Ducik, fekete modellek és hús-vér nők - Megkülönböztet a divat?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Barázdált arcú emberekkel nem készülnek divatfotók, ahogy molettekkel is csak ritkán. A kifutókon és a divatlapok többségében európai típusú modelleket alkalmaznak. A negatív példák ellenére a divat sokkal inkább összeköti a legkülönbözőbb embereket, mint gondolnánk.
Írta: | 2010. 03. 21. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Ducik, fekete modellek és hús-vér nők - Megkülönböztet a divat?A zene összeköt, a rasszizmus szétszakít.
Zene a rasszizmus ellen »

„Már csak azért is, mert minden ember egyforma abból a szempontból, hogy ruhát kell viselnie – mondja dr. Szatmári Judit Anna, aki több egyetemen és művészeti iskolában tanít viselettörténetet. – A másik, hogy a divat úgy köt össze embereket és kultúrákat, ahogy arra nem is gondolunk. Jó példa erre, ahogy a különböző törzsi motívumok, ékszerek, kiegészítők beszivárognak egy-egy kollekcióba és onnan a hétköznapi ember ruhatárába. Yves Saint Laurent 1966–67-es Afrika-kollekciója a mai napig mérföldkőnek számít ebből a szempontból. Ő ráadásul előszeretettel alkalmazott színes bőrű modelleket, ahogy a polgárpukkasztónak számító Benetton-kampányok is arra hívták fel a figyelmet, hogy nincs az emberek között különbség. Bár a kulturális hátterünk más, és mindannyian külön egyéniségek vagyunk, a divat mégis közelebb hoz bennünket egymáshoz.” Ha pedig belegondolunk, a ma kifejezetten népszerű streetstyle blogok nemcsak befogadóbbá tesznek különböző emberekkel és viseletükkel szemben, hanem elfogadóbbá is.

Ducik, fekete modellek és hús-vér nők - Megkülönböztet a divat?

Ducik, fekete modellek és hús-vér nők - Megkülönböztet a divat?Kirekesztett feketék és más etnikumok

Bár a fenti gondolatmenet nagyon is üdvös, nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a divatvilágban nincs jelen a rasszizmus. De küzdenek ellene! Az elszántak között van Naomi Campbell, aki azon modellek egyike, akik (nem fehér) bőrszínük ellenére világsztárok lettek. Szerencsének is elkönyvelhető sikerét szeretné tendenciává, mások számára is elérhetővé tenni. Ez pedig elég nehéz úgy, ha a nagy divattervezők sem (voltak) nyitottak ebből a szempontból. A Jezebel blog divatszerkesztője 2008-ban a Párizsi Divathéten nem a ruhákra, sokkal inkább a modellekre koncentrált. Statisztikájából kiderül, hogy 90 százalékban fehér lányok voltak a kifutón. Még az olyan tervezőknél, mint a japán származású Yohji Yamamoto, 25 lányból csak egy volt ázsiai, és egy sem fekete – hogy csak egy példát említsünk.

A mindig is provokatívnak számító Vogue Italia tavaly júliusi lapszámában kizárólag fekete modellekkel dolgozott. Azóta külön honlapot hozott létre a néger és méreten felüli modellekkel készült divatanyagainak. Az elgondolást több külföldi szakember is támadja, akik szerint a divatiparnak válogatás nélkül kellene feketéket, sárgákat, moletteket és soványakat is alkalmaznia. Felmerül a kérdés: itthon vajon miért nem készült eddig divatanyag kínaiakkal vagy romákkal? Magyar Gábor, a hazai modelleket, divatfotósokat, stylistokat, fodrászokat és sminkeseket összefogó Modellonline.hu közösségi oldal vezetője nem hiányolja ezeket. „Bár egy igényes sorozatot egy szép roma modellel el tudnék képzelni… Szerintem a bőrszín nem lényeges, a ducikat viszont muszáj külön kezelni. A tervezők sztenderd méretre készítik a ruhákat, és alapfeltétel, hogy ezek bármelyik modellre passzoljanak, ne feszüljön és ne lógjon rajtuk. A ducikra nem megy rá a sztenderd ruha. De ugyanez vonatkozik a kórosan soványakra is: ha egy modell túl sokat fogy, akkor ugyanúgy nem tudják alkalmazni, mintha elhízott volna. Ezért nem szeretem a tévhitet, amikor a modelleket összekapcsolják az anorexiával.”

