Öltözködjünk

A próbafülkétől vagyunk narancsbőrösek?

A tükör igazságtalan, a világ leggonoszabb teremtménye, főleg akkor, ha egy kicsi, szűk helyen néz vissza ránk a képmásunk. A próbafülkék pedig pont ilyenek. De milyen a jó tükör? – ha egyáltalán létezik ilyen...

„Én még olyan tükörről nem hallottam, amiben szebbek vagy csinosabbak lennénk, ez valami női dolog lehet” – mondták három tükrökkel foglalkozó szalonban is. Egy biztos, a hagyományos ezüsttükör adja vissza legjobban kontúrokat, tehát a hibák (narancsbőr, táskás szem, ránc) ilyenben fognak a legjobban visszatükröződni. És mivel ez a legolcsóbb, a legtöbb próbafülkében ilyenekkel találkozunk. De akkor mégis milyen tükör kell ahhoz, hogy jól nézzünk ki?

Nem mindegy, hogy milyen vastag

„Ha tükröt választunk, akkor minden esetben figyelembe kell venni a kiválasztott darab paramétereit, a vastag tükrök sokkal szebb képet adnak – magyarázta lapunknak Ernst András belsőépítész, az Insider Design tulajdonosa. – A színezett tükör önmagunk becsapása, hiszen az emberek nagy része nem napszemüvegben lát minket. Nem érdemes ilyenekkel trükközni, sokkal fontosabb, hogy az öltözködéshez használt tükrünket megfelelően helyezzük el. Meleg, fehér fényforrás mellett fogunk a legjobban kinézni, anélkül hogy becsapnánk magunkat.”

A próbafülkétől vagyunk narancsbőrösek?

Világítsd meg magad!

A világítás is sokat számít, és a legtöbb üzletben sajnos pont ezen spórolnak, a próbafülkékben egyszerű neonfénnyel világítják meg a közönséget, amiben a legrosszabb formánkat hozzuk. Előnytelen, ha túl hideg fénnyel világítanak meg bennünket, sápadtak és szürkék leszünk benne. Az alulról jövő fény 10 évvel öregít minket. A hátulról érkező fény pedig tükörnél kimondottan szerencsétlen: nem fogunk látni magunkból semmit. A jó próbafülkében a tükör előröl érkező indirekt fénnyel van megvilágítva, amit fentről világító meleg fényforrással is megtámogatnak. „Napjainkban a meleg, fehér LED-lámpák adják a legtermészetesebb fényt, bár ez tényleg nagyon költséges, de energiafogyasztás szempontjából abszolút megtérül – érvelt Ernst András. – A cél mindig az, hogy sikerüljön a lehető legjobban lemodellezni a természetes fényt.”

A méret a lényeg

A próbafülkék esetében nemcsak a tükörből vagy megvilágításból lehet ősellenség. Amennyiben egy fülke túl pici, nagyon közel kerülünk a tükörhöz, ami azonnal felnagyítja a legkisebb szépséghibánkat is. Az ideális eset az lenne, ha legalább 3-4 lépést hátra tudnánk lépni, ha erre nincs lehetőség, akkor szerencsére a legtöbb boltban már a próbatérben elhelyeznek egy nagyobb tükröt is, amiben garantáltan jobban fogunk kinézni.

Az sem elhanyagolható részlet, hogy a fülkének milyen a színe, egy fekete vagy nagyon sötét lukban nem fogjuk látni a ruhát. A fehér túl vakító, és előnytelen. A legjobb a tojáshéj és a világosszürke, amiben jól látszódnak a ruha kontúrjai, anélkül hogy bányarémnek látnánk magunkat…

Hogyan próbálj?

A próbafülkétől vagyunk narancsbőrösek?1. Soha ne magad hibáztasd, ha nem nézel ki jól egy adott ruhában. Inkább legyen a ruha fazonja vagy a próbafülke megvilágítása a hibás, mint te magad.

2. Ha nem vagy benne biztos, hogy jól nézel-e ki benne, és meg tudod venni, akkor fizesd ki és vidd haza, nézd össze a többi ruháddal, vedd fel többször otthon, és ha nem szerettél bele, akkor nyugodt szívvel vidd vissza. Néhány nagyobb márka már ki is írja, hogy „Próbáld fel otthon, és ha nem tetszik, hozd vissza!”, ezt azonban mindig kérdezd meg a pénztárnál, mert a szokások boltonként változnak.

3. Mindig vigyél be több méretet, a boltok mérettáblázata ugyanis nagyon eltérő.

4. Ne próbálj cipő nélkül! A szoknyákról és nadrágokról ugyanis csak akkor derül ki, hogy valójában milyenek, ha a melléjük szánt lábbelihez hasonlóval próbálod. Ugyanez igaz az öves ruhákra is, ha kell hozzá, akkor próbálj mellé övet, nem kell megvenni, de az összképhez fontos.

5. Ne sírj! Nem vagy csúnya, vagy narancsbőrös, csak egy rosszul kialakított próbafülkében vagy, ezt sose feledd!

6. Menj ki a lyukból! A próbafülkék sokszor annyira kicsik, hogy semmit sem látni a ruhából, menj ki, és nézd meg magad távolabbról egy nagyobb tükörben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top