Öltözködjünk

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

Tavasszal sokunknak eszébe jutnak a nagy év eleji fogadkozások: többet fogok mozogni, egészségesebben élek, lefogyok. Tudjuk mi, hogy sötétben, hidegben sokkal nehezebb belekezdeni, de most már itt az idő, vár a liget, a sziget, az erdő! Segítségül leteszteltünk néhány futócipőt.

A statisztikák szerint egyre több nő sportol, jelentős részük fut, mivel a futás a legkevésbé eszközigényes, egyszerűen a napirendbe illeszthető sport. Valóban, futni szinte bárhol, bármikor lehet, csak két dologra van hozzá szükség: megfelelő futócipőre és tényleg jól tartó sportmelltartóra. Sokan azt gondolják tornaórás emlékeikre hagyatkozva, hogy nekik biztosan nem megy a futás. Tapasztalatból mondjuk: de! Ha régen nem mozogtál, több időre van szükséged és türelmesebbnek kell lenned magaddal, de garantáljuk, hogy menni fog. A kulcs a fokozatosság, a megengedő edzésterv.
 
Hogy neked milyen cipőre és melltartóra van szükséged, azt a tested és a céljaid határozzák meg. Fontos kérdés, hogy milyen gyakran akarsz futni (hetente hányszor, mennyire hosszan), milyen terepen (beton, egyenletes vagy durva terep) teszed, és a testi adottságaid (milyen a lábad, mekkora a súlyod) is lényegesek. A döntést nem hozhatjuk meg helyetted, muszáj lesz rászánni az időt, hogy elmenj egy szaküzletbe és felpróbálj néhány cipőt. De körülnéztünk a piacon, teszteltünk néhány márkát és elmeséljük, mit tapasztaltunk.

Adidas

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

Itthon talán a legismertebb sportmárka, a teszten a vadonatúj fejlesztésű Energy Boost cipőjével vett részt, igen, ezt hirdetik mostanában olyan sokat. A fejlesztéseknek köszönhetően rendkívül könnyű a talp és a felsőrész is, utóbbi egy bizonyos techfit anyag, ami szinte rácuppan a lábra. Csak 241 gramm a súlya. Nagyon dögös dizájn, rendkívül kényelmes mindennapi használathoz, és szerintünk simán fel lehet venni lazább irodákba is, főleg a fekete változatot. Magasabb rüszttel és széles lábfejjel az elején esetleg okozhat kényelmetlenségeket, de nem szabad megijedni, szépen hozzáidomul a lábhoz, kell neki egy-két hét hordás. Futás közben tényleg olyan, mintha beépített rugók lennének benne, ezt aztán tényleg lehet aszfaltra hordani! Egyetlen pici gondunk volt vele: a fűző könnyen kikötődik, de soha rosszabbat. Nem nagyon olcsó, 45 ezer forint körüli árakról tudunk.

Inov-8

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

Első látásra vékony talpával rendesen elüt a többi tesztelt cipőtől, és nem véletlenül, hiszen úgynevezett minimalista cipőről van szó. Elszántabb, tudatosabb futóknak ajánljuk, mivel az első hetekben szoktatást igényel, és a lábnak hozzá kell erősödnie a természetes futáshoz. A mezítlábas futást utánozva nem a sarokra, hanem a talp elülső részére érkezünk, amivel a becsapódásból adódó, a testet romboló energiáktól teljesen megszabadulhatunk. Jóval gyorsabb, könnyebb mozgást tesz lehetővé, szinte gazellának éreztük magunkat használata közben. Nagyon megéri a befektetést, mert egészségesebb mozgást biztosít, pár hét után komolyabb sikerélményeket adhat, minden terepen használható és uniszex, de azért vannak csajos színek is. Az inov-8 a lábat remekül tartja, a fűzője pedig soha nem bomlik ki. Kellemes mellékhatásként a láb izomzatát is szebben formálja, mint a hagyományos cipők, és ránézésre is igen tetszetős darab, könnyű beleszeretni, csak azért kell vele vigyázni, mert erősen addiktív. Aki megszokta, nehezen használ utána más cipőt. Az ára 34 ezer forinttól kezdődik, de érdemes körülnézni, a forgalmazónál gyakoriak az akciók.

