Öltözködjünk

Megtanítunk a neten turizni!

Bár a használt ruhák vásárlása egyre elfogadottabbnak számít, nem mindenkinek van kedve, ideje, tehetsége órákat tölteni a válogatással. A piac is felismerte az igényt, és megjelentek az online turik, ahol valamivel drágábban, de kényelmes, tiszta körülmények között nézhetünk körül. Megvizsgáltunk néhányat.

A használt ruha vásárlása és viselése megosztó téma, sokak imádják, és szinte csak ebből a forrásból építik fel ruhatárukat, mások tartanak a másodkézből származó holmiktól, illetve ha ki is próbálják, hamar belátják, nem éri meg nekik. Turizni ugyanis komoly munka, fizikailag és szellemileg is. Ha konkrét elvárásokkal érkezünk a boltba, például fekete szoknyát szeretnénk, könnyen előfordulhat, hogy órákon át tartó válogatás után is csak két darab gyerekpóló kerül a kosarunkba, amikről otthon derül ki, hogy kicsik és/vagy foltosak.

A piac azonban, érzékelve, hogy igencsak erős igényekről van szó, hiszen például a bébiruháknál már 25 százalékos a használt ruhák aránya, új megoldásokat is kínál az érdeklődőknek. Az egyik legnagyobb választékot kínáló felületet mindenképpen az aukciós oldalak jelentik, hiszen ott számos eladó kínálata találkozik. A keresés azonban nehézkes lehet, és sokan nem kedvelik a licitálós vásárlást. Szerencsére kisebb-nagyobb webáruházak sora kínál használt ruhát. Bemutatunk néhányat közülük.

Ruhaözön: a legnagyobb választék

Kétségkívül a legnagyobb és a technikai szempontból a legprofibb online turi. A dizájn ugyan nem igazán átgondolt, de azért használható, a kategóriarendszer kényelmes. Hetente kétszer frissítenek, egy hónapban akár nyolcezer darabot is feltöltenek, hatalmas a választék, ennek minden előnyével és hátrányával. Az oldalon található férfi-, női és gyerekholmi is, bár mi most elsősorban a nőkre fókuszáltunk.

Megtanítunk a neten turizni

A kínálat igen vegyes: olcsó és drága márkák egyaránt megtalálhatóak, még az áruk sem tér el túlságosan. Egy Jigsaw ruhát simán el lehet vinni ugyanannyiért, mint egy H&M-et, pedig a minőségbeli különbség jelentős, és komoly kincseket is ki lehet fogni olcsón. Az árak jellemzően 2-5 ezer forint között mozognak, a ruhákat vissza lehet küldeni és az árukat levásárolni. Nem szerettük, hogy túl szabadon használják a különböző anyagok nevét, műszálas nem lehet muszlin például, és a selyem és műselyem között is különbséget kell tenni. Illetve a méretezés nem elég pontos, az S–XXL rendszerben nehezebb eltalálni, mi lesz pont jó, mint a 34–52-ben.

Ruhavár: visszafogott stílus

Kicsit fapados, de azért jól használható oldal. Szintén teljes a kör: női, férfi-, gyerekholmi egyaránt szerepel a kínálatban. Egyszerre körülbelül 4 ezer ruha érhető el, a női részlegben mintegy ezer darabbal. A választék meglehetősen konzervatív, visszafogott, mintha egy bizonyos ízlés szerint válogatták volna össze. Nem jellemzőek a drágább márkák, de a gyenge minőség sem. Nagy méretben is találhatunk elég jó holmikat, bár ott nyilván szűkebb a kínálat.  Lehet kártyával fizetni. Nem drágák, az átlagos ruhadarab 2-3 ezer forint, nincsenek nagy kilengések.

Megtanítunk a neten turizni

 

Gardrób: extrább darabok

Elég csinos kis oldal, bár a rendelkezésre álló helyet nem a legokosabban használják ki, rájuk férne egy dizájner. A legidegesítőbb, hogy nem látszik a méret a gyűjtőoldalon, csak ha belekattintunk a termékbe, ezért nehezebb a tájékozódás. Méret szerinti gyűjtést sem találtunk és a méretek sem egyértelműek. Jó, hogy van márka szerinti gyűjtés. Nem annyira olcsók, viszont láttunk sok nagyon jó minőségű márkát, például egy szuper BCBG Max Azria papucsot. Kicsi a kínálat, de nagyon minőségi, bár azért becsúszik néhány olcsóbb márka is, de Just Cavalliba is belefutottunk. Az árak 1000-től 25 ezerig is felmehetnek, ez utóbbi egy Calvin Klein-estélyiruha volt.

Megtanítunk a neten turizni

Mona boltja: műszál csak elvétve

Ez tulajdonképpen nem is annyira bolt, mint inkább blog, szinte minden ruhának van egy kis története. Az összes bemutatott online turi közül itt a legkisebb a választék, cserébe itt láttuk a legjobb márkákat is, rendszeres a Burberry, a Hobbs vagy a Massimo Dutti. A képek minősége hullámzó és a webáruházaknál megszokott szolgáltatásokat is hiába kerestük, de rengeteg a selyem és kasmír, műszálas holmik csak elvétve fordulnak elő. Az árak változóak, 2 ezertől 10 ezerig sok minden lehetséges, körülbelül az eredeti ár 10 százalékára lehet számítani. Mivel ennyire kicsi boltról van szó, személyesebb a kapcsolat a vásárlókkal, az igényeknek megfelelő árut is lehet kérni, egyfajta beépített stylist szolgáltatás is elérhető. Nem lehet kártyával fizetni, csak átutalással vagy készpénzben a szállításkor. Ha valami nem jó, vissza lehet küldeni.

Megtanítunk a neten turizni

 

Drótonbolt: elképesztő cipőkincsek

Ezt a nevet sem hozzáértő találta ki, nehezen megjegyezhető, fura hangzású. Az oldal felépítése is kicsit zavaros, és a fotók sem a legprofibbak, cserébe elképesztő kincseket lehet találni, főleg a cipőrészlegben, ahol kicsi, de érdekes a kínálat. A kedvencünk egy 500 dolláros Bruno Magli cipő volt ezer forintért. Ebből is látszik, hogy a márkaismeret nem jellemző, valódi luxusmárkákat foghatunk ki nagyon olcsón. Pár száz forinttól 4-5 ezerig mindenféle ár megtalálható, lehet kártyával fizetni.

Megtanítunk a neten turizni

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top