Öltözködjünk

60 év divatja – Szabásvonalak, színek, minták

A Nők Lapja 60. születésnapja alkalmából izgalmas időutazást tettünk az elmúlt évtizedekre jellemző szabásvonalak, színek és minták kavalkádjában. Tartsatok velünk!

Mit jelentett a divat 20, 30 vagy 60 éve anyáinknak és nagyanyáinknak? Anyukám lelkes beszámolóját hallgatva azokról a ruhákról, amelyeket tizenéves lányként, fiatal nőként vagy anyukaként viselt, kétségem sincs arról, hogy ugyanazt, mint most. Pedig a helyzet közel sem volt rózsás.

A 60-as években a divat valósággal megfiatalodott, és a pezsgésre vágyó, popzenét hallgató fiatalok körében hódítottak a PVC-űrruhák, a geometrikus minták, a folyamatosan rövidülő mini-, midi- és maxiszoknyák, a combközépig érő csizmaszárak és a hatalmas napszemüvegek. Sokan viszont a több ezer darabban gyártott konfekcióruhák, valamint egyéb silány minőségű holmik közül voltak kénytelenek válogatni. Az igényes szalonok közül kiemelkedett Arató Ferencné műhelye, a Clara Szalon, ahol szívesen fordult meg Gábor Zsazsa vagy Tolnay Klári is. Az „Elegant” Május 1. Ruhagyár leghíresebb darabjai közé tartoztak a szőrmével bélelt luxusbőrtermékek is.

A 70-es években nemzetközi szinten Charlie angyalai és az ABBA diktálta a divatot. A maxiszoknyák, a fodrokkal, virágokkal díszített, derékban húzott flamencoruhák, a kezeslábasok és a kaftánok nálunk is népszerűek voltak. Talán többek számára volt elérhető a csíkos banánszoknya, a ballonblézer, a kordbársony nadrág és a kékfestéssel készült egyszerű ruhák és a műszálas kosztümök.

A 80-as évek változatosságot hozott a divatba: fellendült a magánkereskedelem, gombamód szaporodtak a butikok. A magyar nők kis késéssel, viszonylag elérhető áron szerezték be a széles bőrövvel karcsúsított hatalmas méretű ingruhákat, a magas derekú buggyos nadrágokat és a válltöméses kosztümöket a legélénkebb színekben.

 
Az ártatlan 90-es években a farmer, amely két évtizede még a lázadó ifjúság sajátja volt, egy bizonyos kor alatt mindenki ruhatárában megtalálható volt. A répafazont folyamatosan felváltotta a trapézszárú, amely a derékról a csípőre csúszott az évek alatt. A köldökvillantás kötelező volt, a felfázás pedig garantált. Az évtized közepétől magas talpú patacipőkben csetlő-botló lányok produkáltak nyaktörő mutatványokat az utcákon.

 

Még több divat:
Légy pocakosan is szexi! »
Tavaszi cipőlexikon – nem csak fanatikusoknak »
Legyen Kate Winslet a stylistod! »
Tipp:
Szocialista divat »
Divat.lap.hu »
Szocializmus.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top