Öltözködjünk

Evés közben is utánozzák egymást a nők

Az hagyján, hogy ha a legjobb barátnőnk átfesteti a haját, akkor előbb-utóbb mi is megtesszük, vagy hogy az évek során elkezdünk hasonló ruhákat felhalmozni, na de hogy még az evésben is utánozzuk egymást?!

Amikor két, egymás számára ismeretlen nő eszik együtt, többnyire elkezdik egymás evési stílusát utánozni. Ha az egyik eszik egy falatot, öt másodpercen beül a másik is ezt fogja tenni, állítja Roel C. J. Hermans, a hollandiai Radboud Egyetem pszichológiaprofesszora. A tanulmány első hallásra elég bizarrnak tűnik, ugyanis ha két ember együtt eszik, akkor minden valószínűség szerint egy kívülálló, mondjuk egy ufó számára úgy fog tűnni, hogy utánozzák egymást, holott csak ugyanazt csinálják, Hermans azonban tudományos metódussal járt el, így eredményei is érdeklődésre tarthatnak számot.

Evés közben is utánozzák egymást a nők

A pszichológus kutató hetven pár nőt vett fel videóra, akik előtte sosem találkoztak egymással, de együtt kellett elfogyasztaniuk egy ebédet. A pár egyik tagjának előre megmondták, hogy mennyit és milyen ritmusban egyen. Az a nő, aki nem kapott instrukciókat, automatikusan elkezdte utánozni a másik nőt, teljesen függetlenül attól, hogy milyen testalkata volt neki vagy a másiknak. Ez a viselkedés elvileg azt szolgálja, hogy megkedveltessük magunkat a másik féllel, de a pszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy túlevéshez vezethet, úgyhogy óvatosan étkezzünk barátnőinkkel, és igyekezzünk megszerezni a domináns pozíciót, hogy ő utánozzon minket, hogy még véletlenül se hízzunk el miatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top