Öltözködjünk

Veszélyes a flip-flop papucs?

Virágos, pöttyös, trendi, vízálló, könnyű, és kis helyen is elfér. Közben pedig rákkeltő, fokozza az ízületi fájdalmakat és a bőrkeményedést? Utánajártunk, tényleg ártalmas-e az egészségre a flip-flop papucs.

Szinte biztos, hogy minden nőnek van legalább egy lábujjközös pacskere. Ha nem akarunk cikis nagymamapapucsot hordani a strandon, mindenképp be kell szereznünk egyet. S bár a műanyag flip-flop nem a legkényelmesebb viselet, tagadhatatlanul praktikus lábbeli. Számos előnye mellett viszont komoly veszélyeket is rejteget.

Veszélyes a flip-flop papucs?

Bőrrák és gerincbántalmak?

Brit kutatók azt állították, hogy a lábujjközös papucsok növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát. A pántos lábbelik ugyanis nagyon keveset takarnak, így a nap káros sugarai közvetlenül érik a lábfej vékony és fokozottan érzékeny bőrét. Azt is megállapították, hogy az emberek többsége nem kezeli fényvédővel a lábfejét, továbbá hogy a lábon észlelt elváltozásaikkal (szemölcs, anyajegy) kevésbé fordulnak orvoshoz. Pedig fontos leszögezni, hogy a bőrrák a lábfejen, a lábujjak között, de a körmök alatt is éppúgy kialakulhat, mint a test többi részén. Megoldásként a lábra is magas faktorszámú naptejet vagy zárt cipő viseletét javasolják a londoni professzorok.

A lábujjközös papucs azonban hosszú távon ízületi problémákat, láb-, gerinc- és hátfájást is eredményezhet – állítja egy alabamai kutatócsoport.  Megfigyelték, hogy a flip-flopot hordók járásmódja megváltozik, miközben – nem tudatosan – arra figyelnek, hogy a lábukon tartsák a papucsot, és védjék a szabadon lévő lábujjaikat a sérülésektől. Ez a megváltozott járástechnika pedig súlyos egészségügyi gondokhoz vezethet. A lapos papucsokban amúgy is keményebben ütődik a lábunk a talajhoz, aminek íngyulladás lehet a hozománya, de a fájdalom a bokán és térden keresztül eljuthat a csípőig, sőt akár a hátig is.

Az egészséges láb sok mindent kibír

Veszélyes a flip-flop papucs?A Nők Lapja Cafe által megkérdezett két ortopédus szakorvos egyöntetűen azt állítja, hogy alapvetően egyik lábbeli sem veszélyes, ha egészséges lábon és természetes talajon használjuk őket, továbbá fokozottan ügyelünk a napvédelemre. Dr. Mező Róbert szakorvos azért hozzátette, hogy a 24 év felett nagyon ritka, ha valakinek nincs valamilyen statikai problémája. Lúdtalp vagy boltozati rendellenesség esetén pedig már túlterhelheti a lábat egy lapos, merev talpú cipő, pláne ha viselője egész nap betonon és aszfalton talpal. A lapos talp, pláne ha azt nem tartja megfelelő pánt, és szinte „markolnunk-kapaszkodnunk” kell lábujjainkkal, elősegítheti bizonyos izmok és inak, különösen a nagylábujj íngyulladását – vallja dr. Ráthonyi Gábor.

Milyen a rossz papucs?

Szakértőink véleménye szerint, amennyiben volt már lábpanaszunk, kerüljük a teljesen sima talpat, hisz az semmilyen alátámasztást nem ad a boltozatnak. Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy a gumiból és műanyagból készült flip-flopokban lábizzadás esetén megnő a gombás fertőzések kialakulásának esélye.

Melyik papucs nevezhető egészségesnek? 

Olyan papucsot válasszunk, amely a lábunk, alkatunk számára a legideálisabb. Lehetőleg legyen pántokkal rögzített, ne vágja a bőrünket, a talpa pedig rendelkezzen bizonyos rugalmassággal és némi ütődéselnyelő vastagsággal is. Anyagát tekintve a puha, természetes bőrök, vásznak ajánlottak, amelyek megóvnak a kellemetlen szagoktól és a bőrkiütésektől.

Bőrkeményedés és társai

A pedikűrös szerint a bőrkeményedés kialakulásának oka lehet a nem megfelelő lábbeli is, de a kor, a súlyfelesleg, a genetika és különböző ortopéd elváltozások éppolyan fontos tényezők. A bőrkeményedés valójában a szervezet védelmi mechanizmusának az eredménye, a láb ugyanis kipárnázással küzd a folyamatos súrlódás ellen. Ez a jelenség a peremmel rendelkező papucsoknál még erőteljesebben érvényesül. Az egyre vastagodó bőrrétegek pedig gyakran elvesztik a rugalmasságukat, ami a sarok berepedezéséhez vezethet.

Veszélyes a flip-flop papucs?

A szakértő azt vallja, hogy mindenki számára van megfelelő papucs, de sem a márka, sem az ár nem garancia, hisz a különböző adottságú lábak másban érzik jól magukat. Bodnár Ágnes pedikűrös azt is hozzátette, hogy a bőrkeményedés és a sarokrepedezés okozta kellemetlenségek kiküszöbölhetők, ha egész évben ügyelünk a lábápolásra, és nem csak a papucsszezon idején kérjük szakember segítségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top