Ausztráliában is trendi a kalocsai

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy ausztrál divattervező kalocsai mintás ruhakollekcióval rukkolt elő.
2012. 06. 10. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Már egészen hozzászoktunk ahhoz az örömteli tényhez, hogy a magyar népművészeti motívumok kifejezetten menők lettek, nem csupán itthon, de már külföldön is. Az elmúlt hónapokban olyan világsztárokon láthattunk matyó, illetve kalocsai mintás ruhát, mint Nicole Kidman és Emma Watson. Egy ausztrál tervezőnek köszönhetően pedig hamarosan akár bővülhet is ez a névsor. 

Ausztráliában is trendi a kalocsai

 

Alice McCall legújabb kollekcióját ugyanis az orosz matrjoska babák, valamint magyar kalocsai motívumok ihlették. A kreátor ruháit rendszeresen viselik olyan hírességek, mint például Kate Moss, Elle Macpherson, Marianne Faithful, Kelis vagy Chloë Sevigny. A legkevésbé sem lenne meglepő tehát, ha valamelyikükön viszontlátnánk az egyik kalocsai mintás ruhadarabot.

Címkék: trend minta Kalocsa
Olvass tovább

Hozzászólások

Bogájka 2012-06-12 15:43

Részben egyetértek veled, részben nem.

Én úgy látom, hogy  kellett egy egyfajta "sokkhatás" az embereknek,  hogy észrevegyék, hogy  lám-lám, a mi szép motívumainknak olyan funkciót lehet találni, aminek a világ is csudájára jár.

A mostani huszonévesek úgy csodálkoznak rá a mintákra, hogy "jajj de csudaszép", mintha még sose láttak volna ilyet.  Holott ez mindig is jelen volt, van, lesz, csak éppen terítőkön, az idősebb korosztálynál.

 

Most még kirívó egy szakadt farmeron,  de hidd el, hogy ez le fog tisztulni, az önjelölt népmüvészek kikopnak,  és megmarad a színtiszta népművészet, remélem sokáig.

 

Határnak azért nyilvánvalóan kellene lennie,  egy kalocsai hímzett kutyaruha azért már nálam is kiverte a biztosítékot. :D 

 

 

szilvasgomboc 2012-06-11 22:41

Miert lenne a magyar kultura megcsufolasa az hogy kulfoldon magyaros himzett dolgokat hordanak az emberek? Hadd hordjak, barmilyen formaban. Kit zavar? Es miert lenne morbid ha a hagyomanyost otvozik az ujdonsaggal?

Ez a fajta divat amugy nem egy ujkeletu dolog, en mar evek ota latom itt kulfoldon hogy ilyen viragmintas himzett bluzokat hordanak a nok.

Zitoun 2012-06-11 19:27

Most látom a ruhákon, hogy a kalocsai közé bekevertek matyó mintákat is!

Zitoun 2012-06-11 19:21

A nadrágos kifejezettem gusztustalan, de ízlés dolga. Engem a kalocsai hímzés a gyermekkori buggyos ujjú blúzra emlékeztet, amit népművészeti boltban vásárolt szülő jó édesanyám. Már akkor is giccsesnek tartottam. Mindössze pár alkalommal viseltem elég rossz lelkiállapotban várva, mikor érünk haza, hogy levethessem. Ha ... akkor esetleg a farmer valamelyik varrása mellett (pár) egyfajta, kicsi diszkrétebb minta. Minden magyar hímzésről azt gondolom, hogy ma már a kevesebb, több. A fehér torna cipő helyett pedig sötét árnyalatokat választanék azon nem ordítana annyira a színkavalkád. Úgy tudom az eredeti kalocsai fehéren fehér hímzés volt, de használtak szomorú (öreg) színárnyalatokat is kéket, lilát, zöldet. Ezeket kellene visszahozni, nem a - fogalmam nincs miért jobban elterjedt - csicsát. A külföld pedig csodálja, vásárolja de ne használja a magyar hagyományokat.

sacinka 2012-06-11 18:34

sandrea28 hozzászólásával értek egyet! Ha ízléses és egyszerű, akkor szép, de ha a rongyos márkás farmert díszítik vele, az a népművészetünk megcsúfolása.Igen, sok esetben ízléstelen, és indokolatlan, erőltetett!

sarga_rozsa87 2012-06-11 16:56

nekem nagyon tetszenek, szívesen viselném

Torolt_felhasznalo_609166 2012-06-11 16:05

odalett a cica. Kidobtak.

 

Igy van most a kutyus. Nem mukodnek nalam a szmajlik se.