Öltözködjünk

Már nadrágot is viselhetnek a képviselőnők

Lazultak az öltözködési előírások, vége a szoknya uralmának. Helyette viszont újra hódít a fejkendő. Ennél faramucibb helyzet nem is alakulhatott volna ki a törököknél!

Mostantól már nadrágot is húzhatnak a képviselők Törökországban, a parlament ugyanis feloldotta a tilalmat. Eddig tiltólistás volt ez a ruhadarab, nem hordhatták a nők az ülésteremben.

A döntés tovább lazított az öltözködési szabályokon, miután nemrég az iszlamista, konzervatív kormányzó párt eltörölte a muzulmán fejkendő közintézményekben való viselésének tilalmát. A tilalom feloldását a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja kezdeményezte a parlamentben.

Október végén így 14 év óta először jelentek meg képviselőnők muzulmán fejkendőben a török parlamentben. Legutóbb 1999-ben lépett fejkendőben képviselőnő a parlament üléstermébe, akit akkor heves szóváltások közepette utasítottak ki a török honatyák. A muzulmán fejkendő ugyanis Törökországban érzékeny vallási szimbólumnak számít, amelyre a politikai iszlám térhódításának bizonyítékaként tekintenek, Erdogan ennek ellenére védelmébe vette a képviselőnők döntését.

Szóval ezentúl a nadrág-fejkendő kombó fogja jellemezni az üléstermi divatot? Ez elég paradox, hiszen miközben a nadrág a „modernizációt”, a szigorúan vett iszlámon való lazítást jelképezi, addig a fejkendő visszatérése szöges ellentétben áll a „modernizációval”. Most akkor mi is van?! Jó lenne, ha a török vezetés végre döntene arról, milyen irányba is megy az ország…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top