Öltözködjünk

Így marad szép a gyapjúruhád

A gyapjúholmik szépek és melegek, viszont szúrhatnak, bolyhosodhatnak, és egy elrontott mosás akár teljesen tönkre is teheti őket. Elmondjuk, mire figyelj, és hogyan ápold gyapjúból készült ruhadarabjaidat!

Mosás

A legjobb, ha a gyapjúholmikat kifordítva, kézzel, hideg vagy legfeljebb langyos vízben mosod, esetleg – ha van ilyen a mosógépeden – gyapjúprogrammal. A mosáshoz lehetőleg lanolinos mosószert használj, mivel a gyapjú akkor marad szép és egészséges, ha természetes lanolintartalmát mindinkább megőrzi. Fehérítőt gyapjún soha ne használj!

Gyapjú-kisokos

 

Ha az anyagra rácseppent valami, lehetőleg minél hamarabb távolítsd el belőle! Tiszta, száraz ruhával itasd le róla a szennyeződést! Ha viszont a folt már beszáradt, porszívózd át! Ezt követően önts rá folteltávolítót, de előtte győződj meg arról, hogy a szer gyapjún is használható. A gyapjút soha ne dörzsöld, még folteltávolítás közben is bánj vele óvatosan!

Szárítás

Gyapjú-kisokosKicsavarni, centrifugázni a gyapjút nem szabad, mivel a benne lévő szálak összetöredeznek, és ez a tapintásán, illetve a küllemén is meglátszik.

Szárítógépben, radiátoron vagy a tűző napon a gyapjúholmikat ne szárítsd! Mosás után akaszd fel például a kád fölé egy vállfára, de csak annyi időre, míg lecsöpög, majd szobahőmérsékleten – nyáron a levegőn, de árnyékban – fektesd le sima felületre egy fehér törölközőre, és ott hagyd megszáradni.

Ha összement…

Abban az esetben, ha valamit mégiscsak rosszul csináltál, és a ruhadarab összement, még nincs minden veszve. Áztasd hideg, samponos vízbe, hogy a szálak újra rugalmassá váljanak, majd mosd át a fentebb leírt módon.

Ha szúrós…

Szinte biztos, hogy veled is előfordult már, hogy azért nem vettél meg egy egyébként minden egyéb tekintetben szimpatikus gyapjúpulóvert vagy épp gyapjúsálat, mert elviselhetetlenül szúrós volt. Esetleg megvetted, de ugyanebből az okból azóta is a szekrényben várakozik. Nos, ideje elővenni, ugyanis a szúrósság megszüntethető. A szúrós ruhadarabot egy zacskóban tedd be néhány órára a mélyhűtőbe! Ha ezután sem érzed elég puhának, készíts langyos glicerines vizet vagy önts normál hajra való hajkondicionálót a vízbe, és – mosás után – ebben öblítsd át a holmit!

Bolyhok ellen

A gyapjúcuccok meglehetősen drágák ahhoz, hogy némi bolyhosodás miatt félretegyük őket, különösen mivel a zavaró bolyhok egyszerűen eltávolíthatók. Fogj egy (még nem, vagy csak ugyanerre a célra használt) eldobható borotvát és nagyon óvatosan – ügyelve arra, hogy ki ne szakítsd az anyagot – borotváld le a bolyhokat. Amikor egy-egy terület borotválásával végeztél, ruhatisztító hengerrel is húzd át, hogy lejöjjenek róla a szöszök.

Ha összegyűrődött…

Gyapjú-kisokos

A holmikat lehetőleg ne vasald ki! Ha összegyűrődött, akaszd egy olyan vállfára, ami a legkevésbé nyújtja ki – pulóver esetében például méretben hozzáillő, lekerekített végűre –, és arra az időre, míg zuhanyozol, tedd be a fürdőszobába! A vizet állítsd olyan melegre, ami neked még éppen kellemes, a lényeg, hogy gőz keletkezzen, ami átjárja a ruhát, attól fog ugyanis kisimulni. Ezt követően vedd le a vállfáról, és a már említett módon, sima felületen szárítsd!

Ha ez nem elég és mindenképp vasalni kell, akkor a ruhát fordítsd ki, helyezz rá egy fehér törölközőt vagy pamutlepedőt, és permetezd be desztillált vízzel! A vasalót állítsd alacsony hőfokra, és finoman vasalj, ügyelve arra, hogy a védőtextil végig teljesen fedje a gyapjút.

Tárolás

A gyapjúholmikat, még ha nem is piszkolódtak össze, soha ne viseld egymást követő két napon, legalább 24 órán át egy sima felületre fektetve hagyd őket szellőzni!

Soha ne tárold a gyapjú ruhadarabokat vállfán vagy műanyagból készült zacskóban, dobozban. Ideális, ha csak annyira hajtogatod össze, amennyire az elpakoláshoz feltétlenül muszáj, a hajtások közé selyempapírt teszel, majd természetes anyagból készült papírba csomagolod, és úgy teszed el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top