Szervezd meg az esküvődet te magad!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Ha nem tudod, hogy hol kezdd az esküvőszervezést, ha valami egyedire vágysz, de spórolni is szeretnél, akkor vendégszerkesztőnk, Deme-Kollár Anita anyaga neked szól.
Az első részben végignéztük, milyen feladatokon kell túlesni a szervezés elején. A mostani részben olyan tennivalók jönnek, amelyeknél sokat számít a kreativitásunk.

A lakodalom elengedhetetlen résztvevői a különböző szolgáltatók, akiket most egyesével végig is veszek. Gyakran előfordul, hogy ezek a vállalkozók kapcsolatban állnak egymással, és ha valakit lefoglaltok, akkor ő ajánlja nektek az ismerőseit, azzal, hogy velük könnyebben is dolgozna együtt. Ez jó dolog, de higgyétek el, ha valaki profi, akkor a számára idegen szakemberekkel is tökéletes összhangban képes együttműködni.

Szervezd meg az esküvődet te magad!

Fotós

Számomra a fotós kiválasztása volt az elsődleges, mivel az igazán profikra nagyon nagy a kereslet. A választás nem egyszerű, a kínálat óriási, és az árak is képesek az egekbe szökni. Fontos a referencia, az elégedett visszajelzések és a személyes találkozás is, mivel itt dől el, hogy mennyire tudnátok együtt „dolgozni” a jövőben. Spórolni itt is lehet, rengeteg az olyan fotós, akinek amúgy profi képesítése van, de még nem területe az esküvői fotózás, így jóval kedvezőbb áron ajánlkozik. Érdemes keresgélni, mert a végére minden megtakarított forint számíthat. Fontos eldönteni azt is, mikről szeretnél fotót. Mindenképpen szeretnéd-e, hogy a készülődést is megörökítsék, szeretnél-e kreatív fotózást, összességében hány fotózást akarsz, és mikor? Ha több fotózás a válaszod, akkor azzal számolnod kell, hogy a szertartás és a vacsora között nem lesz elég idő rá, így érdemes a készülődés után elmenni egy vagy két fotózási helyszínre, majd a szertartást követően még egyre. Ha számít az, hogy a vőlegényed ne lásson meg a ruhádban, csak az esketés pillanatai előtt, akkor érdemes egy úgynevezett fotózásos ruhát is választani, így az igazi meglepetést megtarthatod a templomba vagy a polgári szertartásra.

Videós

Ugyanez elmondható a videósokról is, akiknél a szolgáltatásaik árára a határ szintén a csillagos ég. Nem kell kétségbeesni, ha valaki az ajánlatában meghaladja az általatok erre szánt összeget, mivel könnyen lehet faragni az árból, ha egy-két dologról hajlandóak vagyunk lemondani. Én például nem kértem 20 perces vágott videót, és csak egy példányban a DVD-t, amivel máris spóroltam több mint tízezer forintot.
Szervezd meg az esküvődet te magad!

Zenekar, DJ

A következő fontos tényező a zenekar vagy a DJ felkutatása. Mindkettő jó választás, különböző okokból kifolyólag, így azt nehéz megmondani, hogy melyiket érdemesebb választani. A DJ javára szól, hogy ő egyedül dolgozik, így olcsóbb, ha vacsoraszünetet tart, akkor is szól a zene, hamis hangokat biztosan nem fogunk hallani az este folyamán, és a palettája is jóval gazdagabb, mint egy zenekaré. Utóbbi viszont az élő zene miatt lakodalmasabb hangulatot ad. Bármelyikre is esik a választás, őket sem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Vőfély, ceremóniamester


A hagyományos esküvők kedvelőinek a vőfély a javasolt, aki játékos, mókás mondatokkal gazdagítja a napot és a kezében tartja az esküvő irányítását is. Mi személy szerint nem vagyunk oda a vőfélyekért, ezért a manapság egyre népszerűbb ceremóniamester mellett döntöttünk. Róla annyit érdemes tudni, hogy ő tulajdonképpen olyan, mint egy műsorvezető, rövid mondatokkal felvezeti, hogy mi fog történni a következőkben. A ceremóniamesteren is lehet spórolni, ha az ismerősi körünkben akad olyan személy, aki szeret beszélni, és nem ijed meg a nyilvánosság előtt való szerepléstől sem. Nyugodtan kérdezzük meg tőle, hogy nem lenne-e kedve elvállalni az esküvőnk irányítását. Ez az egyik legjobb választás szerintem, mivel jól ismer titeket, és vélhetően amúgy is szerepelt a vendéglistán.
Szervezd meg az esküvődet te magad!

