Öltözködjünk

Apró üzletek különleges ruhái – 2. rész

A plázatrendből való kiszabadulás és kiszabadítás misszióját felvállalva újra nekivágtunk Budapest utcáinak. A belvárosban ugyanis még közel sem fedeztünk fel minden apró üzletet, ahol egyedi - gyakran saját elképzelés szerinti, méretre szabott - ruhákra, kiegészítőkre és dizájnertermékekre bukkanhatunk. Újabb négy bolt vár arra, hogy te is útba ejtsd őket.

Barack Divatműhely

Az aprócska üzletbe belépve – évszaktól függetlenül – egy csapásra szerelembe eshetünk a színes, bohém ruhák vagy kiegészítők valamelyikével. Opauszki Szilvi és Seller Orsolya, a Barack ruhák két tervezője 1999-ben, a Könnyűipari Műszaki Főiskola elvégzése után megnyertek egy pályázatot, így hamarosan boltot nyithattak. Üde ötleteiket a mostani üzlethelyiség fölött működő varrodájukban valósítja meg három varrónő, de a csapat elmaradhatatlan tagja egy sminkeslány is.

Mikor térjünk be?

Akkor mindenképp, ha valami nőcisre, de egyben különlegesre vágyunk. Így a nyári esküvők dömpingje idején mindenképp érdemes útba ejteni a Kálvin tértől alig egy percre lévő üzletet. Akár egy-egy vidám sállal, ékszerrel vagy táskával is feldobhatjuk a meglévő alkalmi ruhánkat. Ettől függetlenül nem lehetünk biztosak benne, hogy nem távozunk komplett szereléssel. A Barackban vállalják szalagavatós ruhák, jelmezek, menyasszonyi ruhák, céges formaruhák tervezését és elkészítését is, de ha saját elképzelésed van, akkor is nyiss be hozzájuk!

Mire bukkanhatunk?

Olvasd el a cikk első részét is!
Apró üzletek különleges ruhái – 1. rész »

Vidám és vagány alkalmi ruhákra, utcai ruhákra, nadrágokra, felsőkre, színes táskákra és szütyőkre, különleges ékszerekre, horgolt kitűzőkre, kendőkre, sálakra és sapkákra.

Milyen márkák vagy tervezők szerepelnek a palettán?

A Barack tervezőinek darabjain kívül válogathatunk többek között Péceli Patrícia táskáiból, Mihályffy Anna, Englerth Nóra és Kulcsár Katalin ékszereiből, valamint Ponori Thewrewk Ilona és Ponori Thewrewk Ajtony (www.ponomuhely.blogspot.com) horgolt ékszereiből.

Mennyire kell kinyitni a pénztárcánkat?

Alkalmi ruhákat 20 000 és 40 000 forint között kaphatunk, a hétköznapi ruhák ára 10 000 és 20 000 forint körül mozog. Szoknyákért 5–15 000, felsőkért 5–10 000, nadrágokért 8–13 000, míderekért pedig 10 000 forintot kell a kasszánál hagynunk.

 

Kik fordulnak meg itt?

Az egyetemi könyvtár közelsége miatt nagyon sok egyetemista és fiatal értelmiségi tér be a boltba, de egyre többen ismerik és keresik fel a műhelyt a harmincas-negyvenes korosztályból is.

Szembejöhet velünk az utcán?

Mivel mindegyik ruhából egyetlen darab készül egyetlen méretben, ezért ettől igazán nem kell tartanunk. Az üzletben ingyen vállalják a méretre igazítást, vagy ha ez nem lehetséges, és fülig beleszerelmesedtél az adott darabba, akkor – alapanyag függvényében – készítenek egy ahhoz hasonlót.

Elérhetőségek:
1084 Budapest, Baross u. 4.
Telefon: +36 1/318-2056
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 10–19, szombat: 10–13
www.barackruha.hu

Bolt

A 2007 októbere óta műhelyként, majd boltként működő Bolt egyfajta találkozási hely a közreműködő művészek számára. Az ő munkáik mögött mindig van valami koncepció, mondanivalójuk – legyen szó környezetvédelemről vagy egyszerűen szórakoztatásról – igényes és egyedi dizájn formájában jelenik meg az itt kapható tárgyakon. A tulajdonos, Majoros Zita saját kollekcióit például olyan grafikák díszítik, amelyek általában különböző lokális vagy társadalmi témákat dolgoznak fel. Így jelenik meg a VII. kerület egy része vagy a kalocsai paprika olyan formában a felsőkön, amelyekért nem elsősorban a nyugdíjas, szuvenírgyűjtő német turisták lelkesednek, hanem mi magunk.

