Öltözködjünk

Nedves időben is csinosan

Esőben nem könnyű az időjárásnak és az alkalomnak is megfelelően öltözni, de nem lehetetlen. Saját tapasztalataink alapján bemutatunk néhány remek megoldást minden eshetőségre felkészülve. A gumicsizma annyira evidens, hogy azt hanyagoltuk is.

Színesben

A nyúlós-nyálas szürke időben az embernek alig van kedve kikelni az ágyból. Ilyenkor az tűnik a legegyszerűbbnek, hogy felkapunk valami jó strapabíró fekete nadrágot, gumicsizmát, kabátot és szükség esetén rábízzuk magunkat az esernyőnkre. És aztán csodálkozunk, hogy egész nap nem múlik a rosszkedvünk! Tényleg több energia csinosba-színesbe öltözni, de mi úgy gondoljuk, pompásan megtérülő befektetés valójában. A színek biológiai hatása az emberi testre nem elhanyagolható, és akkor még az úton-útfélen megpillantott tükörképünkről nem is beszéltünk. Ja, és a bókok, amiket egy ilyen outfitben kaphatunk…

Atmosphere esőkabát – Gardrób, Next bokacsizma – Angex, Missoni felső és Topshop szoknya – Háda
Atmosphere esőkabát – Gardrób, Next bokacsizma – Angex, Missoni felső és Topshop szoknya – Háda

A csizma fedett bőrből készült, amely hosszabban képes ellenállni a víznek, és magasított talpa-sarka van, így kisebb eséllyel ázik be. A sötétzöld szoknya és a rózsaszín csíkos felső csak kényelmes és kellemes a szemnek, a vízhatlansági kihívás további részét a zöld műanyag esőkabát állja. Kipróbáltuk, és tényleg ez az egyik legjobb megoldás az eső ellen. Akár zakó vagy egy vékony, elegánsabb kabát fölé is felvehető.

Róbert gidásan

A rövidnadrágról és a hosszú csizmáról nekünk mindig a Micimackó Róbert Gidája jut az eszünkbe, bár persze következő összeállításunk a legkevésbé sem gyerekes. Jó dolog a gumicsizma, de egész nap abban lenni nem feltétlenül kényelmes, és hát, lássuk be, annyira nem is néz ki jól. Ez a dögös lovagló csizma kívül műbőr, belül viszont bőr, tehát sokkal jobb érzés a lábnak, viszont majdnem ugyanolyan vízálló, mint egy gumicsizma.

Atmosphere esőkabát – Gardrób, Marc O’Polo csizma – Csóra, Zara rövidnadrág – Parti 22, Sonia Rykiel felső – Háda
Atmosphere esőkabát – Gardrób, Marc O’Polo csizma – Csóra, Zara rövidnadrág – Parti 22,
Sonia Rykiel felső – Háda

Szerintünk esőben az egyik legjobb viselet a vastagabb szálú fekete harisnya, mivel aránylag hőtartó, hamar szárad, és szinte minden nő lába jobban néz ki benne. Ez a fekete rövidnadrág nem túl rövid, és nem is szűk, ezért irodába is nyugodt szívvel javasoljuk, különösen ezzel a vidám csíkos felsővel. Kívülről még mindig a zöld esőkabát jelenti a védelmet.

Több fényt!

A sötétség egyik ellenszere, ha mi magunk sugározzuk a fényt. Vagy legalábbis visszaverjük. A fényes-fémes anyagoknak megvan az a szerencsés tulajdonságuk is, hogy a felületkezelésnek köszönhetően jobban lepergetik a vizet, mint a sima pamut. Ezt az ezüst leggingset persze valami elegáns fekete holmival is viselhetjük, de mi most az egyik legvízállóbb csizmával hoztuk össze, amit a norvég télben is teszteltünk, és remekül helytállt. A látványos dzseki a Helly Hansentől érkezett, profi technikai anyagból készült kültéri sportokhoz, de annyira csinos és praktikus, hogy szerintünk igen jó helye van a városi öltözködésben is.

