Öltözködjünk

Ezeröté’ hármat – mi lesz velünk kínai piac nélkül?

Sokan keseregnek a Józsefvárosi piac egyre valószínűbb bezárása miatt, siratják az olcsó bugyikat, farmerokat és egy csomó olyan ruhadarabot, amit megszokásból vettek a "négy tigrisen öccáé". Nálunk a szerkesztőségben is felvetődött a kérdés, hogy hol fogunk most olcsón harisnyát venni...? Most megadjuk a választ.

 Mi lesz veled 4 tigris?

– Gyászmunka nélkül, bezárják a józsefvárosi piacot

– Bezár a bazár?

Bugyikérdés

Hosszú éveken keresztül a kínain vettük a bugyikat. Minden szezonban vagy tízet. Pamutból készültek, a fazonjuk sem volt rossz, és ha sikerült igazán jól választani, akkor simán kibírtak két-három évet. Most persze lehetne azt mondani, hogy ezentúl is megvehetjük a kisebb kínai boltokban, de sajnos azok már jóval drágábbak a piacnál. Ezért mi átszoktunk máshova.

A lehetőségek

1. A H&M, a C&A és az F&F szereti csomagban árulni a fehérneműket, általában három azonos fazonú és különböző mintájú darabot tesznek egy pakkba. Ami azért jó hír, mert ha valaki megtalálta a tökéletes fazont, abból szeret mennyiséget venni.

2. A Tezenis sokszor csinál 1-et fizet 2-t kap akciót, vagy valami ehhez nagyon hasonló konstrukciót, ebben az esetben az a jó, hogy a fazonokat is mi választjuk ki, és nem kell csomagban gondolkodni.

3. A fehérneműfüggők igazi Kánaánja a Premier Outlet Calzedonia/Intimissimi boltja, ahol ugyan esetenként húsvétkor kapjuk a télapós kínálatot, de fillérekért vehetünk különleges darabokat.

4. A menőbb boltokat – Triumph és Women’s Secret – kizárólag leárazáskor látogatjuk, annak is az utolsó szakaszában, mert azt még mindig nem veszi be a gyomrunk, ha háromezer forintot kell fizetni egy bugyiért…

Kabát

Sokan a téli holmik miatt siratják a kínait. Egy biztos: a bolti árak tényleg nagyon elhúznak a hat-hétezer forintos kabátok mellett. Ebben az esetben sajnos nem tudunk olyan boltot mondani, ami egyértelműen pótolja a kínai piacot. A kisebb kínai üzletekben ugyan olcsóbban kapunk kabátot, de ez a különbség már nem olyan jelentős, amiért érdemes lenne ott vásárolni.

A lehetőségek

Ezeröté hármat - Mi lesz velünk kínai piac nélkül1. Rászokunk a turkálókra, ami melós ugyan, mert ott ki kell fogni a tuti darabot, de abban biztosak lehetünk, hogy a másutt szokásos ár töredékéért juthatunk kabáthoz.

2. Bevárjuk a leárazásokat, ami viszont azt jelenti, hogy a szezon végén lesz új kabátunk, cserébe viszont az eredeti ár akár töredékéért vásárolhatunk. Mi tavaly 35 000 forint helyett 8000-ért vettünk kabátot, ami azért nem rossz. Ez a verzió viszont tényleg  csak akkor működik, ha a régi kabátunkban még kihúzhatjuk az idei telet. Gyerek esetében ez szinte kivitelezhetetlen, nekik viszont tényleg nagyon jó minőségű használt holmikat lehet kifogni.

3. Outletbe járunk, a hegymászóboltok outletjeiben az eredeti ár kevesebb, mint feléért juthatunk sportos télikabáthoz, de ehhez is az kell, hogy rendszeresen keresgéljünk.

4. A Decathlon saját márkás kabátjai is elég jól szuperálnak, persze akkor, ha sportos darabot keresünk. Ezek sem lesznek annyira olcsók, mint a piacosak, de cserébe tényleg bírják a strapát.

Cipő

A magunk nevében nem beszélhetünk, ugyanis a lehető legritkább esetben vettünk cipőt a kínain, de sokan minden évben ott szerzik be az adott szezon lábbelijét. A kínai csizmákkal egyedül két baj van. Az egyik, hogy bőrből készült darabot szinte tuti, hogy nem találunk, a másik, hogy ha csak azzal az egy adott pár csizmával számolunk, akkor tényleg minden évben újat kell venni, egyszerűen nem bírja ki a szezont. Mi egyébként csak gumicsizmát és kamu UGG-ot vettünk a kínain, azt viszont rendszeresen. A csizma, a téli cipő drága műfaj, és nagyon sokan egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak húszezer forintos darabokat.

A lehetőségek:

1. A legkézenfekvőbb megoldás a Deichmann, ott a kínainál jobb minőségű, de nem aránytalanul drágább fazonokat kaphatunk, bár arra senki ne számítson, hogy 10 000 forintért bőrcsizmát kap. Ugyanez igaz egyébként a Humanicra és a Renóra is, ahol a drágább tételek között megbújnak az olcsóbb fazonok.

2. Berskha, Stradivarius és Pull and Bear, ebben a három áruházban vegyesen találunk bőr és műbőr darabokat, de nagy előnyük, hogy műbőr is jó minőségű, és a leárazásnál tényleg jó áron lehet kifogni a nekünk tetszőket. Egyetlen dologra kell figyelni: a téli leárazás első napján, tehát december 27-én már ott kell állnunk a boltban, különben csak a maradék 36-os darabok közül választhatunk.

3. Rábapaty, a Szombathely melletti település szuper cipőoutletjéről híres, ahol tényleg fillérekért lehet bőrcsizmát, cipőt venni. Most biztosan kiakadnak a titkos hely ismerői, hogy kiadjuk az infót, de hát mindent az olvasóért…

A teljesség igénye nélkül…

Mi most csak 3 kiemelt ruhaneműt tárgyaltunk ki, és jogosan merül fel a kérdés, hogy hol lehet mostanában olcsón vásárolni – mást. Tuti recept persze nincs rá, de mi így csináljuk: szinte kizárólag leárazáson vásárolunk, és akkor is csak azt, amit tuti felveszünk. Felesleges holmit igyekszünk nem venni, annál nagyobb pazarlás nincs. Mindent jól megtapogatunk, ha valami nyúlik, vagy túlságosan gyűrődik, az ottmarad, mert a felesleges holminál csak a rossz minőségű ruha megvétele a nagyobb pazarlás. Kampányszerűen vásárolunk, ami azt jelenti, hogy nem járunk plázázni, nem kódorgunk csak úgy üzletházakban, akkor megyünk be, ha kell valami. Ja és nagyon sokat turizunk… Ti hogy vásároltok?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top