Öltözködjünk

Tavaszi cipőlexikon – nem csak fanatikusoknak

Lassan ideje górcső alá venni a cipősszekrény tartalmát, és kiválogatni azokat a darabokat, amelyek az idei tavaszi–nyári szezonban is szóba jöhetnek lehetséges aszfaltkoptatóként. Segítségül megmutatjuk, milyen irányvonalakat fektettek le a 2009-es tavaszi–nyári szezonra a divat vaskalapos diktátorai.

 Formák

Az új trend egyik kulcsmotívumát valahol az érzékenység és a sportosság összeolvadásában kell keresni: azok a darabok a legdivatosabbak, amelyek egyszerre felelnek meg a hétköznapi viselet és az elegancia iránt támasztott igényeknek. Az új modellek lazaságot és modernséget tükröznek. A tavaszi–nyári cipődivat igen széles skálán mozog: az ovális, lekerekített formák ugyanúgy divatosak, mint a széles, aszimmetrikus pántok vagy a lecsapott cipőorr. A magas és félmagas sarkú pömpszök (angolul: pumps) az ultralapos modellekkel versengenek a kegyeinkért. A trendek óta divatos balerinafazon mellé felzárkóztak az utcai sportcipők, a dorkók és a vászoncipők, és természetesen nem feledkezhetünk meg a gladiátorszandálokról, a nyitott orrú és a platformcipőkről sem. Az új modellek közkedvelt stíluseleme a T alakú vagy a lábfejet keresztező pánt.

Springfield
Springfield

 

 Anyagok

A 2009-es tavaszi szezon cipőinek alapanyagára az ellentétesség jellemző. A lábbelik mindenekelőtt könnyűek és kényelmesek, a mesterséges anyagok találkoznak a természetessel. Szinte valamennyi kollekcióban fellelhetők a báránynappa bőrből, könnyű lakkból és finom nubukból készült cipők. A tervezők szívesen használnak fémes, metálos, finoman csillogó anyagokat, amelyet gyakran fényes bőrrel vagy velúrral kombinálnak.

Miumiu
Miu Miu
Miumiu
Miu Miu

 

 Színek

 
A tavaszi–nyári modellek színei három nagy téma köré csoportosulnak. Az első: a könnyű, finom, világos, semleges színek, mint a fehér, tiszta vagy szürkébe hajló árnyalatok, krémszín vagy a homokszín, a galambszürkén át a gyöngyházig. Ezeket az árnyalatokat gyakran kombinálják sötétbarnával vagy feketével.

Promod
Promod

Kifejezetten divatosak a pasztellszínű, kissé elmosódott, tejes árnyalatok és a napszítta neonszínek. A nyár friss árnyalatai a kellemes pirosas, a finom barack, lágy rózsaszínek vagy a csillogó fagylaltszínek.

Tamaris
Tamaris

A harmadik csoportba az intenzív cipőszínek tartoznak, mint a szenvedélyes vörös, a narancs, a sárga, a zöld, a kék vagy a lila. Ezeket a monokróm, letisztult felületeket gyakran szegélyezik fekete vagy fehér részek, amelyek még feltűnőbbé teszik az adott darabot, és mágnesként vonzzák magukra a tekintetet.

Deichman
Deichmann
Tamaris
Tamaris

 

 Részletes analízis


Balerinacipő

Bár a férfiak nagy része ki nem állhatja a balerinacipőt, mi azért szívesen bújunk a kényelmes topánba. Ugyanolyan jól megy szoknyához és nadrághoz, sportos vagy elegáns stílushoz egyaránt. A lapos lábbeli igazi klasszikus, olyan divatikonok védjegye volt, mint Audrey Hepburn és Brigitte Bardot. Tavasszal soha nem látott színekben és anyagokban látjuk viszont megszokott kedvencünket. A szokásos fazon mellett szíjas, törpesarkas vagy nyitott orrú darabokkal is találkozunk. A legdivatosabbak a csillogó applikációkkal, kapcsokkal, nyomott mintával díszített cipők.

Deichman
Deichmann
H&M
H&M

Vagabond
Vagabond

 
Fapapucs

A 70-es, 80-as évek retrojegyében a szezon egyik legnagyobb visszatérője a fatalpú papucs, amely bumfordi klumpa helyett elegáns és nagyon színes változatokban kapható. Anyagukat tekintve a bőr mellett a velúr, a pamut, a selyem és a sifon is nagy szerepet kapott, amelyek még elegánsabbá teszik a megjelenésünket. A fapapucsok egyetlen hátránya, hogy bár dekoratívak, szépen menni csak igen kevesen tudnak bennük.

