Öltözködjünk

2009 legemlékezetesebb divatikonjai és trendjei

Hol van már Katie Holmes, Sienna Miller vagy Agyness Deyn, akikről 2008-ban mindenki beszélt! 2009-ben új ikonokat avattunk, új trendekkel és jelenségekkel találkoztunk – összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket.

2009-ben a popdívák váltak a divat legbefolyásolóbb alakjaivá. Kezdve a sort Madonna nyuszifüleivel, folytatva Rihanna teljes átalakulásával robotnővé. Ne feledkezzünk meg Beyoncé kettős énjéről, aki Sasha Fierce-ként egy motorkarosszériát applikált magára a koncertjein. A darabokat Thierry Mugler tervezte, aki a nyolcvanas évek végén ellőtte már egyszer ezt a poént. Bár – ha belegondolunk – Beyoncé rajongóinak többsége akkor még nem is élt. A legfélelmetesebb jelenség mégis Lady Gaga volt, aki meglepő kosztümjeivel ebben az évben megosztotta a bolygót, de idén lepacsizhatott az angol királynővel.

Tervezte: Thierry Mugler 1989
Tervezte:
Thierry Mugler (1989)
Beyonce Forrás: Alifeofstyle.com
Beyonce (2009)
Forrás: Alifeofstyle.com
Lady Gaga
Lady Gaga
Erzsébet királynővel

A pophercegnők mellett Michelle Obama az, akinek az öltözködése idén hatalmas sajtóvisszhangot kapott. Az amerikai first lady üde színfoltja a divatnak is. Már a kezdet kezdetén sem sorolhatta senki az unalmas elnökfeleségek közé, inkább egy csapásra divatikonná emelték sokan. Másoknak viszont szemet szúr Mrs. O. divathoz való laza hozzáállása.

2009 legemlékezetesebb divatikonjai és trendjei
2009 legemlékezetesebb divatikonjai és trendjei

Az év aggasztó tendenciái közé tartozik többek között, hogy a korábban nagy hírű Ungaro divatháznál kreatív tanácsadóként alkalmazták Lindsay Lohan megélhetési celebet, aki öltözni nem, vetkőzni annál inkább tud. A divat húszéves körforgásának köszönhetően Madonna lánya úgy öltözhet tiniként, mint a popkirálynő tette a 80-as években. Azért bízunk abban, hogy Lourdes megtalálja önmagát. De a legnagyobb felháborodást mégiscsak Suri Cruise és az ő kétmilliós gardróbja okozta, amiből szerintünk igencsak telne néhány normális gyerekcipőre.

2009 legemlékezetesebb divatikonjai és trendjei
2009 legemlékezetesebb divatikonjai és trendjei

Persze voltak olyan dolgok is, amelyekért a válság ellenére is megőrültek a világon. Egy éve még senki sem gondolta volna, hogy a Chanel Le Vernis – 407 Jade árnyalatú (mentazöld), matt körömlakkját egy csapásra elkapkodják. Ahogy a Vörösmarty téri H&M részlegéről is néhány óra alatt eltűntek a Jimmy Choo-kollekció darabjai. Sejtettük, hogy ez lesz, de ma már biztos, új magyar szupermodellel büszkélkedhetünk. Egész évben odáig voltak a nagy lapok Mihalik Enikőért, aki valószínűleg még soha nem vetkőzött ennyit kamera előtt, mint idén. Szerencsére voltak, akik frappánsan oldották meg a dolgot – például a Vogue Paris-nál legalább a kirakati babákat felöltöztették helyette.

Fotó: Style.com
Mihalik Enikő
Fotó: Style.com
Fotó: Fashionising.com
Mihalik Enikő
Fotó: Fashionising.com

 

Talán senki számára nem meglepő, hogy a divatbloggerek hatalmas szerepet kaptak ebben az évben. Az viszont megdöbbentő, hogy egy tizenhárom éves chicagói kislány lábai előtt hever a divatvilág. 2009 kétségtelenül Tavi Gevinson éve volt, aki a blogszférából egy csapásra a kultikus Pop magazin címlapján, a legmenőbb bemutatókon és fotózásokon találta magát, véleményére pedig mindenki odafigyel. Az egyik legjobb hír számunkra, hogy mi is megtaláltuk végre a bloggerünket, aki remek stílusérzékkel válogat a főváros legstílusosabb járókelői közül… Jövőre talán téged is lencsevégre kap.

Tavi

Tavi Gevinson
Fotó: Tavi-thenewgirlintown.blogspot.com

És mit várunk 2010-től? Csattogó klumpákat és pásztorromantikát, az új Szex és New York mozit, az Alice Csodaországban című új Burton-filmet, amelynek zseniális kosztümjei és képei a trendvadászok szerint hihetetlen hatással lesznek a 2010-es divatra. A többi kiderül, mi mindenre nyitottak vagyunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top