Öltözködjünk

Kirámoltuk Soma Mamagésa gardróbját!

Most induló sorozatunkban ismert nők ruhásszekrényébe kukkantunk bele, hogy a kedvenc holmijukat megmutatva beszélgessünk velük ruhákról, trendekről, a női lét egy lényeges szeletéről.

Élénk színű falak, eklektikus bútorok, finom hangulatú textilek vesznek körbe bennünket Soma leánylakásában, amely ma már a gyerekei birodalma. A körút dübörgő zaja ide nem hallatszik fel, a nappali ablakán kihajolva az Iparművészeti Múzeum kupolája uralja a panorámát. Amiért jöttünk, az egy régi, súlyos szekrény, amely a benne őrzött ruhák szövetén keresztül feltárja előttünk Soma életének egy-egy részletét.

Vendéglátónk térül-fordul, kávét főz, jelenlétével uralja a teret, és beszél. Elsősorban élete következő hatalmas élményéről, egy valóságshow-ról, amelyben ő is szerepet vállalt. Nem kell sokat gondolkoznia azon, mit vigyen magával az argentin dzsungelbe: a szerkesztők csak fehérneműt és egy fürdőruhát engedélyeztek, a többi ruhát a műsor készítőitől kapják majd. „Csak ne legyen nagyon zárt, mert abban megfulladok” – mondja Soma, és már irányít is bennünket az erős rózsaszín és sötét mentazöld hálószobában megbúvó termetes ruhásszekrény felé.

Táskából van itt mindenféle: piros, gyöngyös, flitteres, lila, fekete, kék, mintás, színes, rojtos, retró, elegáns, bohém, csillogó. Közös kedvencünk, amiről nem nehéz elhinni, hogy szerelem volt első látásra, a Párizsból származó, kislányos darab. „Sajnos ezt már nem használom, nagyon meg van kopva” – mondja Soma, de már tovább is lép, és a cipőket mutatja.

Soma Mamagésa rovata a Nők Lapja Cafén! Katt ide! »

Most csak negyedbőröndnyit pakolt ki, de az összes lábbelije háromba sem férne bele: piros, rózsaszín, párducmintás, piros, egy kis barna, fekete és megint csak piros, egytől egyig magas sarkú, nőies. És itt a kedvenc is, amelyet a Megasztár 2. egyik adásában viselt. „Irdatlan összegbe került, többe, mint amennyi az anyukám rokkantnyugdíja. Soha nem adtam ki ennyi pénzt, és nem is fogok a közeljövőben, sem cipőre, sem táskára, sem ruhára, de akkor engedtem a vágyaimnak. Annyira beleszerettem, hogy tudtam, ha nem veszem meg, örök életemben bánni fogom. Néha engedni kell a belső nyomásnak, mert ha mindig csak nemet mondasz, és elfojtod, akkor előbb-utóbb felrobbansz.”

Sorra vesszük a legkedveltebb ruhadarabokat is, miközben Soma elmondja, hogy ő maga sosem volt márka- vagy divatfüggő, ennél sokkal fontosabbnak tartotta, hogy valaki stílusos legyen. Amikor nem volt pénze ruhára, akkor szívesen járt turkálóba, diákként pedig batikolással dobta fel a megunt holmikat.

Miközben erről beszélgetünk, elsőként egy bordó Aquanauta estélyi kerül a szobainasra, amelyet a WAMP (wasárnapi művészpiac) megnyitóján viselt. „Póka Angélával kértek fel bennünket, hogy lépjünk fel, és cserébe mindketten kaptunk egy-egy gyönyörű ruhát.”

Ennél gyönyörűbbnek csak a különleges virágapplikációval díszített, halványlila kisestélyit találtuk, amely egy magyar iparművész keze munkáját dicséri.

A lila másik arca a Caremo gyöngysoros ruhája, amelyet egy orosz tervezőnő készített. Soma évekig volt a cég reklámarca, annak ellenére, hogy maguk a ruhák nem az ő világa. Elsősorban azért vállalta a felkérést, mert a cég Magyarországon úttörőként 6XL méretig, nagy választékban forgalmaz divatos ruhadarabokat. „Életemben csak ötször viseltem ezt a ruhát, annak ellenére, hogy nagyon szeretem. Ebből négyszer esküvőn, ahol papnői feladatokat láttam el, és egyszer a Hősök terén, a sovány nők kultusza elleni demonstráción.”

Ennél a pontnál megállunk a ruhák válogatásában, megbeszéljük, hogy mennyire szörnyű, hogy Magyarországon csak a sovány lányok válogathatnak úgy istenigazán, és az átlagos méretű nők is azt veszik észre, hogy L-es darabokkal indulnak a próbafülkék felé. Éppen ezért Soma évente egyszer-kétszer, egy-egy külföldi út alkalmával vásárol be. „London vagy Párizs kész paradicsom az olyan nők számára, mint én. Valóságos csoda volt, amikor először léptem be egy boltba, és az XS-estől a több XL-es ruhákig volt méret abból, ami nekem tetszett.”

Közben egy Megasztár-ruha kerül a fogasra: a rövidebb, két részből szabott darab Makány Márta és Lakatos Márk tervezése.

Ezt követi egy különleges, amazonszerelésnek beillő darab, amelyet az operaház jelmeztervezője készített számára. „Sajnos az operaház színpadán még nem léptem fel, a büfében viszont igen. Arra az alkalomra készült ez a ruha, de a hozzá tartozó hatalmas gallérrészt nem hoztam magammal.”

Efölötti sajnálatunkat másodpercek alatt feledteti az általunk csak „hajkabátnak” becézett darab, amely egy csapásra a kedvencünkké válik. Az A3 Televízió egyik műsorának témája a haj volt, erre az alkalomra készült a különleges kabát, amelyről különböző színű és hosszúságú műhajak lógnak.

Hogy melyik Soma abszolút kedvence? Az első három helyért egy plisszírozott, finoman csillogó Roberta Scarpe felső, egy több részből szabott, fáradt rózsaszín Principles szoknya is versengett. Legnagyobb csodálatunkra az igazi befutó egy könnyű, pamutból készült ujjatlan Per Una ruhácska lett, amelyet már sajnos nem lehet kapni.

 

Mint minden nőnek, neki is vannak vágyai. „Szívesen vennék több egyedi tervezésű ruhát, de az egy vagyonba kerülne, és szívesen vásárolnék Zoób Katinál is. Amire még nagyon vágyom, azok a természetes anyagokból, fából vagy gyöngyből készült ékszerek.”

Szólj hozzá te is!

Öltözzünk – cseréljünk! »
Kabátvarrás BP »
Bizsu fülbevalók »
Gondolatok Somáról »
Soma új lemeze »
NLCafe klub 09.24 »

Soma kedvencei:

Per Una (Marks & Spencer)
Principles
Caremo
WAMP (wasárnapi művészpiac)
Aquanauta
• Makány Márta: makanymarta.hu », nara.hu »

Divat.lap.hu »
Celeb.lap.hu »
Gardrob.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top