Öltözködjünk

A lila az új fekete! – Hogyan viseld?

A hűvös, nyugodt kék és a forró, izzó vörös szerelméből született az egyik legmisztikusabb szín a palettán: a lila. Az őszi–téli szezon egyik trendszínét magadra öltve egyaránt lehetsz megközelíthetetlen díva vagy romantikusan nőies.

Urbánus legenda, hogy a lila az elfojtott szexualitás és a kielégítetlenség színe, de sokkal inkább a titokzatosság, a visszafogottság és a szenvedélyesség közötti pengevékony határvonal kifejezője. A színekkel foglalkozó szakirodalmak szerint aki a lilát szereti, az kreatív, szenvedélyes és szabadgondolkodású. A keresztény egyház a lila színt liturgikus tartalommal ruházta fel: az advent és a böjt színe, kifejezi a megfontoltságot, a bűnbánatot, az elmélyülést és a feltámadást. A 19. században a nőmozgalmak fedezték fel maguknak a színt, amelyre a nőies rózsaszín és a férfias kék között álló egyenrangúság szimbólumaként tekintettek. A nemzetközi nőnap plakátjain később előszeretettel alkalmaztak lila feliratokat, ábrákat. A szín később visszavonhatatlanul összekapcsolódott a feminizmussal. Mindegy, milyen elveket vallasz, megosztod-e az ágyad éjszakánként valakivel, a lila az őszi–téli szezonban nyomot hagy a ruhatáradon.

Tudtad, hogy…
• …a spektrum színei között a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája, ezért nyugtató, feltöltő hatású?
• …segíti a fizikai és spirituális megerősödést?
• …gyulladáscsökkentő, lelkileg megnyugtató, memóriajavító hatású?
• …segít magas vérnyomás enyhítésében, az álmatlanság leküzdésében és a gyulladásos folyamatok gyógyulásában?
• …a lakberendezők a dolgozószoba színének ajánlják, mert erősíti a kreativitást?

Menny(e)i lila!

Anyanyelvünk gazdagságából adódóan a misztikus szín számos árnyalatát ki tudjuk fejezni. Mikor használtad utoljára az organzalila, ametisztlila, brillantinrózsaszín szavakat? Aztán ott a Perkin-lila, püspöklila, kobaltviola, ködlila. Külön fogalommá nőtte ki magát a Milka-lila. Nem is beszélve a virágos levendulalila, mákvirágszín, akáclila, orchidealila, orgonalila, árvácskalila, íriszkék, viola-, ibolyaszín, ciklámenszín árnyalatokról. Vagy a padlizsánliláról, ringlóliláról, szőlőszínről és a hagymaliláról.

Így viseld!

– Akármennyire is rajongsz a liláért, vannak olyanok, akik nagy mennyiségben nem szeretik ezt a színt, és nehezen viselik a látványát. A karrier-tanácsadók azt javasolják, hogy állásinterjúra ne válassz lila kosztümöt. Halvány árnyalata azonban remekül kombinálható a szürkével vagy a feketével.

H&M
H&M

 

Vögele
Vögele

 

– Alkalmi öltözéknek válaszd a lila mélyebb árnyalatait, amelyek határozott, erőteljes, ugyanakkor rendkívül nőies és titokzatosan csábító benyomást keltenek. Jessica Alba fényképére nézve nem is lehet kétségünk afelől, hogy más színű ruhában is ilyen tökéletesen érvényesült volna a fenti állítás.

Jessica Alba
Jessica Alba

– Minél halványabb lilát veszel magadra, annál inkább a nőies, légies, finom jelzőkkel illetnek majd. LeAnn Rimes countryénekesnő maga a megtestesült romantika ebben a különleges szabású, többrétegű ruhában.

LeAnne Rimes
LeAnn Rimes

– A testesebb, drámai lilákat kombinálhatod arany-, a halovány, hűvös árnyalatokat ezüstkiegészítőkkel. Rihanna a bőrszíne miatt választotta a középlila árnyalatot, amelyet az aranykiegészítők még jobban feldobnak.

Rihanna
Rihanna

– Meglepő hatást érhetsz el, ha a szezon többi trendszínével együtt viseled a lilát. Mivel mind a kék, mind a piros alkotóeleme a színnek, ezért – bármennyire is furcsának hangzik elsőre – viselj nyugodtan vöröset vagy királykéket mellé.

Mango
Mango

– Az idei téli színpalettán a szürke uralmát felváltja a fekete, amely a sötétlilával kombinálva decensebb, a világos árnyalatokkal izgalmas hatású. Natalie Portman is a fekete kiegészítők mellett döntött, de alkalmi esemény lévén a hullámzó szabású ruhával kompenzálta a visszafogottabb hatást.

Natalie Portman
Natalie Portman

– Ha a tavasz típusba tartozol, tehát bőröd alapszíne aranyos, szemszíned és hajad világos és meleg árnyalatú, akkor válassz ibolyakéket vagy világos orgonalilát, ahogy Heidi Klum is. Ugyanígy Charlize Theron is elbűvölő: nemcsak Dior ruhájának szabása, hanem a színe is lenyűgözővé teszi a színésznőt.

Charlize Theron
Charlize Theron

 

– A nyár típus halovány, fátyolos színeihez, hamvas hajához és hűvös árnyalatú bőréhez remekül illik a rózsaszínes-lilás árnyalatok közül a pink, a kékes rozé, az ibolyalila és az orgonalila. A legjobb példa erre Carla Bruni, idén hivatalos megjelenésekkor többször is a lila mellett tette le a voksát, és bátran vallhatná magát a lila szakértőjének. A volt szupermodell öltözködésből példát mutat a világnak.

– Az ősz típus sötét, vöröses árnyalatú hajához, meleg színeihez, arany alapú bőréhez legjobban a földszínek passzolnak. Keira Knightley-hoz hasonlóan mesésen mutatsz majd a padlizsánlila árnyalatú ruhában. A színésznő egy VIP-partin viselte a virágapplikációval díszített, pliszírozott költeményt.

Keira Knightley
Keira Knightley

 

Színre smink – így fest a lila ruhás nő:
Matt lila szemhéjport vigyél fel a szemhéjadra a szemredőig. A macskaszemhatáshoz a szemhéjport a külső szemhéj felé, kissé felfelé mutató irányba satírozd el. Alul húzd ki világos szemceruzával a szemed, végezetül szempillaspirállal kétszer húzd át a pilláidat!

– Ha tél típusúként bőröd világos, hajad viszont ezzel kontrasztosan sötét, vagy a hajad és a bőröd is sötét, akkor nyugodtan válassz erőteljes árnyalatokat, ahogy azt Dita Von Teese is tette. Gyönyörű leszel a halvány kékeslila, a világos orgonaszín, az ibolyakék, a püspöklila, a fukszia-, a pink árnyalatú ruhákban.

Dita von Teese
Dita Von Teese


Még több divat:
Így öltözz a munkahelyedre »
Stílusosan kevés pénzből »
Öltözz össze a pasiddal! »
Fórumajánló:
Mi a kedvenc színed? »
Találd meg a színeidet »
Tudj többet a divatról! »
Lap.hu:
Divat.lap.hu »
Szín.lap.hu »
Londoni divat.lap.hu »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top