Öltözködjünk

Már pörögni is tudnak a 3D nyomtatással készült ruhák

Egy teljesen újfajta technológia segítségével olyan 3D-s ruhák készülhetnek, amelyek olyan hatást keltenek, mintha szövetből készültek volna. Az új technológia jelentőségét az is jelzi, hogy az első prototípus máris bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményébe.

Nem is volt az olyan régen, amikor Dita Von Teese az első 3D-s nyomtatóval készült ruhában feszített. Márpedig szó szerint feszített, ugyanis az eddigi 3D-s ruhák inkább egy páncélhoz hasonlítottak, és igencsak korlátozták annak a néhány (szerencsés?) modellnek a mozgását, akik már viselhettek ilyesmit. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy ennek a megpróbáltatásnak is vége szakad, a Nervous System dizájnstúdió új technológiájával kinyomtatott ruhadarabok már sokkal rugalmasabbak elődeiknél. Az általuk gyártott 3D-s műanyag ruhák már pörögni is tudnak, és úgy libbennek, mintha szövetből készültek volna.

Már pörögni is tudnak a 3D nyomtatással készült ruhák

Az eddigi 3D-s ruhák több nagyobb darabból álltak, mivel a 3D-nyomtatókkal egyelőre csak egy bizonyos méretig lehet tárgyakat gyártani, és egy ruha mérete ezt már jócskán meghaladja. Egy Kinematics elnevezésű program viszont lehetővé teszi, hogy a ruhákat egyben nyomtassák ki. Az így készült ruhák egy nagy rakás különböző méretű háromszögből és összekötő kapcsokból állnak össze (itt pontosan 2279 háromszögű panel és 3316 kapocs), ezért aztán sokkal rugalmasabbak, és sokkal könnyebben lehet bennük mozogni, mint az eddigi 3D-s ruhákban. Ráadásul a műanyag elemek – egyesek szerint – madárcsicsergéshez hasonló hangot is hallatnak, amikor a viselőjük kicsit hevesebb mozgásra szánja el magát. Ez pedig állítólag még kellemes is lehet.

Még több részlet és még egy érdekes videó a Dupla X blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top