„Bőgtem minden cipővásárlás után!”

Milyen az, amikor bemész a cipőboltba, és nincs a méretedben semmi? És milyen az, amikor bemész a következőbe és ott se? És amikor a tizedikből jössz ki üres kézzel? Extrém kislábú nő mesél, milyen…
33-as nő, 47-es férfi
33-as nő, 47-es férfi
„Gyermekként még nem tudtam, mi vár rám, hiszen abban a korban nőttem fel, amikor a társadalom egésze kb. tízféle cipőben járt – kezdi a történetét a 49 éves Paár Izabella. – Az egész osztály abban a bizonyos fekete orrú és sarkú, fűzős bokacipőben nyomult az első osztályban.” Izabella 13 éves kora körül vette észre, hogy az osztálytársainak már 36–37-es a lába, neki pedig változatlanul kicsi.

33


Izabella hiába várta, hogy tovább nőjön a lába: az egyik 33-nál, a másik 34-nél megállt.  Aztán jött a tinédzserkor, és persze az ember lánya ilyenkor szeretne menőbb cipőkben járni. „Az egyik szerencsém az volt, hogy időközben divatba jött a magas sarkú fapapucs, a másik, hogy az édesapám asztalosmesterként a Pápai Cipőipari KTSZ-nek csinált fatalpakat.” Így esett, hogy Izabella édesapja a 35-ös fatalpakból csiszolt le annyit, hogy éppen passzoljanak a pici lábra. Aztán szép lassan már két mesterember dolgozott Izabella cipőin, az egész utca mozgósítva lett. „Az utcánkban lakott egy suszter bácsi, aki szabott nekem felsőrészt  a talpakra, így a nyári cipőkérdés megoldódott” – teszi hozzá mosolyogva a Nők Lapja Café kérdésére.

Vattapamacs


De jött az ősz meg a tél, és fapapucsban ugye azt nem lehet… „Két talpbetéttel és hatalmas vattacsomókkal az orrukban hordhatók lettek a 35-ös csizmák is. Persze azért így eléggé kényelmetlen volt, mert a cipők dőlésszöge nagyobb lábhoz igazodott. De ennél jobban zavart az, hogy ha már ilyen helyes kis lábat adott a természet, akkor szerettem volna mutogatni. Jó érzéssel töltött el, amikor a férfiak rácsodálkoztak a kicsi lábamra.”

Hello Kitty


Persze a gyerekcipőosztályon Izabella tudna venni kis cipőket, de lássuk be, nőként ez az utolsó dolog, amire vágynánk. „Egyetlen Hello Kitty-s papucsom van, de abban is csak akkor kertészkedem, ha senki nem látja. Egyébként is vicces lenne közel 50 évesen egy Hello Kitty-s papucsban végigvonulni a strandon.” Szerinte egyszerűbb lenne a dolga, ha a fővárosban élne, de egy Győr melletti kisvárosban más a helyzet. „A 70-es évek végén apukám Budapestre járt anyagbeszerzésre, így jutott el egy Király utcai cipőboltba, ahol kiderült, hogy van egy akkora lábú manöken, mint én, ott csinálnak neki cipőket a divatbemutatókra, amiket azután meg lehet vásárolni.” Így lettek Bellának igazi, gyönyörű és egyedi magas sarkú cipői. Nem is akármekkora sarokkal! „Ezután olyan szupermagas cipőkben bicikliztem, hordtam a gyerekeket oviba, és jártam bevásárolni, amiben mások csak a kifutón közlekedtek. Kényelmesnek bizony egy cseppet sem nevezhettem volna, de a hiúság oltárán sok áldozatot kell hozni. És néha hüledeztek az idősebb nénik, hogy lehetett ekkora sarkakon létezni” – teszi hozzá az apró lábú nő.


Az eladók csak néznek


Azért tanulság az, ha valakinek ilyen pici a lába, ne felejtse otthon a papucsát. „Vicces volt, amikor pár évvel ezelőtt a Balatonon strandoltunk, de otthon felejtettem a strandpapucsomat. Körülnéztem a strandi árusoknál és találtam egy 34-es „micimackómentes” papucsot. Fizetés után azonnal megkértem az eladót, hogy vágja le a párt összekötő kis damilt róla, mert felvenném. Az eladó értetlenül nézett, de levágta, és látni kellett volna azt a fejet, amit vágott, amikor elégedetten távoztam a most vásárolt gyermekpapucsban.”