Dekoráció

Ha eldöntöttétek, milyen dekorációt szeretnétek pontosan, akkor mérjétek fel, hogy adott esetben meg tudjátok-e magatok oldani, vagy külső segítséget kértek hozzá. Minimális költségekből is ki lehet hozni egy teremdekorációt, ha van olyan ismerősötök, aki elvállalja, hogy az esküvőtök délelőttjén feldíszíti a helyszínt. A legtöbb hely rendelkezik székszoknyával és masnival, néhol a bérleti díj ezt magába is foglalja, így csak a virágokkal kell foglalkozni, ezek pedig könnyedén beszerezhetők a virágpiacról, kedvező áron. Az interneten rengeteg oldalon kaphatunk ötleteket a dekoráláshoz, ilyenek például a www.pinterest.com vagy a www.stylemepretty.com is. Ha a helyszínetek nem rendelkezik olyan színű székmasnival, amilyet szeretnétek, akkor sem kell megijedni: több helyről olcsón beszerezhetőek a szivárvány minden színében pompázó szalagok, s ezekből mindenféle szakmai tudás nélkül könnyedén lehet masnikat kötni a székekre. Én például a www.eskuvoredekoracio.hu oldalról rendeltem rengeteg kelléket, és házilag készítettünk el szinte minden dekorációt.

Fodrász, sminkes

A menyasszonyok szépsége mindennél fontosabb az esküvőn, és egyben a legérzékenyebb pont is. A tartós haj és a smink csak profi szakemberek segítségével érhető el. Mindenképpen kell egy próbát tartani az esküvő előtt körülbelül két héttel, amikor pontosan ugyanazt a frizurát és sminket készítik el neked, amilyet szeretnél a nagy napon is. Ez azért fontos, mert könnyen előfordulhat, hogy az, amit elképzeltél magadnak, nem is áll olyan jól, így nem az esküvő előtt ér kellemetlen meglepetés, hanem még időben, közösen ki tudtok találni valami olyat, ami teljes mértékben te vagy. Érdemes ötleteket gyűjteni előre és megmutatni azokat a szakembereknek, amikor bejelentkezel hozzájuk. Fontos, hogy vigyél magaddal képet a ruhádról is, vagy ha még nincs meg a ruhád, akkor körülbelül vázold fel, hogy milyet is szeretnél, mivel egy nagyon extra ruhához nem biztos, hogy illik egy különleges frizura vagy egy erős smink.

Szervezd meg az esküvődet te magad!

Torta

Az esküvői torta megrendelését nem kell elsietni, mivel az esküvőkiállítások ideje alatt több cukrászda is kínál akciós kuponokat, és egyébként is a nagy nap előtt csak egy-két hónappal lehet megrendelni. Érdemes sós és édes aprósüteményekkel is számolni, amiket vendégfogadáskor kínálhatnak a felszolgálók.

Meghívók

Meghívókat készíthettek saját magatok is, mondanom sem kell, hogy ezzel is spórolhattok nem is keveset. A www.panton.hu oldal kínálatában a különleges papíroktól kezdve az esküvői matricákon át minden megtalálható, tehát egy kis kézügyességgel házilag is elkészíthetitek a meghívókat, de még az ültetőkártyákat és a menühengereket is.
A meghívókat egyébként érdemes az esküvő előtt 3-6 hónappal kiosztani, így mindenki biztosan időben értesül róla. Amikor kiadjátok a kezetekből a meghívókat, jelezzetek a vendégek felé egy időpontot, amikorra választ vártok tőlük, hogy biztosan eljönnek-e, mivel a létszámot az étteremnek előre le kell majd adnotok.

Utolsó simítások

Ha minden eddig felsorolt megvan, lehetőleg az esküvő előtt már 4-5 hónappal, akkor a hátralévő idő vélhetően nyugalomban fog telni, és már csak néhány apróság marad hátra, amit elég egy hónappal előtte elintézni. Ilyenek például a végleges létszám leadása az étteremnek, az ülésrend elkészítése, a próbavacsora megejtése, a ruhapróbák és az utolsó egyeztetések a szolgáltatókkal.
Lehet, hogy így hirtelen rémisztőnek tűnik a sok teendő, de higgyétek el, hogy bánnátok, ha nem saját magatok szerveznétek meg az esküvőtöket. Ha megfogadjátok a tanácsaimat,  biztosan olyan lesz életetek nagy napja, amilyenről álmodtatok.