Deichman
Deichmann
S.Oliver
S.Oliver

 
Mokaszin

Nem, szerencsére szó sincs makkos cipőről! A mokaszin az emberiség egyik legrégebbi cipőmodellje, amelyet az észak-amerikai indiánok egy csoportja viselt. A valódi mokaszinok tipikus jegye az elkülönült bélés és a sarok hiánya. A mokaszin a 2009-es év újrafelfedezettje, amely pehelykönnyű anyagból készül. Ezek a darabok mind a sportos, mind a nőies, lezser stílushoz jól passzolnak. 

Esprit
Esprit
Promod
Promod

Pömpsz

A magas vagy félmagas sarkú félcipők tökéletesen beleillenek a kosztümök és blézerek világába, és általuk még elegánsabb lesz a megjelenésünk. Az idei szezonban a töpszli orrú ugyanolyan divatos, mint a hegyesebb forma. Fiatalosabb, bohémabb viselet a kerek vagy ovális orrú magas sarkú, amelyet akár farmerhoz is viselhetünk. Szexivé és igazán trendkövető válhatunk a kivágott orrú, magasabb sarkú darabokban. Ugyanakkor a retrolázban égve nem sétálhatunk el szó nélkül a platform- vagy telitalpú cipők mellett sem. A részletekre is figyeljünk, hiszen a kecses kapcsok, a fonott vagy T alakú pántok, plisszírozott rátétek teszik igazán maivá a magas sarkút.

H&M
H&M
H&M
H&M

Deichman
Deichmann

Nyári csizma

Lehet, hogy elképzelhetetlennek tűnik, de a szeszélyes átmeneti időszakban praktikus lehet a csizmák finomabb változata, amelyek könnyű, légáteresztő anyagból, tavaszi–nyári trendszínekben készülnek. Az elegáns citycsizmák alapanyaga a vajpuha bőr vagy velúr. A száruk hossza eltérő, mind a boka-, mind a térdcsizma divatos, amelyet rövid- és hosszúnadrághoz is viselhetünk a neohippistílus jegyében.

Promod
Promod
Promod
Promod

 

Utcai sportcipő

Mert bizony ezeknek a daraboknak semmi közük az edzőtermek világához, a futópad helyett az aszfaltot koptatják. A 70-es, 80-as évek hiphop- és breakszcénájából kinövő utcai sportcipő valóságos kultúrát teremtett maga köré. Szó, ami szó: tükrözi az egyéniséget, elég, ha csak a színek, a minták, a dizájn, a feliratok sokféleségére gondolunk.

Converse
Converse
Promod
Promod

 

Szandál

A római és a gladiátorszandálok felett még nem járt el az idő, nyugodtan előbányászhatod a tavalyi darabot, de ha újat akarsz beszerezni, válassz a színes modellek közül. A magas sarkú szandik kifejezetten nőiesek és szexisek: 2009-ben kifejezetten divatosak. Aki viszont igazán divatos akar lenni, olyan modellt választ, amely mind a két fajta stílusjegyeit ötvözi.

H&M
H&M
S.Oliver
S.Oliver

Springfield
Springfield

 

 Mit mihez?

• Klasszikus szabású ceruzaszoknyához viselj magas vagy félmagas, keskeny sarkú cipőt.

• Ha vékony vagy, legyen a cipődnek egy kis sarka, mert a lapos talpú darabok és a szűk szoknya hanyagabbá teszik az összhangot.

• Maxiszoknyához lapos szandált válassz, így lesz a megjelenésed harmonikus.

• Hideg időben viselhetsz csizmát is hosszú szoknyával: a legjobb, ha ez lapos talpú és a lábszáradra simuló, különben eltartja a szoknyát, és zavarja a látványt.

• Egyenes vagy szűkebb fazonú nadrághoz viselj balerinacipőt – az összeállításnak megfelelően lehet elegáns, játékos vagy sportos.

• Bő szárú nadrágokhoz olyan cipőt viselj, amelynek van egy kis sarka: a lazább megjelenést így egy csapásra sikkessé varázsolhatod.

Még több divat:
Kipakoltuk Zimány Linda gardróbját! »
Nagy tavaszi divatelőzetes »
Lesd el Nicole Kidman stílustrükkjeit! »
Legyen Kate Winslet a stylistod! »
Ti írtátok:
Mi a kedvenc ruhadarabod? »
2009 divat/ tavasz »
Magassarkú »
Táska-cipő-mustra »
Tipp:
Cipő.lap.hu »
Papucs.lap.hu »
Divat.lap.hu »
Divattrend.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top