A ducik joga a divathoz

Bár szorosan véve nem kapcsolódik a rasszizmushoz a ducik divatozása, a diszkriminációhoz annál inkább. A molettek, ducik, de már a normál nők is sokszor úgy érzik, kizárják őket a divatozásból, arról nem is beszélve, hogy a média szerint csak a tökéletes nőknek van létjogosultságuk. A ducik egyre inkább helyet követelnek, amit nem néz mindenki jó szemmel. Karl Lagerfeld sokakat felháborított azzal a kijelentésével, miszerint a kanapén chipset zabáló méretes nők ne kritizálják a kifutómodelleket. Szerinte a divatnak szüksége van illúziókra és csillogásra, különben elveszíti a varázserejét, a kövér nőkre pedig senki nem kíváncsi. Nem lett igaza. A V Magazine telt modelleket felvonultató lapszámában Lagerfeld is beadta a derekát, és Miss Dirty Martini burleszktáncosnővel készített divatanyagot Coco Chanel egykori rezidenciáján. Mondanunk sem kell, a hölgy nem kifutóméretű. Magyar Gábor szerint a V Magazine januári számában megjelent, ducikkal készült divatanyag csak kevesek szerint esztétikus, inkább a PR-értéke miatt jó reklám ez a sorozat a készítőinek és a magazinnak.

V Magazin telt modelljei
A V Magazine telt modelljei

 

Miss Dirty Martini  Coco Chanel
Lagerfeld Miss Dirty Martini burleszktáncosnővel készített
divatanyagot


A legfrissebb hazai ötlet, hogy az eddig modell-tervezőkkel dolgozó Sugarbird Tóth Verával fogott össze, aki a legújabb kollekció modellje is egyben. J. Csonka Hedvig elmondta: a piaci igények miatt döntött a kínálat bővítése mellett. „Rengeteg e-mailt kaptam, hogy szuper a ruci, csak nem férnek bele. A nők, lányok többsége nem S-es és M-es méretű, de főleg csak számukra van kínálat. Ezek a ruhák olyanok, mint az eddigiek, csak nagyobb méretben is elérhetők, itt-ott pici változtatásokkal, hogy a teltebbek is jól érezzék magukat bennük.” Megkerestük Tóth Verát is, aki elmondta: nagyon örült a felkérésnek, hiszen nemcsak modellje lesz a moletteket megcélzó kollekciónak, hanem a tervezése során az ő ötleteit is felhasználták. „Örülök ennek a kezdeményezésnek, mert a fiatal lányok – ahogy én is – a molettbutikok nagymamis ruhái között nem találnak maguknak valót. Pedig igenis merjünk túlsúlyosan is divatosan öltözködni!”

Valódi nők a véznák helyett

Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb kérdése: végre a normális mérettel rendelkező, ugyanakkor modellszépségű nők veszik át a kamaszfiú-utánzatok helyét? Talán a valódi nők iránti igény és néhány csontsovány kifutómodell halála is közrejátszott abban, hogy a német Brigitte magazin elsőként vállalta, hogy az olvasók közül választ modelleket a divatanyagokhoz. A magazin munkatársai ugyanakkor leszögezték: nem egy „előtte-utána” újságot készítenek, hanem az olyan egyéniségeket keresik, akikre öröm ránézni.
Ebbe a nemzetközi trendbe illeszkedik két magyar márka, a Zagabo és a Panyizsuzsi, amelyek hitvallása, hogy valódi nőknek terveznek. Közös tavaszi–nyári ruha-ékszer kollekciójuk bevezetéséhez külön nyereményjátékot hirdettek „Legyél te is Zagabo-modell!” címmel. A kisorsolt játékos lehetett volna szőke vagy vörös, magas vagy alacsony, sovány vagy kövér. A tervezők elmondták, egyetlen céljuk az volt, hogy hús-vér nő álljon a kamera elé. Így is történt: Patkós Zita a húszas éveiben járó, főiskolát végzett budapesti lány, aki azelőtt azt sem tudta, mi fán terem a divatfotózás. Az elkészült kép bármely magazinban megállná a helyét.

Ducik, fekete modellek és hús-vér nők - Megkülönböztet a divat?
Ducik, fekete modellek és hús-vér nők - Megkülönböztet a divat?

 

Olvass tovább

Hozzászólások

sexpeare 2010-08-17 16:08

Szerintem ez egy nagyon jó kis kezdeményezés, hogy végre egyszer nem az számít, hogy kinek milyn jó a plasztikai sebésze, hanem az, hogy mit tett azért, hogy úgy nézzen ki ahogy és, hogy büszkén megtudja mutatni mindenkinek, hogy a kemény munkának mindig meg van az eredménye. A stábot elnézve akik a fotós munkáját segítik nagyon komolynak tűnnek. Minden név a saját szakmájának a területén alkotott már kiemelkedőt. Ez garancia arra nézve, hogy minden nagyon tökéletes lesz a képekkel kapcsolatban.  Nagyon gyönyörű lányok vannak ebben a videóban szinte hihetetlen, hogy ezek a gyönyörűségek eddig el voltak rejtve a nagyvilág elöl.

