Öltözködjünk

Ruhakörkép – megnéztük, ki mit visel sportoláshoz

Nekiállnál sportolni, de fogalmad sincs, mit vegyél fel? Lenéznél aerobikra, csak aggaszt, hogy megfelelő-e az öltözéked, mégsem szeretnél az első alkalommal tízezreket fektetni profi edzőcuccra? Körülnéztünk, ki mit visel, ha sportolni indul.

A sportolást csak elkezdeni nehéz, és ezt tetézi, hogy amikor az ember először veszi az irányt az edzőterem felé, általában elégedetlen a testével, és profi szerelése sincsen, amivel menőzhetne. Mivel a láthatatlanná tevő edzőruhát még nem találták fel, és egyébként is, meggyőződésünk, hogy aki edzeni jár, annak egyáltalán nincs mit szégyellnie, megkértünk néhány lányt, mutassa meg, milyen ruhát választ, ha mozgásra és fittségre vágyik. Volt, akit az öltözőben, és volt, akit edzés közben kaptunk el, mást egyenesen az otthonában.

Megnézem
Összes kép (1)

Az eredmény tehát megnyugtató: ahhoz, hogy elkezdj edzeni vagy lemenj a konditerembe, nem kell a legutolsó trend szerinti, márkás, speciális sportruhákat vásárolnod. Meg fogod látni: egészen változatos cuccokat viselnek a többiek. A lényeg, hogy jól érezd magad, mialatt a testedért teszel! Legtöbben a kényelemre szavaznak, a márka gyakran teljesen mellékes, fontos szempont viszont, hogy praktikus legyen a viselet. És persze azért a megjelenés sem lényegtelen. Néhány tanáccsal azért mégis ellátunk, hogy könnyebben boldogulj:

1. Ha futni szeretnél, mindennél fontosabb a jó cipő
Egészségügyi okai is vannak, miért érdemes megfelelő cipőt választanod. A futás rázkódással járó mozgás, egész testsúlyod lendületből nehezedik rá egy-egy lábadra. Ez könnyen megterhelheti az ízületeket, a térdedet, a derekadat. Emellett pedig, ha nem vagy gyakorlott, nyilván szeretnél sikerélményt is az edzés során. A futócipő talpa jóval ruganyosabb, mint egy sima tornacipőé. Egyszerűen könnyebben és tovább bírod a tempót benne. És igen, ez érvényes arra is, ha futópályán vagy gépen kocogsz.

2. Kardió edzésnél gondold át a pamutot
A pamutot sokan szeretik, mert szellőzik, könnyű, jólesik a bőrnek. Jogos, tényleg igaz rá mindez. Az érzékeny bőrűek különösen szeretik, hiszen természetes anyag, és nem okoz irritációt. De számolj vele, hogy olyan edzésnél, ami erős izzadással jár, megszívja magát nedvességgel, kissé elnehezül, néhol rád tapad majd, az izzadtság foltja pedig jól látható. Ezért aztán nem feltétlenül divatozásból, hanem kényelemből is érdemes kardió edzéshez szűk felsőt választani (az ugyanis nem csapdos a mozdulatok közben a nedvességtől elnehezülve), ha pedig kínosnak érzed a foltokat, akkor praktikus a fekete szín. Különösen igaz ez az alsóra. Jártunk már úgy spinning edzésen, hogy szinte menekültünk az öltözőbe óra után, mert a világosszürke pamutnadrág ülepén egy szép nagy nedvességfolt képződött elöl-hátul, és nem éreztük magunkat különösebben szalonképesnek.

3. Jógához, pilateshez szellős ruha a legjobb
Nem, nem, semmi baj a szűkkel sem. Viseld azt, ha jobban szereted. A laza darabok, a pamut viszont itt például direkt jók. Engedik a hosszú, kitartott, nyújtó mozdulatoknál szabadon hajlítani a tested, és mivel ilyenkor többnyire nem ömlik rólad a víz (kivéve, ha mondjuk bikram jógára jársz), az előző pontban felsorolt problémákkal sem kell szembesülnöd.

4. Igenis számít, hogy szépnek érezd magad
Továbbra is fenntartjuk, hogy az edzés nem divatbemutató, tehát ne legyél frusztrált a külsőségek miatt. De minden (többnyire majdnem szó szerint minden) tükörrel van körbevéve egy konditeremben. Így aztán akár akarod, akár nem, sokszor fogod látni magad. Van, akinek az ad motivációt, ha folyamatosan szembesül a korrigálandó testrészeivel. Általában viszont nagyobb kedvvel tudsz mozogni egy tükrös teremben, ha nem okoz percenként csalódást, amit magadból látsz. Szóval válassz olyan színt, ami jól áll, viselj olyan fazont, ami előnyös, mert attól jó eséllyel hatékonyabb is leszel.

5. Felejtsd el a sminket
Egyáltalán nem tesz jót a bőrödnek, ha sminkben izzadsz. Emellett eléggé idétlenül néz ki, ha a törölköződön alapozó- és rúzsfoltokat hagysz. Törölközőre ugyanis szükséged lesz, jó eséllyel az arcodat is többször megtörlöd majd vele, nem túl gusztusos látvány, ha 10 perc múlva rajta van egy fél drogéria. Ha emellett pedig még el is kenődik rajtad, akkor pont ellentétes hatást érsz el, mint szerettél volna.

6. Ne zavartasd magad
Legalábbis ami a külsőségeket illeti. Eleve legyél nagyon büszke arra, hogy belekezdtél, ott vagy, csinálod. Akkor is, ha még sok a súlyfelesleged és akkor is, ha teljesen irreálisnak tűnik, hogy valaha olyan feneked legyen, mint a melletted lépcsőzőgépező lánynak. Az övé is azért olyan, amilyen, mert tesz érte. Ezt pedig ő is elkezdte valahogy. Ezen a mentális támaszon felül további jó hír, hogy már csak azért sem kell zavartatnod magad, mert egyáltalán senkit nem fog érdekelni, hogyan nézel ki. Nem azért, mert egy konditeremben mindenki ennyire jó fej, hanem azért, mert van mindenkinek bőven elég baja mások bámulásán kívül. Például a koncentráció, hogy még kibírja a futópadon a hátralévő 15 percet, vagy meg tudja csinálni a maradék felülést. Az emberek itt magukkal vannak elfoglalva. És bár az ilyesmi gyakran idegesítő lehet a mindennapokban, egy ilyen helyen ez direkt jó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top