Öltözködjünk

Használati útmutató csíkos ruhákhoz

A csíkos darabokkal idén nem lehet mellélőni, kivétel, ha nem tudjuk, hogy a testalkatunkhoz mi illik, és mi nem. Csíkkisokos kezdőknek és haladóknak.

A matrózvonal és a nyolcvanas évek ihlette ruhák szinte elöntötték a boltok polcait, ezzel a két stílussal pedig együtt járnak a csíkok is. Csíkosak a nadrágok, pólók, blúzok, ruhák, sőt még a táskák is, választékból tehát nincs hiány, de a legtöbben bátortalanul nyúlnak a feltűnőbb darabok után, pedig ha néhány aranyszabályt betartunk, nagyot nem lehet hibázni velük. Nem véletlen, hogy az idei vörös szőnyeges bevonulásokon is egyre gyakrabban tér vissza a klasszikus minta, Helena Christensen kék-fehér csíkos ruhája például kiegészítők nélkül is tökéletesen megállja a helyét, Jennifer Love Hewitt elegáns flitterekkel kivarrt ruhája pedig van annyira különleges, hogy kár lett volna ékszerekkel elrontani az összképet.

Calzedonia
Calzedonia
Helena Christensen
Helena Christensen

 

H&M
H&M

Vízszintes vagy függőleges

A vízszintes csíkozás erősít, szabás ide vagy oda. Ezért aki csípőre és fenékre halmozza a felesleget, az jobb, ha messziről elkerüli a horizontális csíkozást, optikailag ugyanis legalább két méretet jelent felfelé. Körtéknek (vékony derék, széles csípő, kis mell) azonban kimondottan előnyösek lehetnek a keresztben csíkos felsőrészek, ugyanis kihangsúlyozzák a felsőtestet, és arányosabbá teszik a testet. Bár csodát a csíkok sem ígérnek, de kis mellű nőknek is érdemes beruházniuk néhány harsányabb darabra – minél színesebbek, annál előnyösebbek.

Használati útmutató csíkos ruhákhoz

A függőleges csíkozás nyújtja a testet, ezért 165 centi alatti magassághoz, ha nem is kötelező, de ajánlott beszerezni legalább egy hosszanti csíkozású darabot. Ezt a szabályt Kate Hudson is tudja, akinek a csíkos bermudája néhány centit hozzátesz a színésznő nem túl magas termetéhez. Bár a hosszanti csíkozás sokaknak előnyös viselet, a ruhamárkák mégis legtöbbször keresztben csíkos darabokban gondolkodnak.

Használati útmutató csíkos ruhákhoz

Vastag vagy vékony

A túlságosan vékony csíkok zavaróak lehetnek a szemnek, ezért ezeket érdemes elkerülni. A fekete-fehér klasszikus kombinációnak számít, de 3-4 centis vastagság felett már csak tökéletes alkaton mutat igazán jól. Teltebbeknek érdemes olyan darabokban gondolkodniuk, amelyeknél a sötétebb szín a hangsúlyos, fontos azt is figyelembe venni, hogy nagy mellűeknél a csíkok a dekoltázson „eldeformálódhatnak”, ami nem túl szerencsés. Aki biztosra akar menni, pont úgy, mint az énekesnő Kelly Rowland, az 1,5-2 centis csíkokban gondolkodik, ez telteknek és soványaknak egyaránt jól áll.

Kelly Rowland
Kelly Rowland
H&M
H&M
Használati útmutató csíkos ruhákhoz

 

Különleges csíkok

Az etnostílus elterjedésével a népies motívumok újra visszakerültek a köztudatba, az unásig ismételt virágmintákat pedig szépen lassan felváltották a különlegesebb megoldások. Farmerrel, cicanadrággal és natúr kiegészítőkkel kombinálva jól működnek ezek a darabok. Aki pedig az extrémebb mintákat kedveli, az néhány márka kínálatában talál megfolyt festéklenyomatra emlékeztető csíkokkal díszített fazonokat. Ezeknél arra érdemes figyelni, hogy a kiegészítőket nem szabad túlzásba vinni, mert tönkretehetik az összhatást. A különleges kategóriába kerülhetnek a csíkos cicanadrágok is, habár maga a minta nem furcsa, a testre simuló fazonok azonban merész választásnak bizonyulnak. Itt egyetlen szabályt érdemes betartani: csak vékony lábon mutat jól, ugyanis ezek a darabok a vádlit és a combot is erősítik, de egyszínű tunikával vagy pánt nélküli ruhával mutatós párosítás.

H&M
H&M
Pimkie
Pimkie
Victoria Secret
Victoria’s Secret

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top