Csizma, lábhoz!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Szinte minden csizmaszár eláll, vagy épp ellenkezőleg: annyira szűk, hogy fel sem tudod húzni a vádlidon? A helyzetre Vágó Réka cipőtervező segítségével kerestük a megoldást.

Csizma, lábhoz!Ha nem tartozol azok közé, akik közepes vastagságú, formás vádlit nyertek a genetikai lottón, a csizmád beszerzése jó eséllyel az év egyik legfrusztrálóbb vásárlási élménye lehet tekintve, hogy a cipőmárkák – hazánkban legalábbis – jellemzően nem kényeztetik el a „szabványnál” vékonyabb vagy épp vastagabb vádlival rendelkező nőket. Annak dacára sem, hogy valószínűleg mi vagyunk többségben.

Külföldön elterjedtebb, itthon viszont csak elvétve fordul elő, hogy ugyanolyan csizmát több különféle szárbőséggel is lehessen kapni. Bár teljesen logikusnak tűnik az igény, hogy ne csak lábméret, hanem vádlivastagság szerint is válogathassunk a csizmák közül, Vágó Réka cipőtervezőtől megtudtuk, hogy gyártói szempontból rendkívül költséges olyan kollekciót létrehozni, melyben egy méreten belül több szárbőség is rendelkezésre áll. Ha pedig magasabb költséggel jár a gyártás, értelemszerűen többet kell eladni belőle, hogy megtérüljön a befektetés, Magyarországon viszont ehhez egyelőre nem elég nagy a felvevőpiac, így belátható időn belül nem számíthatunk arra, hogy ez a megoldás elterjed nálunk.

 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!

A csizmák a ruhákhoz hasonlóan konfekcióméret alapján készülnek, de az, hogy milyen a szárbőségük, márkánként eltérő. Azoknál, melyek az aktuális trendeknek megfelelő divatcipőket árusítanak, jellemzően kecsesebb, vékonyabb fazonokat találunk, míg azoknál, amelyek inkább kényelmes, időtálló lábbelijeikről ismertek, nagyobb eséllyel lelünk bővebb méretekre. De azért egyre több gyártó készít emellett olyan kollekciót is, amelyben állítható bőségű csizmák vannak – magyarázta a szakértő.

Amikor egy eredetileg szűkre szabott, kecses csizmaszár eláll, mert viselőjének vádlija túlságon vékony, az bizony nem tartozik a „még elmegy” kategóriába. Ha ízlésesen, esztétikusan akarunk kinézni, abból kell optimálisan gazdálkodnunk, ami adatott. Akiknek nagyon vékony a vádlijuk, azoknak Vágó Réka azt tanácsolja, hogy vagy válasszanak elasztikus szárú modellt, vagy játsszanak rá a vékonyságra, és lezserebb, rogyasztott szárú fazonnal próbálkozzanak. A bokacsizmákat pedig egyenesen nekik találták ki.

Azok viszont, akiknek vastag a vádlijuk, épp a lezser, rogyasztott szárú csizmákat kerüljék, minden más fazont viszont, ami csak kényelmesen felmegy a lábukra, bevállalhatnak. Nekik inkább arra kell odafigyelni, hogy milyen körítéssel hordják csizmát, így például, hogy ne húzzanak még nadrágot is a csizmaszárra, hiszen az tovább erősíti a lábukat. Akik nem túl alacsonyak, a vádlijuk viszont vastagabb, térd fölé érő csizmát is vehetnek – tette hozzá a cipőtervező.

 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!

 

Ha nagyon tetszik egy csizma, a szára viszont nem passzol, szóba jöhet az is, hogy cipésszel alakíttatunk rajta. Fokozott óvatossággal válasszuk meg azonban azt a szakembert, akire rábízzuk a munkát! A gyorscipészeket ilyenkor inkább mellőzük, keressünk egy régimódi, cipőjavítással, esetleg cipőkészítéssel is foglalkozó, megbízható mestert!

