Öltözködjünk

Az autizmus és a divat nem zárják ki egymást

Az Autistic Art márka egyedülálló módon egyesíti a művészetet, a dizájnt és a jótékonyságot.

A Mosoly Otthon Alapítvány a művészeti program keretében lakóotthonokban élő autista gyerekeknek és felnőtteknek biztosít rendszeres rajzfoglalkozásokat. Az Autistic Art dizájnmárka az autizmussal élő alkotók művészeti foglalkozásokon készült rajzaira épül. A művészeti foglalkozások Tarr Hajnalka kortárs képzőművész vezetésével ma már hat lakóotthonban érhetőek el az országban.

A Mosoly Otthon Alapítvány az Autistic Art termékek értékesítésével is a 11 magyarországi autista lakóotthont támogatja. A foglalkozásokon elkészült művekből a legizgalmasabbakat elárverezik, az ebből származó összegeket pedig szintén a lakóotthonok működési és fenntartási költségeinek kiegészítésére fordítják. Az Autistic Art selyemsál-kollekció bekerült a 2014. évi Design Évkönyvbe, és szerepelt az Iparművészeti Múzeum Magyar Formatervezési Díj 2014 kiállításán is.

A Mosoly Otthon Művészeti Program 2010 óta működik. Az indulás óta a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti foglalkozásokon számos tehetséges autista művészt fedezett fel, és képzőművész bevonásával elkezdte tehetséggondozásukat is.

Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja ezt a lehetőséget, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Az alapítvány közel ötezer darabos rajzgyűjteménye igazolja, hogy a rajzoló saját, csakis önmagára jellemző világa az, amitől a rajza megismételhetetlenné és értékessé válik.

Az Autistic Art termékcsaládjának első tagjai a hernyóselyem sálak voltak. Tarr Hajnalka szerint azért esett a választás erre az anyagra, mert kiválóan érvényesülnek az alkotások rendkívül erős színei a selymen. A selyemsál-kollekció kezdetben 10 különböző mintával készült el, ami idén ősszel további hat motívummal bővült. A sálak a 2011-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett textiltervező, Révész Eszter közreműködésével készülnek.

Az elegáns selyemsálak mellett a közelmúltban noteszeken és füzeteken is megjelentek a különleges minták. A sálakon és füzetborítókon Lakatos Renáta, Bihari László, Réti Kristóf és Varga Máté, autizmussal élő fiatalok grafikáit használták fel.

Kele Clothing x Autistic Art
Kele Clothing x Autistic Art

A november 13-án rendezett divatbemutatóval egybekötött Mosoly Otthon Alapítvány Esten két magyar divatmárkával való együttműködésből született két új Autistic Art ruhakollekció debütált. Kele Ildikó dizájnmárkája, a Kele Clothing uniszex kötött pulóvereken használta fel a lakóotthonok művészeti programján elkészült rajzok motívumait. A magyar divatmárka egyedülálló módon egyensúlyt teremt az újszerűség, a tradicionális elemek, a természet értékei és a városi viselet között. A márka kötött ruhadarabjai olyan alkotások elemeit használják fel, amelyek más Autistic Art termékeken nem jelennek meg.

Artista Stúdió x Autistic Art
Artista Stúdió x Autistic Art

Az Artista Stúdió az autista grafikákra épülő hernyóselyem anyagokból tervezte és alkotta meg tizenkét darabból álló kollekcióját, amelyben ruhák és felsőrészek találhatók. A divatbemutatón felvonuló mintadarabok egy részét az alapítványi est támogatói aukcióján elárverezték, és az ebből befolyó összeggel az alapítvány által támogatott autista-lakóotthonokat juttatták anyagi forráshoz.

 

Művészet, terápia, minőség és jótékonyság from LA Communications on Vimeo.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top