Öltözködjünk

Őszi divatőrület – Újra itt a kockás!

Amikor bekopogtat az ősz, ruhatárunk átalakulása nemcsak az anyagok és a színek változásában figyelhető meg, a minták is másak lesznek. A vidám virágok harsányságát a visszafogottság követi, újra előkerül a kockás szoknya és szövetkabát. De vajon ez a minta trendi-e az idei őszi–téli szezonban is, vagy inkább már nagymamás hatást kelt?

Szólj hozzá te is!
Öltözzünk – cseréljünk! »
Poncsó »
Milyen színűt? »
Moletteknek ruhát hol »

A kockás minta csak néhány évente tér vissza az élvonalba, és most éppen ezt a korszakot éljük. A nagy divatházak már hónapokkal korábban bemutatták, miért is érdemes ilyen ruhákat választani. Dior és Chanel is előszeretettel öltöztette kockásba a lányait, Dolce&Gabbanánál pedig a merész skót kockás változat köszönt vissza a ruhákon és a kiegészítőkön is.

A híres rakott szoknyáról érdemes néhány szót ejteni, hiszen már a divatkövető nők körében is elterjedt. A gazdagon redőzött szoknya eredetileg térdig ért, elöl sima volt, oldalán bőrszalag és dísztű foglalt helyet. Térhódítása egy nagy nevű tervezőhöz, Vivienne Westwoodhoz kötődik, akit egyébként a punk stílus megteremtőjének is tartanak.
A nagy divatházak tehát évről évre visszatérnek a kockáshoz, minimálisat változtatnak rajta, és azután újra a trendi kategóriába tartoznak darabjaik.

Dior
Dior
Dolce&Gabbana
Dolce&Gabbana

Kezdő kockáztatóknak

• Ha még nem volt kockás ruhadarabod és kiegészítőd, esetleg olyan régen kiselejtezted, hogy már nem is emlékszel rá, itt az ideje, hogy beszerezz egyet. Az anyagok közül természetesen a vastagabbakat válaszd, hiszen elsődleges cél a test melegen tartása. A tweedszövet továbbra is hódít, a kord és a bársony inkább visszaszorul.

• Alapdarabnak számít a kockás szoknya! Rakott formában gyakrabban találkozhatunk vele, és ez fiatalosabb, figyelemfelkeltőbb is, mint a sima változat. A térdig vagy térd alá érő fazont szinte mindenki felveheti, de a rakott kockás miniszoknyára kizárólag a vékony lábúaknak van előjoguk. Balerinacipővel igazi iskolás lányos viselet az őszi napokon, de vastag harisnyával és csizmával még egészen hidegben is hordható. Jól mutat hozzá a lekerekített orrú, 60-as éveket idéző cipő és csizma. A hegyes orr és a magas sarok inkább kerülendő.

Promod
Promod
H&M
H&M

• Csak akkor vegyél fel kockás miniruhát, ha bátor vagy, és vékony. Minden illik hozzá, ami a kockás szoknyához, de itt megengedett a magas sarkú viselete is. Sőt, még a bokacszizma is képbe kerülhet, ami idén még biztosan divatos. Ha garbót veszünk alá, akkor is sikkesek lehetünk.

Sinequanone
Sinéquanone

• A kockás nadrágokat jól ki tudod használni az előttünk álló két évszakban. Elegánsan és laza is lehetsz bennük, attól függően, hogy milyen csizmát és felsőt húzol hozzá.

H&M
H&M
Mango
Mango

• Aki csak most kezd ismerkedni a mintával, annak is jó szolgálatot tehet egy kockás blézer, ha több szín helyett csak magában kockás, akkor pedig kifejezetten visszafogott és csinos lehet. Ezt ugyanúgy hordhatjuk kiskabátként, egyszínű sállal feldobva, mint hideg időben vastag kabát alá melegítő rétegként.

Armani
Armani

 

Még több divat:

Ez az őszi divat! – Három magyar tervező tolmácsolásában »

Tipegj tűsarkakon! – Tippek és trükkök, hogy ne törd ki a bokád »

A lila az új fekete! – Hogyan viseld? »

Így öltözz a munkahelyedre – Illik, nem illik? »

3 alapszabály:

Van néhány alapelv a kockás viselésére vonatkozóan, amit érdemes betartani:

• Lehetőleg egyszerre egy ruhadarabunk legyen kockás, alul és fölül egyszerre már túl sok lene belőle. Ezt a szabályt csak abban az esetben hághatjuk át, ha azok színben harmonizálnak egymással: például a szövetkabátunkkal azonos (vagy majdnem ugyanolyan) mintájú táskába pakoltunk reggel.

• Kockás szoknyához és nadrághoz mindig egyszínű harisnyát húzzunk.

• Az apró kockák kedveznek az alaknak, a nagy formák viszont ellentétes hatást érünk el. Ne legyen túl szűk a modell, mert a problémás domborulatokra vonzza a tekintetet.

Mit találunk az üzletekben?

Esprit
Esprit
Promod
Promod

• Szoknya és nadrág esetén miniből és a térdig, illetve a térd alá érőből választhatunk, hosszú fazont alig találunk.

• A nagyméretű táskák között többféle változatban találunk kockásat. Ezek hasznos, jól pakolható jószágok, amelyek beleillenek a maxitáskák jelenleg futó őrületébe. Kendőket, táskákat a szivárvány minden színében találunk.

Promod
Promod
Promod
Promod

• Kicsit extrém, de vidám látványt nyújtanak a kockás sportcipők, csizmák. A balerinacipők egyszínűsége is eltűnt, sokkal érdekesebbek, mint az előző szezonban.

Ark
Ark
Mandarina Trading
Mandarina Trading

• A télikabátok is megjelentek már az üzletekben, de valószínűleg még bővülni fog a kínálat. Talán itt van a kockásnak a legnagyobb jelentősége és hatása. Találunk sportos dzsekit szőrmével, amelynek kockái természetesen a tél kötelező színeiben pompáznak, és elegáns fazonú szövetkabátokat. Az öves megoldás és a dupla soros gombolás továbbra is hódít, de a színek inkább visszafogottabbak.

Sinequanone
Sinéquanone
Mango
Mango

 

Divattrend.lap.hu »
Divattervező.lap.hu »
Divat.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top