Öltözködjünk

Újra divat kötni

Nagyanyáink kötöttek, anyáink is kötöttek, mi meg kötött holmikat veszünk a boltban, mert az a divat. Szerencsére most már kötni is újra menő, és az infrastruktúra is adott hozzá.

Azon kívül, hogy a kötött pulcsik és sapkák tényleg jó melegek, ad valami plusz jó érzést, ha tudjuk, direkt nekünk csinálták, esetleg mi bíbelődtünk vele. Ha más köti, az kétségkívül kényelmes megoldás, ha pedig a két kezünk munkáját dicséri a darab, akkor olyan felesleges köröket kerülhetünk el, mint az itt túl bő, ott túl hosszú, és egyébként is, tetszik, de szúr. „Szerencsére egyre többen kötnek – nyilatkozta lapunknak Kiss Luca a Barka fonal ügyvezetője. – A legtöbben nem anyagi megfontolásból döntenek a saját készítésű kötött holmik mellett, egyszerűen csak annyiról van szó, hogy természetes anyagból készült ruhákat szeretnének hordani, az pedig plusz örömforrás, ha mindez saját kézzel készült. A kötés az elmúlt időszakban annyira népszerű lett, hogy a tanfolyamaink januárig beteltek” – magyarázta Luca.

Újra divat kötni

Kedv van, minta nincs…

Mivel a kötésimádat itthon még gyerekcipőben jár, ezért a piacon lévő néhány magazin a 70-es és 80-as évekből ismert mintákkal gazdálkodik, ami a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető korszerűnek. Cserébe viszont van számos külföldi oldal, ahol kimondottan divatos kötésmintákat tudunk letölteni vagy megvásárolni. Luca például a raverly.com-ra esküszik, ahol lelkes leginkább fiatalok osztják meg egymással tapasztalataikat és bevált mintáikat.

Megéri elkezdeni

Újra divat kötniLuca azt mondja, hogy már egy kétszer másfél órás tanfolyam is elég ahhoz, hogy valakinek legyen sikerélménye. A kötés ugyanis ezen áll vagy bukik, ha a pulcsi nem áll össze, a rénszarvas pedig inkább fókának tűnik, akkor nem fogunk belekezdeni a második remekműbe, megy a kötőtű gombolyagostul a sarokba. „A mi kezdő, 3 órás tanfolyamunk alatt egy sima kesztyűt kötnek meg a tanulók, a haladóban pedig a szaporításra és fogyasztásra tanítjuk meg őket, a többi pedig csak gyakorlás kérdése” – meséli a fonalbolt vezetője.

Szandra két éve köt, és eleinte az unaloműzés volt a cél. „Eltörtem a lábam és fekvőgipszet kaptam, hat hétig feküdtem, ültem otthon. Azt hittem, megőrülök, épp a nagymamámnak panaszkodtam, hogy olvasni nincs kedvem, a szappanoperákat unom, mit csináljak, mire ő azt mondta, kössél, csillagom, azzal elbíbelődsz – emlékszik vissza. – Eleinte béna voltam, de most már akár egy kapucnis kardigánt is megkötök, bár mintával még sosem próbálkoztam.”

Bárki megtanulhatja

Akinek nincs ideje tanfolyamra, és nincs lelkes nagymamája sem a közelben, az internetes oktatóvideókból is megtanulhat kötni. Az alábbi például egy elég jól követhető angol verzió.

Tippek kezdőknek

– Ne vegyél drága fonalat, bénázni az olcsó is megteszi!
– Ne akarj rögtön estélyit kötni, kezdd sállal, vagy bármivel, ami egyszerű!
– Ne próbálkozz mintákkal! Nem kell a kudarc!
– Vegyél közepesen nagy kötőtűt, amivel látod, hogy mit csinálsz!
– Bonts egy üveg bort, kell ami lenyugtasson…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top