10 kérdés, amit mindenképp gondolj végig, mielőtt nekilátsz a szervezésnek:

  1. Nagy esküvőt szeretnétek vagy kicsit?
  2. Mekkora összeget szántok az egészre?
  3. Kiket szeretnétek mindenképpen meghívni?
  4. Milyen stílusú helyszínre vágysz, mikbe kötnél kompromisszumot?
  5. Szeretnétek templomi esküvőt is vagy csak polgárit?
  6. Zenekar vagy DJ?
  7. Vőfély vagy ceremóniamester?
  8. Honnan szeretnéd a ruhád beszerezni?
  9. Szükséged van fotósra és videósra is?
  10. Magatok készítenétek a dekorációkat és a meghívókat?
Olvass tovább

Hozzászólások

RozálRozál 2013-07-02 12:41

Látom nem én vagyok az egyetlen, aki duplán osztja meg a posztját. ;)

Az ismerősöm, a webnode-dal hozta létre az esküvői tájékoztató oldalát, meg akartam itt is osztani, de a barátnőm nem járult hozzá, végül is megértem az érvelését.

De közben milyen viták folynak itt ezen a fórumon! :-o

 

 

Tulipáncsokor 2013-07-02 09:43

Mulatós és puccos lagziban a világ egyetlen táján sem érezném jól magamat.

Egy hónap múlva a férjem unokatestvére nősül. Ott biztos jól fogom érezni magamat, mert egy sima 25 fős vacsora lesz, ahol az emberek EGYMÁSSAL lesznek elfoglalva és nem az idétlen cirkusszal/műsorral. Senki nem fog részegen, izzadtan és büdösen b...sztatni, hogy táncoljak vele és örüljek annak, hogy rángat ide-oda.

 

De már korábban is említettem: attól mert én nem szeretem az esküvőket, más még szeretheti. A saját véleményemet írtam le.

 

A munkahelyemen meg valszeg az volt a probléma, hogy egyik kolléga se volt odáig a puccos lagziért, azért meg különösen nem, hogy a csajszi a munkaideje nagy részét azzal töltötte, hogy az internetet bújta (gondolom az nlc-t is) a hülyébbnél hülyébb és puccosabbnál puccosabb ötletekért, amiért nekünk lelkesedni kellett volna. A legröhejesebb az volt, amikor azért lépett le korábban, hogy elmenjen a templomba kipróbálni a BEVONULÁST. Mindezt januárban, amikor augusztusban volt az esküvő. Érdekes, nekem nem volt bevonulási próbám, mégis eltaláltunk a férjemmel az oltárig. Ráadásul a fiúja el sem tudott jönni, így egyedül kellett (vagy jobb híjján a pappal) a bevonulást próbálnia. Na, ez volt nálam a közröhej kategória.

 

 

 

 

Tulipáncsokor 2013-07-02 09:28

Na látod, egészen pontosan erről beszélek én is. De ahhoz, hogy ez legyen "életed legszebb napja" (bár ez mindig relatív, nekem pl. a gyerekeim születése volt életem legszebb napja) nem kell az a sok cirkusz és az értelmetlen felhajtás, amit ma gerjesztenek - többek között - ezek a cikkek.

 

Ráadásul - ahogy már írtam - attól mert a menyasszony "élete legszebb és legfontosabb napját" éli meg, még a násznép nem biztos, hogy ugyanígy érez. Az esküvőnek tartalma kellene, hogy legyen, nem csak külsősége.

 

Amarynda 2013-07-02 08:35

Ha valaki igy erez akkor az emlitett sok eskuvobol a 2. utan mar nem kellett volna odamenni.

 

En nagyon kedveltem a videki eskuvoket, ott volt vofely de nem voltak durva dolgok,csak humoros versikek stb.

Amarynda 2013-07-02 08:31

En a magam reszerol ugy ertettem a legszebb napot (9 en voltunk osszesen az eskuvon magunkkal egyutt), hogy enyem lett hivatalosan is  vagy egymase lettunk azzal akit mindenkinel jobban szeretek a vilagon.

 

Talan ezert a 'legszebb meg legemlekezetesebb nap" aki igy erzi.

Amarynda 2013-07-02 08:28

Nem erdemes ervelni olyanokkal akik fel ora utan torlik magukat. ez nalam mindig onmagaert beszel.

 

egyebkent meg szerintem pont ez volt az ertelme a hszolasanak.

galapagosz 2013-07-02 07:49

A cikk írója megemlítette a saját készítésű meghívókat, viszont azért érdekelne a honlapos megoldás. Hol lehet elkészíteni?