A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?

Karácsonykor ugyan kivilágítják, de lassan felmerül a kérdés, hogy minek? A dugóban rostokoló autósokon kívül más nem igen látogatja az Andrássy utat. Turisták kevesen, vásárlók alig vannak. Mi okozta az Andrássy hanyatlását? És van remény a megmentésére?
A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?
Kígyót melengetett a keblén a Dolce and Gabbana?
A magyar Champs Elysées, ahogy fénykorában emlegették az Andrássy utat. Sok turista, színes, fényes kirakatok, drága boltok és nagy teraszos éttermek. Ugye te is így emlékszel rá? A helyzet azonban jelenleg elég elkeserítő, nagyjából a sugárút fele kiadó vagy eladó, az egész kezd kísértetiesen hasonlítani a Rákóczi útra, amely Budapest kedvenc bevásárlóutcájából a „tudod, ahol a 7-es busz megy” úttá degradálódott. A boltok és éttermek egymás után zárnak be, a látvány mostanra elég lehangoló, és a legtöbben inkább átsétálnak a pár lépéssel arrébb lévő Zrínyi utcába, ahol ha boltok nem is, de legalább élet van.

Drága és kész

Havi 3-4 millió forintot kell annak a vállalkozásnak kitermelnie, amelyik az Andrássy úton akar üzletet, ennyibe kerülnek ugyanis a bérleti díjak. És akkor még az egyéb költségekről nem is beszéltünk. Kisebb bolt esetében persze az ár is alacsonyabb, de az Andrássyn ilyenből elég kevés akad, maradnak tehát a tágas terek, próbababák helyett papírborítású kirakattal. Egy önmagát megnevezni nem kívánó ingatlanszakértő szerint a sugárút helyzete nagyjából két éve stagnál. A válság miatt sok befektető megijedt és már eleve nem is mertek Magyarországra jönni, a hazai cégeknek pedig az Andrássy út túl drága mulatság. A bérlők helyzetét tovább bonyolítja, hogy a világörökség részévé nyilvánított úton szigorú szabályokhoz kötik a felújítási munkálatokat. Nem ritka eset, hogy csak az utcafronti portál kialakítása 13 millió forintba kerül, ugyanis a szabályozás értelmében a homlokzatot mindig az eredeti formájára kell visszaállítani. És ha a dolog így áll, akkor az már bizony nem felújításnak, hanem restaurálásnak minősül, ami megduplázza a költségeket. És ehhez persze még hozzáadódik a bürokrácia által okozott bosszúságok tömkelege, amelyek a tervrajz-egyeztetéstől az ajtó nagyságáig szinte mindenre kitérnek.

A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?
A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?
A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy?

„A szabályozási nehézség ellenére szerintem kimondottam szerencsés, hogy az Andrássy úton ilyen szigorúan veszik a műemlékvédelmet. Egy Sao Paulóból érkező turista a napokban például elismerően beszélt a magyarországi helyzetről, szemben azzal, amit Brazíliában tapasztal” – nyilatkozta lapunknak Végh Dávid, aki maga is megjárta már az Andrássy út kálváriáját.

Még mindig menő nyugaton vásárolni

A Rákóczi út sorsára jut az Andrássy? Végh Dávid szerint az Andrássy út kihaltságát nem az állami szabályozásban kell keresni. „A magyarokban még mindig megvan az a régről hozott szokás, hogy külföldön kell vásárolni, holott már a termékek legnagyobb részét itthon is be lehetne szerezni. A luxusboltok kínálata ráadásul kimondottan bőséges e tekintetben. Két dologra lenne szükség, egyrészt egy pozitív országimázsra, amely idecsalogatja a turistákat, másrészt a magyar vásárlói szokások megváltoztatására.”  
A dolgot még az is nehezíti, hogy a magyarok még akkor is nehezen vásárolnak luxustermékeket, ha megtehetik. Még most is élénken él bennük, a nehogy a szomszéd meglássa, hogy Gucciban járok mentalitás. Vásárlók hiányában pedig kevés vállalat mer újabb boltot nyitni, még akkor is, ha jelen lenni az Andrássy úton presztízsértékkel bír. Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a nagy világmárkák megengedhetik magunknak a drága boltokat, még akkor is, ha azok veszteségesek?
A Magyarországon jelen lévő világmárkák mindenesetre ragaszodnak az Andrássy úthoz, bár hivatalos nyilatkozatot nehéz vagy szinte lehetetlen kicsikarni, annyit azért mindenhol elmondtak, hogy a jelenlegi boltok bezárását nem tervezik. Persze, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy melyik nagy márka engedhetné meg magának, hogy meglebegteti a sajtóban a bezárás lehetőségét…

Mi lesz veled, Andrássy út?