Nike

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

Mivel a Nike Dual Fusion cipőjét egy évig használtuk, ezzel van a legalaposabb tapasztalatunk, és szinte csak jót mondhatunk. Egyrészt a Nike ügyesen szólítja a meg a nőket, imádjuk a reklámvideóikat. Másrészt jó a dizájnjuk, a Dual Fusion vásárlásánál sem volt elhanyagolható szempont a csinossága. Könnyű cipő, jól záródik, tartja a lábat. Aszfaltra ajánlják, szerintünk ahhoz nem elég benne a csillapítás, de más egyenletes terepen, füvön, földön remekül működik. Kezdő cipőnek (heti 2-3-szor 20-30 perc) ideális, mert jól néz ki, kellemes benne futni. Nagyobb távolságokhoz nyilván ennél többet tudó cipőre van szükség. Amit viszont nem értünk, hogy miért kerül nálunk egy tavalyi modell még mindig kétszer annyiba, mint külföldön? A webes árakat kihasználva, külföldről rendelve már 11 ezer forint körül megvehető, itthon 22 ezer forintba kerül szinte mindenhol.
Ami persze még mindig elég jó ár.

Asics

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

Az Asics futócipők minden szempontból a világ legjobbjai között vannak, hogy miért, ezt azonnal érezni, amikor felvesszük. Az Asics Gel Excel 33 is különlegesen párnázott, olyannyira, hogy csak teljesen befűzve érdemes próbálni, mert különben túlságosan előrecsúszik a láb. Tökéletesen körülöleli a lábat, nagyon jól tart és közben kényelmes is, nem tudunk jobb hasonlatot, olyan érzés, mint egy finom kesztyű. A tesztelt modell szintén a minimalista irányzathoz tartozik, aránylag vékony talppal, amibe azért rengeteg fejlesztést sikerült beépíteni. Kezdőknek is ajánljuk és komolyabb célokkal rendelkező futóknak is. Hordható utcára is, hiszen elég jól néz ki hozzá, de hosszabb futásokon is kellemes társ. Könnyen ki-be fűzhető, jól tart, nem bomlik ki. Érzékeny lábúaknak (bütyök-, tyúkszemhajlam) különösen jó választás lehet, mivel meglepően magas komfortérzetet biztosít.

New Balance

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

Bár Magyarországon még kevésbé ismert a márka, Amerikában az egyik legmenőbbnek számít, rengeteg híresség viseli az N betűs cipőket. A stílusos utcai cipők mellett a cég futócipőket is gyárt, hagyományost és minimalistát egyaránt. Mi egy hagyományos típust próbáltunk ki, tulajdonképpen a 870BB2 volt a legklasszikusabb „futócipős” futócipő a mezőnyben, masszív csillapítással, enyhe belső támasszal és vastag talppal, de azért a korábbiaknál sokkal-sokkal csinosabb külsővel. A sarokba és talpba épített csillapító és támasztó fejlesztések már rögtön az első percekben nyilvánvalóak, betonon is határozottan érezhető, mennyire másképp érkezünk benne, jelentősen kisebb a becsapódás okozta rázkódás. Az a típusú cipő, aminek nincs szüksége semmiféle szoktatásra, ahogy belebújtunk, azonnal órákat futhatunk benne, annyira profin ki van találva. Mi méretproblémák miatt egy férfimodellt próbáltunk ki, a női változat még helyesebb. Kezdőknek és haladóknak is csak ajánlani tudjuk, akár aszfaltra is. 35 ezer forint körül lehet megvenni a márka webáruházában, de akinek még nem volt New Balance-e, annak feltétlenül javasoljuk a próbát, mert a számozása kisebb az Európában használtnál.

