Öltözködjünk

Veszélyesek a túl szűk ruhák

A kelleténél kisebb méretű ruhák és fehérneműk viselése nem csupán kényelmetlen, illetve ronda látvány, de akár meg is betegíthet.

Veszélyesek a túl szűk ruhákSzűk nadrágok

A trendi cicanadrágok eleve szűkre szabottak, de sokan hajlamosak még így is egy számmal kisebbet választani belőlük. Pedig egy kanadai kutatás bebizonyította, hogy a túl szűk nadrág elszorítja a láb érzőidegeit, zsibbadást, erős lábfájást, érzékelési zavarokat okozhat. Túlsúlyos embereknél emellett növeli a hasi sérv kockázatát is.

Szoros nyakak, gallérok

Ha a nyakunkat szorítjuk el valamilyen ruhadarabbal, az egyebek mellett zöld hályog kialakulásához vezethet. A látást is veszélyeztető szembetegséget az okozhatja, hogy az elszorított nyaki véna kórosan megnöveli a szem belső nyomását. A véráramlás korlátozása emellett fejfájást, homályos látást, szédülést, valamint hát- és vállfájást is kiválthat.

Kicsi melltartók

Egy amerikai tanulmány szerint tízből nyolc nő nincs tisztában azzal, hogy pontosan milyen méretű melltartót kell hordania. A többség alábecsüli a mell alatti méretét, és a kelleténél kisebb kosárméretet választ. Ez is veszélyes lehet, mivel a nem megfelelő kosár nem képes egyenletesen tartani a mellek súlyát, ami rossz testtartáshoz és hátfájáshoz vezet. A szűk körméret légzési nehézséget, fájdalmakat okozhat.

Szűk bugyik

A szűk alsóneműk, különösképpen ha azok szintetikus anyagokból készültek, nem teszik lehetővé a megfelelő szellőzést és a nedvesség áramlását, ami a baktériumok szaporodásának kedvez: viszketést, bőrbetegségeket, hólyaghurutot okozhat. A fertőzések rizikója különösen nagy azoknál nőknél, akiknek alacsony az ösztrogénszintjük, vagy épp a menopauza időszakában vannak.

Alakformáló fehérnemű

Sok nő esküszik a hasat laposabbnak, a csípőt keskenyebbnek, a feneket formásabbnak mutató alakformáló alsóneműkre, ám a szakemberek szerint ezek a fehérneműk lényegében a fűző 21. századi változatainak tekinthetők, hasonló egészségügyi kockázatokkal. Az alakformáló viselésekor ugyanis a hasban annyira megnövekszik a nyomás, ami a gyomorsavat akár a nyelőcsőig is visszakényszerítheti, ez pedig gyomorégést, gyulladásokat, szélsőséges esetben pedig akár nyelőcsőrákot is okozhat. A nyomás emellett például köhögés vagy tüsszentés esetén akár kínos szivárgáshoz is vezethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top