Öltözködjünk

A 2015-ös menyasszonyiruha-trend 4 magyar tervezőtől

Mennyire követjük a hagyományokat? Tényleg lejárt a habos-babos menyasszonyi ruhák ideje? Merünk nem fehérben az oltár elé állni? Hazánk legsikeresebb esküvőiruha-tervezőit kérdeztük a 2015-ös trendekről.

Sármán Nóra – a NORA SARMAN divattervezője

Melyek 2015 legmeghatározóbb menyasszonyiruha-trendjei?

Az újfajta romantika és elegancia szerintem most a hosszú ujjú ruhákban a legkifejezőbb, legyen az a testhez simuló, szinte láthatatlan tüll, finom csipkével vagy lágyan bővülő muszlin ujj csipkekézelővel. A ruhák főszereplője idén kétségtelenül a ruhák háta, akár csipke, akár nyitott. 

Mivel készültél az idei szezonra?

Mivel ez az első kifejezetten menyasszonyiruha-kollekcióm, ezért sok új dolgot kísérleteztem ki: sokat játszottam például az átlátszó rétegekkel, és sokféle csipkéből is készítettem különleges díszítéseket. Ezek a ruhák olyanok, mintha viselőjüket beborították volna a csipkevirágok. Hernyóselyem tüllöket, a legfinomabb csipkéket használhatom, mert a ruháim nem kölcsönözhetők, személyre szabottan készülnek a kollekcióból kiválasztott modellek is, így azok is egyediek. 

Megnézem
Összes kép (1)

Mennyiben különbözik egy magyar menyasszony ruhája a nemzetközi trendektől?

A kifejezettem magyar menyasszonyiruha-divat szerintem elég sokban különbözik, itthon még mindig felkapott a merevített míder hatalmas szoknyával, ezt a világ vezető menyasszonyiruha-tervezőinek kollekcióiban már jó pár éve nem látjuk.

Egy XXI. századi menyasszony mennyire követi még a hagyományokat?

A menyasszonyi ruha életünk talán leghagyományosabb ruhája, lényege szimbolikájában rejlik, és azokban a jellemzőkben, amitől menyasszonyi ruhává válik. Fehér, hosszú, bő, uszályos, fátyol van hozzá és virágok, selyemből készül és csipkéből… Ezek a jellemzők nem nagyon változnak, csak az, hogy éppen melyiket tartjuk meg, és melyik marad el. Ha minden hagyományos elemét elhagynánk, már nem beszélhetnénk menyasszonyi ruháról.


Benes Anita – a Daalarnaa szalon divattervezője

Milyen típusú esküvői ruhákat kérnek tőled a legtöbben?

A vendégeim többsége tört fehér vagy ekrü színű ruhát választ, de már nagyon sok szín jelen van az esküvői ruhák palettáján: már rég megdőlt az a szokás, hogy a menyasszony csakis hófehérben állhat az oltár elé.

Melyek 2015 legmeghatározóbb menyasszonyiruha-trendjei?

A habos-babos ruhák helyett a letisztult, alakkövető, mégis drámai megjelenésű darabok nagyon népszerűek. A mély dekoltázs helyett sokkal sejtelmesebb és érzékibb egy elegáns hátkivágás.

Megnézem
Összes kép (1)

Mivel készültél az idei szezonra?

A legújabb kollekciónk, a vintage stílusú Pearl darabjainak szélét kézzel felvarrt Swarovski-gyöngyök díszítik, amit a 19. század végi Párizs és az örök nőiesség ihletett.

Mik a legalapvetőbb követelmények az esküvői ruha kiválasztásakor?

A ruha választásakor vannak a szertartáshoz kötődő szabályok, amikre érdemes odafigyelni. Egy nagyon kihívó, szexis ruha polgári esküvőre kitűnő választás lehet, de templomba már nem illik. Az alkalom, a hely, a körülmények mind fontos szempontjai lehetnek a ruhaválasztásnak – ám a legfontosabb egy olyan ruha megtalálása, amiben a menyasszony jól érzi magát, és amiben férje imádni, barátnői irigyelni, rokonai csodálni fogják.


Bódis Boglárka – az Elysian divattervezője

Milyen típusú nőknek tervezel ruhát?

A klasszikus és időtálló eleganciát, a kifinomult nőiességet előtérbe helyező nőknek tervezek. A márkám neve, az Elysian tökéletesen képviseli azt, amit közvetíteni szeretnék: a szépség, a báj és a békesség stílusjegyei ötvöződnek a ruháimon.

Melyek 2015 legmeghatározóbb menyasszonyiruha-trendjei?

Számomra nincsenek szigorú trendek – a ruhát illetően tiszteletben tartom minden menyasszony ízlését és elképzelését. Azonban úgy tapasztalom, hogy a nagyon díszített, fűzős, abroncsos ruhák helyett a letisztultabb, kevésbé klasszikus darabok idén sokkal népszerűbbek.

Megnézem
Összes kép (1)

Milyen típusú esküvői ruhákat kérnek tőled a legtöbben?

Aki Elysian ruhában szeretne férjhez menni, általában szakít a hagyományos menyasszonyiruha-képpel: visszafogott, nőies, lágy esésű darabokat szoktam tervezni. Sokan kérnek tőlem minimalista stílusú ruhákat, az anyagválasztás tekintetében pedig szerintem selyemből, a szaténből, a düseszből és muszlinból lehet a legszebb ruhákat elkészíteni.

Egy XXI. századi menyasszony mennyire követi még a hagyományokat?

Gyakran előfordul, hogy a hagyományos színek helyett valamely más színt választanak a hölgyek: fátylat sem viselnek már sokan, és egyre többször hallom, hogy nem öltöznek át menyecskeruhába. Nagyobb a szabadság és az igény a meghittebb, kevésbé szigorú forgatókönyvvel szervezett esküvők iránt, ennek én nagyon örülök.


Vágó Réka – a REKAVAGO cipőtervezője

Melyek 2015 legfontosabb menyasszonyicipő-trendjei?

Az esküvői divat a természetéből fakadóan lassabban, 2-3 évente változik markánsabban. Ami rendkívül szembeötlő, hogy az esküvői lábbelik jellemzően kiszínesedtek az évek során. A korábbi pasztell és ekrü árnyalatokhoz képest többféle élénk árnyalat van jelen a cipőkön: a zöldtől a kobaltkéken át a lazacrózsaszínig bármit lehet választani. Sőt, a bevállalósabbak a fekete színt is megkockáztatják.

Milyen cipőket ajánlasz az idén házasodó aráknak?  

Az ikonikus modelljeink mellé bekerülnek az új kollekció darabjai, amelyek egy érzékibb vonalat képviselnek, és egy esküvői saru– és lábdíszkollekciót is tervezünk, ami kifejezetten a tengerparti, egzotikus lagzikra készül. A forró homokban általában nem szoktak cipőt felvenni a menyasszonyok, ám azért jó, ha van valami csinos, csillogó, a ruhához illő szandál.

Megnézem
Összes kép (1)

Mi volt a legextrémebb megrendelésed?

Egy jégtemplomban tartandó esküvőre kellett menyasszonyi csizmát készíteni egy klasszikus esküvői ruha mellé, ami megfelel a terep és időjárási viszonyoknak is, amellett, hogy közben csinos, nőies maradjon. Nehéz leírni, hogy hogyan lett az esküvői ruhával mégis passzoló, prémmel bélelt lábbeli, de sikerült. Az immár friss feleség is elégedett volt az eredménnyel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top