzális szürke felső itt is megjelenik, csak elöl cipzáras verzióban, amitől még praktikusabb. Alatta egy halványlila, ujjatlan futófelsőt párosítottunk egy elöl cipzáros Massimo Dutti-szoknyával és magunk is meglepődtünk, milyen elegáns megoldás kerekedett ki belőle.

Halványlila ujjatlan futópóló, szürke kapucnis felső – H&M, Massimo Dutti szoknya – Háda
Halványlila ujjatlan futópóló, szürke kapucnis felső – H&M; Massimo Dutti szoknya – Háda

A réteges öltözködés jegyében a kapucnis felső fölé időjárástól függően vehetünk bőrdzsekit vagy blézert is. Természetesen teszteltük mindkettőt sport közben is, illetve kipróbáltunk egy állatmintás futónadrágot is, ami végül a fotózás anyagába nem került bele. A halványlila futófelső remekül lélegzett, kényelmes volt, ahogy a szürke kapucnis is, ez utóbbinál csak azt tudjuk felróni, hogy bár van zsebe, de abból futás közben szinte minden kiesik. A képen nem látható nadrág viszont tökéletes darab, bátran ajánljuk.

Színes franciás

Első látásra nem tudtuk, mit kezdjünk ezzel a kék Columbia szoknyával, aztán felpróbáltuk. És kiderült, hogy egyrészt megdöbbentően csinos, másrészt pedig igen kényelmes. Rugalmas, bőrbarát az anyaga, sehol nem szorít, és mind a négy zsebénél szellőzik is. Az már csak ráadás, hogy különleges anyaga vízlepergető és szennytaszító is. Először egy barna zakóval akartuk felvenni, de aztán valahogy kívánta ezt a barackszínű blézert és a fekete-fehér csíkos pólót. Tagadhatatlanul erős hatást keltenek így együtt, de szerintünk egyértelmű a játékos gall befolyás, simán elmenne Párizsban is ez az összeállítás.

Kék szoknya – Columbia, Naf Naf blézer, H&M csíkos póló – Háda
Kék szoknya – Columbia, Naf Naf blézer, H&M csíkos póló – Háda

Az örök kék-fehér

Ahogy azt már a tavaszi gardróbfrissítéses cikkünkben is mondtuk, megint, vagy inkább még mindig divat a kék-fehér. Ezért aztán ahogy megláttuk ezt a gyönyörű kékes árnyalatú Nike futófelsőt, egyből egy fehér nadrággal vagy szoknyával képzeltük el. Szoknyával talán még jobb lett volna, de ahhoz még hűvös volt az idő, úgyhogy maradtunk ennél a laza nadrágnál. A hatást fokozandó a cipő is kék, és a trendet is hozza, hiszen a Tom’s lábbelik dizájnjának egyik forrása a hagyományos kungfucipő, tehát közvetlen köze van a sporthoz és a kényelemhez.

Kék póló – Nike, Zara nadrág, Tom’s cipő – Háda
Kék póló – Nike, Zara nadrág, Tom’s cipő – Háda

A futónadrág mint leggings

A technikai anyagok nemcsak praktikus fejlesztéseket jelentenek, legalábbis ennél a Nike futónadrágnál nem tudjuk elképzelni, hogy nem gondoltak az alakformáló hatásra. A félelmetesen vékony és tapadós anyag ugyanis valami elképesztő módon formálja viselője testét, mintha csak edzőtermi fenékszelfikhez tervezték volna. Hosszú ruhával, vászoncipővel kombinálva viszont szolid utcai viselet.

Kék nadrág – Nike, H&M póló, Topshop bőrdzseki, Mint Velvet selyemruha, Nine West szandál, Tom’s cipő – Háda
Kék nadrág – Nike, Topshop bőrdzseki, Mint Velvet selyemruha, Tom’s cipő – Háda

Farmerrel is

A sportos holmik természetes szövetségese a farmer, nemcsak dzseki, hanem nadrág formában is. Ezt a pink Columbia felsőt is egyből egy középkék farmerrel párosítottuk városi viseletre, az erős szín miatt egészen sötét vagy világos árnyalatokkal nekünk sok lenne. A két laza szabású holmit egy magassarkúval “húztuk fel” kicsit, hogy elegánsabb hatást keltsünk.

Pink felső – Columbia, Seven farmer, Dune magassarkú, Topshop bőrdzseki – Háda
Pink felső – Columbia, Seven farmer, Dune magassarkú, Topshop bőrdzseki – Háda

Amellett, hogy a pink felső csinos, kényelmes és praktikus (cipzáras zsebek, igen!), jó megoldást jelenthet azok számára, akik extrém mód érzékenyek a napra vagy allergiásak a napvédő krémekre. A vékony, jól szellőző anyag ugyanis 30 faktoros fényvédelmet biztosít, így egy ujjatlan fölé véve akár egész nap biztonságban lehetünk nemcsak sport közben, de a városi rohangálás során is.

Még több ruha a szerző blogján: http://kollekcio.wordpress.com Köszönjük a képeket Skoda Mercinek: http://prante.hu A modell haját a Sweeny Barber Shop csapata készítette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top