Helly Hansen dzseki 44.990 forint, ezüst legging – Angex, Timberland csizma – Csóra, csíkos póló - Háda
Helly Hansen dzseki 44.990 forint, ezüst legging – Angex, Timberland csizma – Csóra, csíkos póló – Háda

Futás, bringázás és hétvégi bevásárlás során is teszteltük, nagyon jól bírta a vizet. A különleges anyagmegoldásnak köszönhetően meglehetősen jól lélegzik is, nem fülledünk be alatta, ráadásul a cipzáras zsebek levegőztetőként is funkcionálnak. A fekete rész szinte tökéletesen vízálló, a fehér rugalmasabb, így kevésbé áll ellen, de ha nem zuhog az eső, jól bírja. Nekünk kicsit hiányzott a kapucni és örültünk volna, ha a fehér részek picit gyorsabban száradnak, de ettől függetlenül hetek óta folyamatosan hordjuk ezt a remek darabot.

Sportosan

Az idei őszi-téli trendek egyik legerősebb résztvevője a sportos stílus, így nyugodtan hordhatunk igazán kényelmes és praktikus holmikat a városban is. Főleg, ha egy annyira dögös holmival kombináljuk, mint ez a bőrnadrág. Összeállításunk főszereplője ezúttal a Columbia túracipője, amely kivételesen nem magas szárú, így egész napos utcai viseletre is tökéletesen alkalmas. Városi körülmények között nem sikerült igazán komoly próba elé állítanunk, így végül durva cselhez folyamodtunk és betettük a csap alá.

Columbia túracipő – 39.990 forint, Bergans technikai dzseki – kb. 40.000 forint, szezon végén féláron is elvihető, bőrnadrág - Háda
Columbia túracipő – 39.990 forint, Bergans technikai dzseki – kb. 40.000 forint, szezon végén féláron is beszerezhető, bőrnadrág – Háda

Rendesen megdöbbentünk, milyen szinten nem engedi be a vizet, akármilyen mennyiségben is érkezik! Ha mégis túráznánk benne, azért érdemes lehet egy kamáslit beszerezni a boka környék védelmében. Hogy az összeállítás ne legyen annyira sötét, kedvenc pink technikai dzsekinkkel párosítottuk. A Bergans márka itthon sajnos nem kapható, de bárhol külföldön belebotlunk akciósan, bátran vegyük meg. Ez a kis cukiság egy övtáskába belehajtogatható, de a szemerkélő esőnek akár órákon át ellenáll, nagyon szeretjük.

Alkalmi vízállás

Esőben valami fontos eseményre menni az egyik legnehezebb feladat öltözködési szempontból. Nyilván ki akarunk öltözni, de a legjobb ruháink általában a legkényesebbek is, és míg beszállunk a taxiba, addig is összesározhatjuk. Most kivételesen a teljes feketét javasoljuk, mert általában kevésbé érzékeny a vízre, és a sár sem annyira színezi el, ha megszárad, ritkán hagy nyomot – ellentétben a világosabb színekkel. Minél rövidebb holmit veszünk fel, annál kisebb az esélye, hogy összekoszoljuk és feltétlenül kerüljük a selymet, ami nagyon érzékeny a nedvességre.

Herve Leger szoknya – Háda, bőrdzseki – Zara, bokacsizma – Vagabond
Herve Leger szoknya – Háda, bőrdzseki – Zara, bokacsizma – Vagabond

Persze az általunk bemutatott outfit egyáltalán nem alkalmas bármilyen rendezvényre, de az tagadhatatlan, hogy igen mutatós, köszönhetően a csodásan szabott szoknyának és bőrdzsekinek. Mivel ez egy nagyon szűk darab, valójában inkább funkcionál kardigánként, mint kabátként. Esőben egyébként a műbőr még praktikusabb, mert kevésbé károsodik a víztől, úgyhogy nyugodtan válasszuk azt, ha jó szabásút találunk.

További érdekes stílustanácsokat találhatsz a szerző blogján és hálás köszönhet Skoda Mercinek a remek képekért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top