Öltözködjünk

6 tipp, hogyan csomagolj nyaralásra – 3 tuti összeállítással

A pakolási pánik sokak számára ismerős: ilyenkor kerülnek be a bőröndbe pluszcipők, további felsők vagy egy vastagabb pulcsi. Akár nagyvárosi, vízparti vagy túrázós nyaralást tervezel, hasznos pakolási tanácsokkal szolgálunk.

1. Igenis kombinálj!

Mielőtt pakolási pánikba esnél, ülj le a (nyitott) szekrényed elé, és gondolkodj – réteges viseletben és kombinálhatóságban. Ha eleve így épül fel a ruhatárad, nem lesz gondod. Ha nem, most előáshatod a „stylist”-lényedet! Egy semleges színű ruha vagy egy nadrág legyen az alap. Ehhez válassz rétegről rétegre haladva pólót, blúzt, pulóvert, kardigánt, kabátot. Ezeket aztán külön-külön, de egymás fölött is viselheted. A legegyszerűbb megoldás – és időhiányban szenvedőknek külön ajánlott –, ha a választott holmik egyszínűek. A sokféle minta nehezebben kombinálható, és jóval több holmi kerül a bőröndbe, mint tervezted.

6 tipp, hogyan csomagolj nyaralásra

 
2. Gondolkodj rétegekben!

Jobban jársz, ha inkább több vékony holmit csomagolsz a bőröndbe, mint kevesebb vastagot. Nemcsak az előbb említett kombinálhatóság miatt jársz jobban, de melegben több választásod lehet. Ha pedig hűvösebbre fordul az idő, akkor a rétegeket egymásra véve nem fázol majd.

3. Ne feledd a helyszínt!

Badarságnak tűnhet hangsúlyozni, de bizony a pakolás hevében elfelejted, hogy a nyaralás helye és jellege sok ruhás kérdésre megadja a választ. Nem mindegy, hogy többcsillagos szállodában vagy kempingben szállsz meg, hogy egész nap hason fekvést tervezel, esetleg kirándulni, sportolni fogsz, vagy nagyvárosban csatangolsz, ahol akár egy-egy buli is becsúszhat. Ha így végiggondolod, lehet, hogy a V nyakú póló helyett még egy partifelsőt dobsz a bőröndbe, a magas sarkú topánodat pedig kényelmes sarura cseréled.

4. Nagyvárosba

Legyél egy kicsit extravagáns, ne félj újítani, lesd el a divatszokásokat, és kombináld a saját ízléseddel. A nagyvárosok nemcsak a műemlékek és a híres helyek miatt érdekesek, de érdemes az utca emberét is megfigyelni. Legyen kényelmes cipőd, amelyben egész nap talpalhatsz a városban. Az esti programhoz sem kell túlbonyolítani a dolgot. Külföldön – főleg, ahol sok a turista – a színházi előadásokra, de az operába is farmersortban és pólóban esnek be az emberek. A buliszerelést pedig egy cipőváltással és néhány feltűnő ékszerrel megoldhatod.

Nagyvárosba - További ruhákért katt a képre!
Nagyvárosba
További ruhákért katt a képre!

 

5. Kirándulásra, kempingbe

Érdemes olyan darabokat pakolni, amelyek jól bírják a strapát, és nem gyűrődnek. Egy farmer vagy zsebes vászonnadrág, sort vagy bermuda, egy hosszú ujjú ing, ujjas topok, esőkabát, vidám atléták jöhetnek szóba. Legyen nálad egy melegebb felső – és természetesen kényelmes cipő vagy túraszandál és tangapapucs is.

Kirándulásra, kempingbe - További ruhákért katt a képre!
Kirándulásra, kempingbe
További ruhákért katt a képre!

 

6. Vízpartra

Ahhoz hogy körbejárd a strandot, beülj egy bárba, tökéletesen megfelel egy könnyű anyagból készült tunika és egy csinos, lapos szandál vagy strandpapucs. Legyen nálad egy könnyű anyagból készült szoknya vagy ruha is, ha a szállodán kívül szeretnél partizni egyet. A kiegészítőid legyenek élénk színűek, amelyek változatosabbá teszik és feldobják az alapszínű (fekete, fehér, bézs) darabokat. Ha ezek már nem férnek a bőröndbe, akkor szerezd be a nyaralás helyszínén a csecsebecséket vagy a szalmakalapot.

Vízpartra - További ruhákért katt a képre!
Vízpartra
További ruhákért katt a képre!

 

 A csomagolás 8 alapszabálya

Ha már magaddal szeretnéd vinni a fél ruhatárad, akkor tedd úgy, hogy jó állapotban jusson el a célig.

6 tipp, hogyan csomagolj nyaralásra1. Hajtogatás helyett tekerés
Nem mindenki szeretne még útivasalót is magával cipelni. Bár a szállodában általában kölcsönözhető vasaló, annál gyakran lustábbak vagyunk, hogy éljünk a lehetőséggel. Hajtogatás helyett inkább tekerd fel a ruháidat csinos rolnikba. Így nemcsak kevésbé gyűrődnek, de több helyed is lesz a bőröndben. Kivétel a blézer és az öltöny, amelyet hajtogass felállított gallérral selyempapírba, és így tedd a bőröndbe.

2. Anyagválasztás
Az elasztikus felsők és nadrágok, a farmer és az eleve gyűrt anyagból készült ingek és ruhák a leghálásabb darabok. Sajnos a könnyű nyári lenvászon az egyik legjobban gyűrődő anyag, így csak akkor pakold be, ha van lehetőséged vasalni. A sifonruhát érkezés után akaszd a fürdőbe. A tusoláskor keletkező gőztől a ráncok kisimulnak, és máris viselheted.

3. Pakolási rend
Logikus módon a koffer aljára kerüljenek a nehezebb, kevésbé gyűrődő darabok (farmer, pulcsik). A könnyű, libbenő nyári blúzok vagy ruhácskák helye a pakk tetején van.

4. A ruhák védelme
A flitteres, kövekkel vagy szegecsekkel díszített ruhadarabokat fordítsd ki, különben könnyen beleakadhatnak egy kényesebb darabba, és tönkretehetik azt.

5. Kozmetikai szerek
A kencéket helyezd külön, jól záródó neszesszerbe, így ha valami történik velük, nem kerülnek a ruhádra. Érdemes a parfümöt, a naptejet és a folyékony tisztálkodószereket (sampon, tusfürdő) műanyag tasakba is beletenni.

6. Ékszerek
Ahhoz, hogy a sok hosszú nyaklánc és fülbevaló nehogy végzetesen összegabalyodjon, tedd őket külön-külön tasakocskába vagy anyagból készült zsákocskába.

7. Szennyes
Legyen nálad egy vagy akár több zacskó a szennyesnek is, így elszeparálhatod a tiszta, illatos ruháktól.

8. Cipők
Ugyanígy a cipőknek is szerezz be textilszatyrot! A bőrből készült lábbeli lélegezni tud, a cipő sarka vagy díszítése pedig nem lyukasztja ki a zacskót, és nem keni össze a ruhákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top