Kalenji

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

A Decathlon saját márkás termékeit szinte mindenki ismeri, és az áruház különösen nagy figyelmet fordít a női futókra, saját részleg foglalkozik a hölgyekkel. A legolcsóbb futócipő is a Decathlon terméke, bár az ötezer forintos darabot tényleg csak nagyon kezdőknek ajánlanánk, rövid futásokhoz. Kicsit hosszabb távú befektetést igényel, de még így is nagyon jó árú (18 ezer forint körül) az Eliorun kollekció cipője, amelyet először dögös pink színéért szerettünk meg. Aztán ki is próbáltuk, és jól vizsgázott. Mi nem aszfaltra, heti 2-3 alkalomra, 20-30 perces futásokhoz ajánljuk, ez a szint már pár hónap alatt elérhető. Mivel az Eliorun ilyen csinos, nem csak futáshoz használható, minden szabadidős tevékenységben megbízható partnerünk lehet. A Kalenji futáshoz ajánlott sportmelltartóját is teszteltük, és remekül vizsgázott, pedig komoly márkákhoz hasonlítottuk. Kényelmes, remekül tart, és nem is drága, jó vétel.
 
Salomon

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

Bár a természetben futni a legjobb, a városban lakók számára sajnos nehezen elérhető az érintetlen környezet. Azért gondoltunk azokra az olvasókra is, akik terepfutással kezdenek, hiszen vidéken, a városok szélén adott a lehetőség. A legtöbb márka készít terepcipőket is, a Salomon azonban teljes mértékben a terepfutásnak szenteli magát, így adott volt, hogy a téma szakértőjeként legyen jelen a tesztben. Az XR Mission elsőre kicsit furcsa volt a többi puhább, párnázottabb cipőhöz képest, de terepen valóban remekül teljesített. Egyértelműen a legnagyobb biztonságot nyújtotta, vizes köveken, sárban, jégen is tökéletesen ment, egyszer nem csúsztunk meg vagy botlottunk meg. Ebben jelentős szerepe lehet a soha ki nem bomló, egyedi gyorsfűző rendszernek, ami remekül tartja a lábat. Ha valaki egész évben szeretne futni (ami nagyon javasolt, mi próbáltuk, nem fáztunk és soha nem lettünk betegek), akkor téli cipőnek még a ligetben vagy a szigeten is kiváló választás lehet, nem kell folyton a földet kémlelni. Terepen pedig megbízható, tartós partner.

Helly Hansen

Itt a szezon: futócipőket teszteltünk

A Helly Hansen elsősorban vitorlás- és sífelszereléseiről ismert, de a szél- és hómentes időszakokra is rendelkezik kínálattal. Mi először a speciális aláöltözeteket próbáltuk ki, és kezdeti kétségeink teljesen elszálltak: tényleg annyira jók hőszabályozásban, mint ahogy ígérik, csak javasolni tudjuk használatukat. A HH Ahiga névre hallgató tesztelt cipője többfunkciós darab, utcai viseletre ugyanúgy alkalmas, mint futásra, vagy akár aerobikozásra. Csúszásgátlóval látták el és felsőrésze gyorsan száradó hálós anyagból készült, így folyamatosan lélegzik a cipő. Közepesen vastag talpa miatt futás közben éreztük a talajt, de megfelelően csillapított is, nagyon kényelmes viseletnek bizonyult hosszabb, 8 kilométer körüli távon is. Az Ahiga jól tartja a bokát, a lábujjak körül pedig pont elegendő extra hely van ahhoz, hogy egyáltalán ne érezzük a futáskor nagyon zavaró lábujjnyomást. Ideális lehet futópadon való használatra is. Itthon 24-25 ezer forint körüli áron kapható, így a megfizethető darabok közé sorolható, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy akár egy többfunkciós darabról van szó.

Ha szeretnél többet tudni a bemutatott cipőkről, a szerző blogján részletes leírást is találsz, ide kattints!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top