Fimok 2010-08-17 15:07

A divat ilyen...nagyon lassan változik a modellek szemszögéből. Mindig csak az európai típust keresik,karakteres arcformával és ami a legfontosabb hogy vasággyal együtt legyen 45kg. Ami még néha kiakasztó hogy úgy ki vannak néha festve a kifutón hogy azt hiszem hogy leesik mint egy maszk vagy ha nem is esik le akkor lehúzza a fejét...de komolyan. Sajnálom hogy a divat ilyen szempontból nehezen tudja átvenni azt hogy normál testalkatú lányokat alkalmazzanak. Olykor tényleg vannak kezdeményezések de sajnos nem nagyon járnak sikerrel pedig én sokkal szívesebben nézném őket a kifutón. A nánási féle modellekre is kíváncsi leszek hogy hova jutnak el. Nagy rajtuk a nyomás mert ugye ha módosítanak magukon valamit akkor biztos hogy lesz róla pár hír. Én akkor lennék a legboldogabb ha befutnának itthon, és sok szép fotót látnánk róluk ha már a portfóliójukat nem nézhetjük meg:) A videóról még annyit hogy a többséget ismerem, mármint hogy hallottam azokról a szakemberekről akik foglalkoznak a lányokkal de a fodrászról még nem nagyon...ő egy új tehetség?  

negyvenötös 2010-08-17 11:55

A divat mindíg a fiatalokat célozza meg! Annyira szánalmas hogy a kicsik ezeked a divat macákat nevezik "istennek". és ami engem nagyon kiborított az az hogy még a férfiak is... mostanába nagy divat ugye a férfi harisnya meg a szoknya... na akkor most mi is a helyzet?

jó hogy nem olyan gatyát nem vesznek fel amiből kivan a seggük.

Ismerek egy srácot aki az olasz divattervezőkért van oda.... na hát ő is elég érdekesen néz ki.

a lányok meg majd átveszik a fiúk dolgait?

hová fajúl minden?

Szerencsére még vannak kezdeményezések amik a női szépséget a fontos!

b.bombi 2010-08-16 11:03

Szerintem is úgy van hogy akárki mit mond az illetőről az még nem azt jelenti hogy lessz bátorsága kiállni az egész világ elé és megmutassa azt amilye van. persze itt nem a pucérkodásról beszélünk.

Egyébként a topik címéhez hozzászólva, igen is sokat számít az hogy hogyan öltözködsz.sajnos a mostani fiatalok, annyira de annyira nézik azt hogy ki mibe van felöltözve hogy pfff szánalmas.

Amúgy bibibíí én már láttam ezt a videót amit az előttem szóló mond :D

És nekem tetszett.

belepillanthatunk a kulisszák mögé :P ( már amennyire lehet ) 

keerkii 2010-08-16 10:31

Attól még hogy szép és a környezete azt mondja nem biztos hogy lesz önbizalma ha esetleg a párkapcsolataiban nem ilyen következtetésre jutott. Mondjuk mindenképp meg kell próbálni aztán a kamera előtt kiderül hogy mi a helyzet de szerintem ezek a szakemberek akik ott vannak már értik annyira a dolgukat hogy segítsenek nekik ellazulni:) Én is néztem az oldalt meg a videót is...a videót nem tudom hogy láttátok-e már? http://www.youtube.com/watch?v=v0lNZd1IlBI

 

Nem valami hosszú de ehhez kapcsolódik. A lányokról meg csak a profizmus jön le így a pár kép meg beállítás láttán...nem tudom hogy csinálják:)  

málnamacs 2010-08-16 10:29

Ez így van.

 

Nem beszélve arról , hogy többnyire legyártják a ruhakollekciót egy méretben a bemutatóra , és azt alkalmazzák akire jó a ruha, nem pedig fordítva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lejlea 2010-08-16 09:41

Szerintem ez úgy működik, hogy aki meg van elégedve magával, vagy a környezete szépnek tartja viszont nincs önbizalma akkor meg kell neki próbálnia mindenképpen. Szerintem meg kell próbálni, mert egy ilyen versenyen csak önbizalmat szerezhet az ember, mert ki mert állni a kamera elé és minden rendbe lesz.