Öltözködjünk

12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből

Kokainbotrányok, táskák, divatirányzatok és ikonok születése. Csak pár fontos dolog, ami a divat világában történt az elmúlt évtizedben. Most összeszedtük a legfontosabb eseményeket.

1. A dizájnerfarmer mindent visz (2000)

A tervezők nevével fémjelzett méregdrága farmer az ezredfordulón robbant be a divatba, lázba hozva azokat a nőket – és férfiakat –, akik nem sajnálták a több mint száz dollárt kiadni az egykori, vitorlavászonból készült munkásnadrágért csak azért, mert a Diesel, Denim vagy Paper (itthon Energie, Devergo, Keyo Paris) felirat virított rajtuk.

Gwyneth Paltrow 2000-ben
Gwyneth Paltrow 2000-ben

2. Jennifer Lopez divatmárkát alapít (2001)

Bizony-bizony, a nagy fenekű Jennifer a gettóból volt az, aki úgy gondolta, hogy színésznőként, énekesnőként, azaz celebként divattervezői babérokra tör. Márkáját 2001-ben alapította meg J.Lo by Jennifer Lopez néven. A következményeket ismerjük: ma ki sem látszunk a hírességek és lokálcelebek által tervezett holmikból.

Jennifer Lopez 2001-ben
Jennifer Lopez 2001-ben


3. Yves Saint Laurent nyugdíjba megy (2002)

A tervezőóriás, aki megkérdőjelezhetetlen hatással volt a 20. század divatjára, 2002-ben mutatta be utolsó kollekcióját. A női szmoking, a Mondrian-ruhák és a trapézsziluett kitalálója 2008-ban hunyt el.

Yves Saint Lauren
Yves Saint Laurent

4. Az Ugg csizmák bolondériája (2003)

Valld be: volt egy ilyen csizmád… Vagy hasonló… Vagy szerettél volna egyet… A lelked mélyén. A sztárok és sztárocskák még a szikrázó Los Angeles-i napsütésben sem tudták levarázsolni a lábukról a pink velúrcsizmát, amely a mai napig hódít a hírességek körében… is.

Pamela Anderson
Pamela Anderson
Ronnie Wood
Ronnie Wood

 

5. Mindenkinek jut egy kis Karl Lagerfeld (2004)

Már aki elég gyors és türelmes volt ahhoz, hogy megszerezze magának a H&M és Karl Lagerfeld közös munkájának eredményét. A svéd cég 2004-ben dolgozott először együtt sztártervezővel. Az ötlet és a kollekciók sikere azóta is verhetetlen. Már most alig várjuk, hogy Sonia Rykiel tavaszi ruhái a boltokba kerüljenek.

12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből

6. Véget ér a Szex és New York (2004)

A sorozat nemcsak a vénkisasszonyoknak adta meg egy időre az irigyelt (és felvállalható) szinglistátust, hanem divatossá tette a divatot, és megismertette a világgal Manolót. Köszönhető ez többek között a sorozat stylistjának, Patricia Fieldnek.

Patricia Field
Patricia Field
Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker

7. Megszületik az „It Bag” (2004)

A táskák táskája, a kötelező darab, amelyre mindenki vágyik, és amelyet minden nő szeretne magáénak tudni. Népszerűségük miatt csak hosszú várakozás után tudhatja magának egy-egy nő a táskát, amely státusszimbólumnak is számít. 2004-ben a Balenciaga motorostáskája (Motorcycle Bag) indította el az őrületet. Minden híresség ilyet hordott Nicole Richie-től kezdve Christina Aguilerán át az Olsen ikrekig.

Mary Kate Olsen
Mary-Kate Olsen
Nicole Richie
Nicole Richie

8. Kate Moss kokainbotránya (2005)

Mindenki sejti, hogy a kemény divatvilágban a modellek sem ártatlan bárányok. Kate Moss pedig sosem arról volt híres, hogy jó kislány. 2005-ben viszont a divatlapok helyett a bulvárújságok címoldalára került egy fényképpel, amin épp szippant egy kis kokaint. Kate-tel szerződést bontott többek közt a Rimmel és a H&M. 2006-os visszatérésekor 14 új szerződést írt alá, köztük a Bulgariét.

12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből
12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből

9. Naomi verekszik (2006)

A fekete párducnak is becézett modell sem bírta visszafogni magát: volt házvezetőnőjét, Ana Scolavinót hátulról verte fejbe a mobiljával. A nő sebét a kórházban négy öltéssel varrták össze. A modellt négy hét közmunkára ítélték.

Naomi Campbell
Naomi Campbell

10. Agyness Deyn berobban (2007)

Ma már tudjuk, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de Agyness Deyn megjelenése felforgatta a divatvilágot. A különleges stílusú, hirtelenszőke modell nemcsak a kifutók sztárja és a tervezők múzsája volt, de öltözködését hétköznapi emberek milliói kezdték utánozni.

12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből
12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből

11. Valentino visszavonul

Több mint 50 év aktív munka után Valentino Garavani 2008 januárjában búcsúzott a közönségtől. A tervezőről szóló dokumentumfilmet (Valentino: The Last Emperor) 2008 szeptemberében mutatták be a Velencei Filmfesztiválon.

(xposure_valentino_herzigova16)

12. Michelle Obamát divatikonná avatják

Bár csak az évtized utolsó évében tűnt fel, Michelle Obama egy csapásra divatikonná vált. Olyan tervezőket emelt rivaldafénybe, mint Jason Wu, Thakoon vagy Moises de la Renta.

12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből
12+1 megdöbbentő divatesemény az elmúlt évtizedből

+1: Bajban a nagyok

A 2009-es válságot a divatházak is megérezték. A Chanel 200 dolgozójától vált meg, az Escada csődöt jelentett, majd mégis sikerült életben tartani. Nem így a neves Christian Lacroix divatházat, amely 22 év után zárta be kapuit. Az alkalmazottakat elbocsátották, és új kreációk is csak papíron készülhetnek. Csupán 11 dolgozó maradt, akik a divatház parfümöket és kiegészítőket forgalmazó részlegeinek ügyeit intézik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top