Öltözködjünk

A legmenőbb ázsiai divattervezők

Akad köztük, aki jogásznak, más irodalmárnak készült. Volt, aki túlélte a hirosimai atomtámadást, és olyan is, aki babaruhák tervezésével alapozta meg a karrierjét. Ismerkedjetek meg a legkiemelkedőbb ázsiai divatgurukkal!

Issey Miyake

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

Issey Miyake japán divattervező Hirosimában született, 7 éves korában túlélője volt a várost ért atomtámadásnak. Tokióban grafikai tervezésből szerzett diplomát, ezt követően Párizsban és New Yorkban élt és divattervezők mellett dolgozott. 1970-ben visszatért Tokióba és saját divatmárkát alapított. Jellegzetes tervezői stílusa a japán és az európai kultúrát ötvözi. Nevéhez fűződik egy innovatív szövési eljárás, az A-POC (a piece of cloth, vagyis magyarul: egy rongydarab) kidolgozása. 

Jimmy Choo

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

A világ egyik leghíresebb cipőtervezője, Jimmy Choo, bár karriert Angliában csinált, de  Malajziában született, cipőkészítő családba. Az első cipőjét még a családi műhelyben, 11 éves korában tervezte és készítette el. Choo a 90-es években vált igazán elismert tervezővé, amit nagyban köszönhet Diana hercegnőnek, aki előszeretettel hordta a kreációit. Saját divatházát a Vogue korábbi szerkesztőjével, Tamara Mellonnal 1996-ban alapította meg. Számos elismerése mellett tavaly elnyerte a világ legbefolyásosabb kínai személyiségeinek járó díjat.

Yohji Yamamoto

 

Megnézem
Összes kép (1)
A japán Yohji Yamamoto az ázsiai divatvilág egyik legtitokzatosabb személyisége. Eredetileg jogásznak készült, ám a jogi diploma megszerzése után inkább a divattervezésre váltott. 1972-ben, Tokióban alapította meg saját márkáját, nemzetközi kifutókon pedig 1981-ben debütált. Az aktuális divatirányzatoktól távol, avantgárd stílusban tervez. Kreációi különösen Tokióban népszerűek, de New Yorkban, Párizsban és Antwerpenben is működtet saját boltokat. A lánya, Limi Yamamoto szintén divattervező.

Rei Kawakubo

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

A Comme des Garçons neve franciásan hangzik ugyan, valójában azonban egy japán tervezőnő, Rei Kawakubo divatháza, melyet 1975-ben alapított. Az eredetileg irodalmárnak készült Kawakubo a nyolcvanas években mutatkozott be tervezőként a párizsi kifutókon, a sajtó pedig a Hiroshima-sikk elnevezést aggatta a munkáira. A hordhatóság és hordhatatlanság határmezsgyéjén egyensúlyozó, karakteres kreációival Kawakubo az antidivat egyik legkiemelkedőbb képviselője. Egyike azon tervezőknek, akik örök divattá tették a fekete színt.

Junya Watanabe

 

Megnézem
Összes kép (1)

Junya Watanabe japán divattervező Rei Kawakubo mentoráltjaként, a Comme des Garçons divatháznál kezdte a pályáját. A tehetséges kreátor a gyakornoki státuszból 8 év alatt odáig jutott, hogy saját nőiruha-márkát indíthatott a divatház égisze alatt. Kreációira a bravúros anyaghasználat, vizuális akrobatika jellemző.

Prabal Gurung

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

Prabal Gurung nepáli szülők gyermekeként, Szingapúrban született. Divattervezői pályáját az indiai Újdelhiben kezdte, majd 1999-ben New Yorkba költözött és tíz éven át különböző neves divatházaknak dolgozott. 2009-ben aztán megalapította a saját márkáját, ruháit pedig pedig olyan hírességek öltötték magukra, mint Lady Gaga, Sarah Jessica Parker vagy Katalin hercegné. Bár még mindig csak 34 éves, munkásságát már több rangos díjjal is elismerték.

Jason Wu

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

Jason Wu Tajvanon látta meg a napvilágot, majd 9 évesen családjával Kanadába költözött. Tizenévesen tanult meg játék babákra ruhákat tervezni és varrni, és mindössze 16 éves volt, amikor az Integrity Toys játékgyár számára kezdett babaruhákat tervezni. Egy évvel később a játékgyár kreatív igazgatójává léptették elő. A középiskola utolsó évét a franciaországi Rennes-ben töltötte, ekkor határozta el, hogy divattervező lesz. A New York-i Parsons iskolában tanult divattervezést. A babaruhák tervezéséből keresett pénzét pedig a saját divatháza megalapításába fektette be. 2006-ban mutatta be az első ruhakollekcióját. Karrierjének újabb lendületet adott, hogy Michelle Obama kedvenc divattervezője lett, az amerikai first lady az ő kreációját viselte többek között Barack Obama mindkét beiktatási bálján. Idén júniusban a 30 éves Wut kinevezték a Hugo Boss divatház női kollekciójának kreatív igazgatójává.

Anh Tuan

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

A vietnami születésű Luu Anh Tuan 9 éves korában érkezett szüleivel Magyarországra. A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett diplomát, valamint a London College of Fashionben is tanult divattervezést. Saját márkája 2006-ban debütált, azóta többször is megválasztották az év fiatal divattervezőjének. Ruhákat, cipőket, táskákat és egyéb kiegészítőket is tervez. Az alkotáshoz keleti utazásaiból merít ihletet, munkája során a hagyományos és a modern technikákat ötvözi.

A képek forrásai: Style.com, Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top