A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Karácsonykor ugyan kivilágítják, de lassan felmerül a kérdés, hogy minek? A dugóban rostokoló autósokon kívül más nem igen látogatja az Andrássy utat. Turisták kevesen, vásárlók alig vannak. Mi okozta az Andrássy hanyatlását? És van remény a megmentésére?
2011. 05. 19. |

Kövess minket!

f Ajánlom
A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?
Kígyót melengetett a keblén a Dolce and Gabbana?
A magyar Champs Elysées, ahogy fénykorában emlegették az Andrássy utat. Sok turista, színes, fényes kirakatok, drága boltok és nagy teraszos éttermek. Ugye te is így emlékszel rá? A helyzet azonban jelenleg elég elkeserítő, nagyjából a sugárút fele kiadó vagy eladó, az egész kezd kísértetiesen hasonlítani a Rákóczi útra, amely Budapest kedvenc bevásárlóutcájából a „tudod, ahol a 7-es busz megy” úttá degradálódott. A boltok és éttermek egymás után zárnak be, a látvány mostanra elég lehangoló, és a legtöbben inkább átsétálnak a pár lépéssel arrébb lévő Zrínyi utcába, ahol ha boltok nem is, de legalább élet van.

Drága és kész


Havi 3-4 millió forintot kell annak a vállalkozásnak kitermelnie, amelyik az Andrássy úton akar üzletet, ennyibe kerülnek ugyanis a bérleti díjak. És akkor még az egyéb költségekről nem is beszéltünk. Kisebb bolt esetében persze az ár is alacsonyabb, de az Andrássyn ilyenből elég kevés akad, maradnak tehát a tágas terek, próbababák helyett papírborítású kirakattal. Egy önmagát megnevezni nem kívánó ingatlanszakértő szerint a sugárút helyzete nagyjából két éve stagnál. A válság miatt sok befektető megijedt és már eleve nem is mertek Magyarországra jönni, a hazai cégeknek pedig az Andrássy út túl drága mulatság. A bérlők helyzetét tovább bonyolítja, hogy a világörökség részévé nyilvánított úton szigorú szabályokhoz kötik a felújítási munkálatokat. Nem ritka eset, hogy csak az utcafronti portál kialakítása 13 millió forintba kerül, ugyanis a szabályozás értelmében a homlokzatot mindig az eredeti formájára kell visszaállítani. És ha a dolog így áll, akkor az már bizony nem felújításnak, hanem restaurálásnak minősül, ami megduplázza a költségeket. És ehhez persze még hozzáadódik a bürokrácia által okozott bosszúságok tömkelege, amelyek a tervrajz-egyeztetéstől az ajtó nagyságáig szinte mindenre kitérnek.

A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?
A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?
A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?

„A szabályozási nehézség ellenére szerintem kimondottam szerencsés, hogy az Andrássy úton ilyen szigorúan veszik a műemlékvédelmet. Egy Sao Paulóból érkező turista a napokban például elismerően beszélt a magyarországi helyzetről, szemben azzal, amit Brazíliában tapasztal” – nyilatkozta lapunknak Végh Dávid, aki maga is megjárta már az Andrássy út kálváriáját.

Még mindig menő nyugaton vásárolni

A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy? Végh Dávid szerint az Andrássy út kihaltságát nem az állami szabályozásban kell keresni. „A magyarokban még mindig megvan az a régről hozott szokás, hogy külföldön kell vásárolni, holott már a termékek legnagyobb részét itthon is be lehetne szerezni. A luxusboltok kínálata ráadásul kimondottan bőséges e tekintetben. Két dologra lenne szükség, egyrészt egy pozitív országimázsra, amely idecsalogatja a turistákat, másrészt a magyar vásárlói szokások megváltoztatására.”  
A dolgot még az is nehezíti, hogy a magyarok még akkor is nehezen vásárolnak luxustermékeket, ha megtehetik. Még most is élénken él bennük, a nehogy a szomszéd meglássa, hogy Gucciban járok mentalitás. Vásárlók hiányában pedig kevés vállalat mer újabb boltot nyitni, még akkor is, ha jelen lenni az Andrássy úton presztízsértékkel bír. Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a nagy világmárkák megengedhetik magunknak a drága boltokat, még akkor is, ha azok veszteségesek?
A Magyarországon jelen lévő világmárkák mindenesetre ragaszodnak az Andrássy úthoz, bár hivatalos nyilatkozatot nehéz vagy szinte lehetetlen kicsikarni, annyit azért mindenhol elmondtak, hogy a jelenlegi boltok bezárását nem tervezik. Persze, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy melyik nagy márka engedhetné meg magának, hogy meglebegteti a sajtóban a bezárás lehetőségét…

Mi lesz veled, Andrássy út?

Akárkivel is beszéltünk a témáról egy biztos: mindenki bizakodik. A kétéves stagnálás után azt várják, hogy valami lassan beinduljon, ami végre visszahozza az életbe a sugárutat.
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_509781 2011-05-20 10:04

"beugrom magyarorszagra"

 

Ez jo, ezt igy meg soha nem hallottam... legközelebb en is ezt mondom, hogy beugrottam Magyarorszagra.:D

Torolt_felhasznalo_144923 2011-05-20 09:35

Ja arany pofa, ne fogjon el a lelkifurka, nekem csak azért van 2 db tatyóm, mert nincs igényem többre. Egyszerűen nem vagyok táska fan, és így vagyok a cipőkkel is. Na jó, abból azért évszakonként van 2 pár is. :D

A parfümöm viszont Calvin Klein.:D

meandmyman 2011-05-19 23:35

Neha amikor kommenteket olvasok,vagy beugrom magyarorszagra elfog a lelkifuri csakmert sokkal tobb taskam van..etc.Ugyanakkor megnyugtatom magam,hogy megdolgoztam ertuk.Ettol fuggetlenul sokkolo azzal szembesulni,h a kornyezetemben annyi plusz penz megoldana penzugyi problemakat(azaz ne menjen le hitelbe)amennyibe a parfumom kerul.Ilyenkor azert mindig megallok egy pillanatra.Az Andrassy uti boltokba azert nem mennek be mert bar ugyan Dior,a kinalat megis tok mas mint pl:parizsban.Egyebkent pedig nem hordok Diort:-)))

Szoljanka 2011-05-19 22:33

Komenyizmusban beköltöztették a bérházakba az akkori csókosakat,akik ma már kisnyugdíjasok,szóval pénzük sincs afelújításokra.

Torolt_felhasznalo_379840 2011-05-19 22:20

Erre például esélyt sem látok:

 

 http://hg.hu/cikk/design/12168-a-vilag-legismer tebb-kirakatai

Torolt_felhasznalo_355876 2011-05-19 22:01

Ha szaladgálós táska van nálam, akkor én is hasonlóan járok el. Bőrtáskák esetében azért inkább szeretek vigyázni, kipakolom, berakom a porzsákba és megy a helyére, így a táskám 15-20 év múlva is táska lesz.

Whiparam 2011-05-19 21:50

Hogy miket tud meg itt az ember! :-)))

 

Én ha hazajövök a táskámmal, akkor ledobom általában az előszobában ahogy esik úgy puffan alapon, vagy felaggatom a ruhafogasra a táskámat, akkor én most már valami nem is evilági valaki vagyok, mi?!? :-))))