Öltözködjünk

Turitrend: milyen a turi, ha luxus?

A használtruha-üzleteket sokan nem szeretik, a jellegzetes szag, a por és a nem túl kényelmes körülmények miatt. A piac azonban már kitermelte a szegmens prémium vonalát, és különböző változatokban élvezhetjük a luxust ezen a területen is. Körülnéztünk, és elmondjuk, mit találtunk.

CREAM: Tiszta, de nem túl érdekes

A Cream hálózat öt pesti üzletben kínál elképesztő mennyiségű ruhát. Olyan érzés, mintha a használt ruhák teszkójában lennénk, minden tiszta, szétválogatva típus és szín szerint, csinosan. A nagyobb méretek szintén külön elérhetők, praktikus és jól átlátható az elrendezés. Sajnos ettől függetlenül a választékban nem látunk különbséget egy átlagos turihoz képest, mondjuk, cserébe az árak sincsenek túlságosan elszállva.

Turitrend: milyen a turi, ha luxus?

Női ruhát átlagosan 2-3 ezer forintért találhatunk, de persze bőrholminál, kabátoknál ennél jóval magasabb árak is előfordulnak. Férfi- és gyerekholmiból is jelentős a kínálat, tehát akár családi bevásárláshoz is jó helyszín lehet ez. A Blaha Lujza téri üzletben még játszósarokkal is segítik a gyerekkel érkező vásárlókat, ugyanott péntekenként ingyenes stílustanácsadás is elérhető.

Összességében az az érzésünk, hogy elsősorban a tiszta környezetet, a válogatást és a hosszú nyitva tartást kell megfizetni, a ruhák minőségében nem láttunk hatalmas előrelépést.

GARDROB: A valódi luxus

Körutunk után megerősödtünk abban a hitünkben, hogy a használtruha-piacon valódi luxust csak igazi hozzáértéssel, kicsiben lehet megvalósítani. A Király utcában található Gardrob az egyetlen hely, ahol tényleg többnyire azokat a a divatipar krémjéhez tartozó márkákat találtuk meg. Az üzlet maga aprócska, és igen zsúfolt, de nem kellemetlen, inkább olyan, mintha egy ruhamániás barátnőnk szekrényét vizslatnánk. Nagy örömünkre találtunk Max Marát, Escadát, Dolce&Gabbanát és rengeteg csodás cipőt, illetve táskát is. A ruhák átlagosan 3-8 ezer forintba kerülnek, itt aztán tényleg számít, hogy milyen címkét visel az adott darab. Egy kifogástalan állapotú, gyönyörű Levi’s bőrdzsekiért például 40 ezer forintot kértek.

Turitrend: milyen a turi, ha luxus?

Ha valaki tényleg egyedi és nagyon jó minőségű holmit akar, a Gardrob a legjobb hely hozzá. Sajnos itt is feltűnt néhány túlárazott Marks&Spencer és Orsay ruha, ami szúrta a szemünket, de ha valaki megveszi, magára vessen.

CHAPEL: Amerikás

A Király utca sétáló szakaszán, a Gardrobbal majdnem szemben Chapel néven nemrég nyílt új használtruha-üzletről eddig nem is tudtunk, de ahogy körülnéztünk, igen megörültünk. A hely nagyon menő designja nem feltétlenül az ő érdemük, ha jól tudjuk, pont így nézett ki korábban is, amikor cipőket árultak ott. A felirat szerint főleg amerikai holmikkal foglalkoznak, és nagyrészt tényleg ez adja a kínálatot. Azért persze itt is láttunk olcsóbb tömegmárkákat, viszont valószínűleg itt található a város legnagyobb kapucnispulcsi-gyűjteménye és a farmerdzseki-, illetve parkaválaszték is jelentős. Cipőben nem túl erősek, de azért akad néhány jó darab. Egy átlagos női ruha 3-4 ezer forint, akadt köztük igen értékesnek látszó vintage darab is, akit ez a stílus érdekel, annak érdemes benéznie.

Turitrend: milyen a turi, ha luxus?

Szerintünk elsősorban a sportosabb öltözködést kedvelők számára lehet jó célpont, és persze az idén is nagyon trendi bőrholmik területén szintén tud a Chapel villantani. Olyan G-Star bőrdzsekit láttunk 13 ezer forintért, hogy még!

RENOVÁLÁS: A régi motoros

Aki régóta turizik, biztosan jól ismeri a Renoválást a régi Bástya mozi helyén, mi is vásároltunk náluk rengetegszer. Bár a piac sokat változott az elmúlt években, a helynek még mindig vannak olyan értékei, amik miatt érdemes benézni. Az ingatlan adottságai érdekessé teszik a belső teret, ezt mindig is szerettük, bár egy felújítás ráférne már. Elég nagy a választék, férfi-női-gyerek külön válogatva, nagyrészt vállfákon. A márkák sajnos nem feltétlenül a legjobbak, de azért pár perc alatt lehet luxusholmikat találni elég olcsón, az árak ugyanis nem függnek a címkétől. Egy átlagos női ruha 1500-3000 forint körül kapható, persze akadnak ennél drágább darabok is, különös tekintettel az itt elérhető legnagyobb alkalmi- és esküvőiruha-választékra. A cipőválaszték gyengus, viszont állandó 500 forintos akciós sarok is van, ahol szintén ki lehet fogni szép cuccokat.

Turitrend: milyen a turi, ha luxus?

Jelenleg az alkalmi szekció a Renoválás legerősebb része, de könnyen találhatunk a többi kategóriában is jókat. Külön érdekesség a méretes bizsukínálat, ez máshol nem jellemző.

ALTEREGO: Sportos

Nem utcára nyílik, ráadásul félemeleti elhelyezkedése miatt nem feltétlenül egyszerű megtalálni az Alteregót, de kár lenne kihagyni. Egyedüliként többségében férfiholmit árulnak, de azért a női részleg is tartogat meglepetéseket. Ruha kevés van, átlagosan 3-4 ezer forintért, sajnos befigyel egy-egy túlárazott gyengébb márka, de azért láttunk Max Marát is. A hely igazi erőssége jelenleg a technikai ruházat, olyan profi télikabátokat, dzsekiket láttunk, hogy folyt a nyálunk. Persze nem voltak olcsók, némelyik 40 ezer forintba is belekerült, de ez még mindig csak a töredéke az eredeti árnak, és hihetetlenül csinosak is voltak ráadásul. A kedvencünk egy bélelt Sonia Rykiel esőkabát volt, ez a brand aztán tényleg kivételesen ritka itthon. Bőrdzsekiben szintén akadt szép és jó, aki ilyesmit keres, vegye fel a listájára őket is.

Turitrend: milyen a turi, ha luxus?

A környezet is kulturált, egyetlen problémánk akadt: nagyon gyenge a világítás, nem jól látni, sem a ruhákat, sem a címkéket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top