Happy end


Izabella családjában és a baráti körében lévő 8–13 éves lányok rendkívül szeretik megkérni, hogy lépjen a cipőjükbe, és élvezik, hogy elveszik a kislánycipőkben a lába. Ettől már ők is kezdik igazi nagylánynak érezni magukat. „Amióta Budapesten rátaláltam egy speciális cipőboltra, véget értek a sokszor bizony sírással ötvözött, enyhe hisztériás rohammal végződő cipővásárlások. Most már a lábamra illő, tetszőleges magasságú cipőt hordhatok télen-nyáron. Én kinézem a neten, a lányom, aki Budapesten él, megveszi és hazahozza, én meg örülök, hogy végre megtudtam – negyven-egynéhány éves koromra –, milyen egyszerre kényelmes és csinos cipőt hordani. Így már igazán élvezem a kislábúságot!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Milu 2012-08-09 09:41

Nyugi, ruhát is csak az tud kényelmesen vásárolni, akinek standard méretei vannak...

csibimanó 2012-08-09 09:38

A kislányomnak (13 éves) 42-es lába van. A női cipőket minden üzletben 41-es méretig árulják (gyerekcipőről nem is beszélve). Ha mégis valamilyen csoda folytán akad egy 42-es, akkor szűk a lábfejére..... Kínszenvedés minden egyes cipő-, szandál- és csizmavásárlás

zsuzsanca 2012-08-09 08:13

Sajnos nem gondolnak a kislábú, vagy a nagyobb lábú hölgyekre. Nekem 35-ös a lábam. Nagyon sokszor gyerekcipőt kellett vegyek , mert nem volt más. Néha ki lehet fogni kislábra is szép , tetszetős cipőt, de azt csak úgy hogy ja most van, vedd meg . Nem célirányosan . Persze pont akkor nincs az embernél annyi pénz hogy ott és azonnal megvegye.

gitta58 2012-08-09 08:02

Én is pont ebben a helyzetben vagyok, a kicsi sem lehet egy örömünnep, de legalább belement az ember lába, az enyém, hosszában 39-40 es, de a cipőboltokban levő cipők 90% a fel sem jön a lábamra, a magas rüsztöm miatt, csak azt nem értem, hogy a ruhákat ami könnyebben alakítható, árulják több szélességi méretben is, a cipőt miért nem?

Ha külföldön lehet ide miért nem rendelnek, hisz a cipők nagyrésze nem is itthon készül.

*angyalka* 2012-08-09 07:45

A cipőgyártás is mint minden egyéb az átlagméretekre gyárt, így vagyunk még jónéhányan akik kilógunk a sorból ilyen-olyan okból kifolyólag ami bizony megkeseríti a cipővásárlást. Nekem széles a lábam és a rüsztöm is magasabb az átlagnál, hiába van átlag hosszúságú lábam (39-40) a cipővásárlás így sem egy diadalmenet. Ami jó lenne hosszra sokszor szűk, bele sem megy a lábam, amibe belemegy az meg hosszra már nagy. S néha zavaróan nagy, tehát kitömés, mint ahogyan az előttem szóló is írta, már nem működik.

pipacs34 2012-08-09 07:34

Nekem pedig 42-es lábam van ugyanez csak nagyban, bár most már csinálnak több nagyot is .......

 

rájöttek valamire...:) külföldön bezzeg van szinte minden fazonhoz 4-es méret.  Nem is értem miért??

lovemeorleaveme 2012-08-09 07:12

Hát ezt én is írhattam volna. Nagyon durva, szerintem ezt csak az érti akinek kicsi lába van. Persze mindenki ajánlja a kislábú cipőboltot, de őszintén szólva a kínálatuk nem a legszebb. Mostanában a Z@r@ Kidben szoktam vásárolni. Nyári papucsok szandáloknak oké, de pl a csizmákkal már az a baj, hogy a szárhossz az gyerek magassághoz készül.
A dupla talpbetét és kitömködést állandóan tukmálják az eladók.. Csakhogy ezzel nem csak az a probléma amit a cikk is ír, hanem pl az is, hogy a viselő így "nem érzi" a cipő orrát és könnyeben elbotlik.

Nők Lapja Cafe 2012-08-09 07:12

Milyen az, amikor bemész a cipőboltba, és nincs a méretedben semmi? És milyen az, amikor bemész a következőbe és ott se? És amikor a tizedikből jössz ki üres kézzel? Extrém kislábú nő mesél, milyen...

Nők Lapja Café: ,,Bőgtem minden cipővásárlás után!\"

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>