Akárkivel is beszéltünk a témáról egy biztos: mindenki bizakodik. A kétéves stagnálás után azt várják, hogy valami lassan beinduljon, ami végre visszahozza az életbe a sugárutat.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

pihe** 2011-05-19 15:44

hát megdolgoztatják az embert ha pont arrafelé akar vásárolni :))

az elhanyagoltság meg kosz az nagyon együttjár a kihalt üzletsorokkal.. :(

kiváncsi lennék a főváros miért nézi tétlenül, hogy a legfontosabb útjai olyan állapotban vannak, mint amin ragály söpört végig... 

regan 2011-05-19 15:36

ennyi erővel beállhattál volna egy parkolóházba is, van egypár a környéken....

 

 

amúgy meg: magyarok akkor fognak az A-n vásárolni, ha lesznek jó kis turkáldák :D)))

A Turkálda a Belvárosban műfaj már így is hungarikum! :P

Whiparam 2011-05-19 15:33

Kb. az utolsó dolog amiért aggódok a világon, az az Andrássy út! :-)))

 

Talán az egész országban ott a legmagasabbak az ingatlanárak!

 

Miről is beszélünk?!? :-)))

 

 

Torolt_felhasznalo_355876 2011-05-19 15:33

Igazad van! Hihetetlen. Nem mondom, hogy minden nap az Andrássyn korzózom de idén 2 alkalommal volt az LV-ben, első alkalommal úgy rohantam mint az állat mert mire helyet találtam fél nap volt majd amikor ez sikerült nem működött egy parkoló óra sem a környéken. Szerencsére a táska amit vettem már elő volt készítve, csak fizetni kellet. Úgy rohantam vissza a kocsihoz mint egy elmbeteg (tél, hó, hosszú kabát, magassarkú csizma).

Aztán amikor megkíséreltem hasonló műveletet 1 órán keresztül kőröztem, de még a Bazilika után sem tudtam megállni. Ez délután volt, bezártak a boltok is mire helyet kaptam volna. Másnap szombat délelőtt próbálkoztam újra, persze hely nuku, egy romos "parkoló udvarban" sikerül lerakni a kocsit, onnét billegtem be norálisan felöltözve  az LV-be, a Nagába és a Gucciba.

Másik oka, hogy haldoklik azt hiszem ha valaki már annyi pénzt szán egy termékre mint amennyiért ott valamit vesztegetnek alap, hogy ne legyen csöves inzávió és tömény hugyszag a környéken, valahogy ez elnyomja a világmárkák varázsát...

 

antironia 2011-05-19 14:59

Kb. orosz meg ukrán maffiózófeleségek vásárolnak itt, tudod, akiknél az a fontos, hogy vmit minél drágábban vegyenek. Az a menő az ő köreikben.

pihe** 2011-05-19 14:46

szerintem azzal szúrták el, hogy nem lehet parkolni...

máskor ha akartunk valamit megálltunk, végigjártunk 300 métert, a másik oldalon vissza és jó volt...

most kihalt a körút, a Rákóczi út egy olyan lepusztult hely hogy rémes...

vagy még az is lehet, hogy a maffia elüldöz mindenkit, hgoy aztán fillérekért felvásárolja az egészet kilométer hosszan :)) 

kivancsi 2011-05-19 14:38

Hat inkabb azon kellene elgondolkodni, hogy miert is eri meg inkabb kulfoldon megvenni ugyanazt a markas termeket amit az Andrassy-n arulnak??????????
En is voltam ezekben az uzletekben es betegre rohogtem magam, hogy mennyiert probaljak ranksozni a "markas" aruikat. Brutalis, milyen hulyenek nezik az embereket. Inkabb megeri akar Becsbe vagy mashova menni vasarolni mint az Andrassy-n, hiszen olcsobban hozzajuthatunk ugyanahoz a termekhez.

N?k Lapja Café 2011-05-19 14:38

Karácsonykor ugyan kivilágítják, de lassan felmerül a kérdés, hogy minek? A dugóban rostokoló autósokon kívül más nem igen látogatja az Andrássy utat. Turisták kevesen, vásárlók alig vannak. Mi okozta az Andrássy hanyatlását? És van remény a megmentésére?

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>