A tágító spray-k csak a bőr lábbeliknél használhatók, azon belül is elsősorban a lábfejnél. A száron csak akkor érdemes ezeket használni, ha annak belső bélése is bőrből készült. Műbőr csizmák esetében a tágító spray-t egyenesen felejtsük el!

 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!
 

 

Bár a csizmák, különösképp a minőségi darabok kétségkívül drágák, lehetőségeinkhez mérten mégis megéri beruházni egy-két színvonalasabb darabra, ha máskor nem, az akciók, leárazások idején. Ahhoz, hogy a csizmáink ne csak egy, de akár több telet is kibírjanak, a rendszeres karbantartáson, ápoláson túl az is elengedhetetlen, hogy pihentessük. A szakember tanácsa, hogy ne viseljük minden nap ugyanazt a csizmát, legalább másnaponként váltogassuk: ha egy nap rajtunk volt, minimum egy napot hagyjuk pihenni, szellőzni.

Címkék: tél vásárlás csizma
Olvass tovább

Hozzászólások

vastagvádlis 2012-11-05 11:57

Sziasztok!

 

Végre találtam egy oldalt, ahol nekem is gyártottak csizmát.

Külön kiválogatták az XXL-es szárú csizmákat!

Nagyon Boldog vagyok! Tegnap megvettem a listában az első Ara csizmát! Tökéletes!!

 

Katt ide!

 

Vastag vádlisok

 

 

eszterlili 2012-02-17 23:04

Sziasztok!

 

Kis sztori a csizmavásárlásról: Az én lábom nagyobb, mint a férjemé.Házasságunk első éveiben megakart lepni egy csizmával.Elment, kiválasztotta egyedül, elkezdte felpróbálni, mire az eladó szerényen megjegyezte: Elnézést uram, ez női csizma! Ő: Tudom, a feleségemnek lesz! És ott volt ajándékként, tökéletesen illett a lábamra. Még most is meg van talán...Gondolta, ha neki nagy, nekem biztos jó lesz...Sokat sztoriztunk ezen...

 

eszterlili 

franc20 2012-01-01 23:32

én szeretném a hosszú szárú csizmákat, de sajna annyira vastag a dádlim és csak 7-es, hogy nem találtam még jót. :(

vassklara 2011-11-30 10:34

Kedves Jessy ,megnéztem a választékot tetszik is de miért nincs sehova egy méret írva.Nekem nem csak vastag a vádlim hanem 9-es a lábam,és magas a lábfejem.eddig Freiburgban kaptam a legtökéletesebb Buffallo csizmámat,de ugye csak ezért nem utazok oda hogy cipőt keressek. Szomorú hogy itthon csak trampli lehet egy nő akinek nagyobbak a méretei.(mivel én imádom a tűsarkut)

Anda39 2011-11-29 18:15

Azt írják, vastag vádlira nem jó a bokacsizma. Namármost aki nem kap magasszárú csizmát, mert vastag a lába, éppenhogy a bokacsizmát fogja tudni megvenni...

Kb. 40 éves koromig nem tudtam a lábamra valót venni, amikor igen, azt is Ausztriában. Itthon azóta sem kapok olyat, ami jó lenne, na meg ami tetszik is. :'( 

babiczad 2011-11-29 18:06

Nézzétek meg mondjuk azt a mustársárga csizmát: jól áll az valakinek? Van olyan nöi láb, amely kecsesen néz ki egy ilyenben? El vagyok keseredve, mert ahol lakok a csizmák 90%-a ilyesmi szárral készül. És nem vagyok hajlandó megvenni, még akkor sem ha mindenkinek vastagítja a lábát!

Torolt_felhasznalo_237607 2011-11-22 18:31

A 70-es években volt a harisnya csizma divat. Anyunak feketében volt, nekem pirosban. Mindegy volt, hogy pipaszár lábra vagy vastagra húzták, jól állt mindenkinek. Hátha egyszer még visszajön.