Öltözködjünk

76 napot töltünk évente a táskánkban

...állítja egy német tanulmány, amely azt is kiderítette, hogy egy átlagos európai nőnek hány táskája van, és mit árulnak el a személyiségéről a retiküljei.

7 kézitáskája van az európai nőknekEgy európai nő egyidejűleg átlag hét kézitáskával, illetve retiküllel rendelkezik. Az élen az olaszok járnak, esetükben ez a szám 20 és 60 között mozog. Ha ez így van, akkor nem csodálkozhatunk azon sem, hogy a vizsgálat szerzői szerint átlagosan 11 ezer eurónak (több mint 3 millió forintnak) megfelelő összeget költünk táskavásárlásra életünk során.

Érdekes megfigyelni, hogy divatszakértők szerint egy adott korszak táskamodelljeiből kiolvasható a nők társadalomban betöltött szerepe.

A krónikák szerint ugyanis először a 18. század végén jelentek meg a nők kézitáskával az utcán, addig csupán kis erszényt hordtak magukkal – többnyire övükre erősítve –, amelybe maximum pár pénzérme, az imakönyv és a rózsafüzér fért bele. A század végétől azonban ez a buksza egyre inkább a mai értelemben vett kézitáskának adta át a helyét.

Sokat elárul a 19. századi viszonyokról, hogy az amerikai Susan Brownell Anthony nemcsak azzal írta be nevét a történelembe, hogy a nők szavazati jogáért küzdött, de volt egy fontos kijelentése is: „Minden nőnek joga van ahhoz, hogy saját táskája legyen.” Számára a kézitáska a szabadság és a hatalom szimbólumát jelentette, tartalma pedig a nők kizárólagos felségterülete volt. Amikor az 1872-es elnökválasztáson leadta szavazatát, ő maga barnás krokodilbőr táskát viselt.

Grace Kelly, és a híres
Grace Kelly és a híres „Kelly-táska”
Forrás: dugek.com

Szakértők szerint a kézitáska a nők emancipálódásának jelképe lett, a későbbiekben pedig már kettős funkciót töltött be. Egyrészt a női intimitást testesítette meg, másrészt kifejezte tulajdonosának elkötelezettségét egy adott modell, illetve egy adott márka iránt.

A lenyűgöző szépségű néhai amerikai színésznő, Grace Kelly például 1956-ban a Haut à Courroies modellű táskával igyekezett takarni terhességét a kíváncsi paparazzik elől. A Hermès által gyártott modell ettől kezdve „Kelly Bag” néven került be a táskatörténelembe.

A tanulmány szerint a kézitáska a britek számára ugyanakkor az agresszivitás jelképe is. Mindez pedig az egykori miniszterelnöknek, Margaret Thatchernek köszönhető. Örökre emlékezetes marad ugyanis, hogy 1985-ben Thatcher egy ülésen kedvenc Asprey táskájával csapkodta az asztalt, és a briteknek az akkori Európai Gazdasági Közösségbe befizetett, általa sokallott pénzét követelte vissza. A „Vaslady” kiharcolta az úgynevezett brit rabattot, sikere pedig a „vas kézitáska politikájának” sikereként került be a krónikákba.

A jelenlegi amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton több mindenről híres, így a többi között arról is, hogy előszeretettel visel Ferragamo márkájú, rózsaszínű és nagy méretű táskát. A mérettel kapcsolatban táskaszakértők úgy vélekedtek, hogy az az elmúlt években egyre inkább igazodott a tulajdonosok igényeihez. Hillary Clinton esetében a nagy méretet a női intimitás mellett a politikusi szükségletekkel magyarázták.

Hillary Clinton Forrás: plumerainbox.wordpress.com
Hillary Clinton
Forrás: plumerainbox.wordpress.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top