 

Mikor térjünk be?

Az biztos, hogy hónaljszőrös pólóért mindenképpen ide kell jönnöd, de ha kerékpárgumiból átalakított övekre vagy házi mamuszcsizmára vágysz, akkor is jó helyen jársz. Ha úgy érezzük, hogy amit viselünk, egyben üzenet is, és azon túl, hogy tetszik egy adott minta, tudunk és szeretnénk vele azonosulni, sőt egyet is értünk a mondanivalójával, akkor a Boltban a helyünk.

Mire bukkanhatunk?

Rengeteg ajándékoznivalóra. Vannak pólók, pulcsik, cipzáras pulcsik, sapkák, kesztyűk, mindenféle babák, táskák, matricás faliórák, párnák, övek, kitűzők, füzetek, könyvek, sálak, naptárok, fülbevalók és gyűrűk, és megannyi izgalmas dolog, amely miatt érdemes ide betérni.

Milyen márkák vagy tervezők szerepelnek a palettán?

Majoros Zita kollekcióján kívül kizárólag itt kaphatók Budha Tomi, Kárpáti Robi, Várszegi Kata, Gabó Bartha, Oliver Arthur munkái. De érdemes megemlíteni a Le Popp pólókat, Piry Anikó lényeit és a Vatu kitűzőket vagy a Recycle Mission újrahasznosított tárgyait is.

Mennyire kell kinyitni a pénztárcánkat?

A Boltban fellelhető cuccokat kizárólag magyar dizájnerek, tervezők többségében saját kezükkel készítették, de mindezek ellenére teljesen elérhető árakon lehet hozzájuk jutni. Akár már 300 forintért is magunkénak tudhatunk egy dizájnkitűzőt, a pólók 5000 forint körül vannak, a táskák ára pedig 7000–15 000 forint között mozog.

Kik fordulnak meg itt?

A boltosok elmondása szerint a külföldiek egyelőre nyitottabbak, de már egyre nő abba a hazai rétegbe tartozóknak a száma, akik a plázák tömegfelhozatala helyett a magyar tervezők és dizájnerek hasonló árkategóriájú termékei mellett teszik le a voksukat.

 

Szembejöhet velünk az utcán?

Kis szériás dizájntermékekről lévén szó, igen kevés a valószínűsége, hogy összefutunk a pólónkkal az utcán. Ha mégis, akkor viszont tagadhatatlanul jó érzés az összekacsintós „aha, te is!” élmény.

Extra?

Ha a honlapot böngészve megtetszett valami, lehetőségünk van az e-mailes rendelésre is.

Elérhetőségek:
Budapest VII ker., Kertész u. 42–44.
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 11–19, szombat: 11–17
Telefon: +36 70/381-9051
E-mail: zita@boltmuhely.hu
www.boltmuhely.hu

Tasenka

Könnyen elérhető helyen, a Deák tértől alig néhány percre, a Dob utca legelején bújik meg a Tasenka & Dio üzlet, ahol Perlaki Zsuzsi bőrműves készít táskákat, akár megrendelésre is. Bár a szakmája miatt mást gondolnánk, a bőr helyett inkább a különlegesebb textileket, vásznakat és a műbőrt részesíti előnyben, amelyek már önmagukban is megindítják a fantáziáját. A kezei közül kikerülő szépségek minden nő, lány és asszony szívét ellágyítják.

Mikor térjünk be?

Táskából és cipőből sosem elég, így ha az előbbiből hiányt szenvedünk, akkor mindenképp érdemes a kínálatra vetni egy röpke pillantást, ami könnyen jó félórás nézelődésbe csaphat át. Akkor is felkereshetjük az üzletet, ha van olyan ruhánk, amelyhez keresve sem találunk hozzá illő tatyit, mert itt a legegyedibb elképzelések is megvalósulnak. Volt, aki amerikai focilabdából varratott táskát, egy pulitenyésztő pedig mi mást, mint pulikutyákat szeretett volna látni a szütyőjén.

Mire bukkanhatunk?

Az egyedi készítésű Tasenka táskái mellett megannyi szütyő, szatyor, feneketlen tarisznya, oldal- és övtáska közül válogathatunk a sportostól az elegáns stílusig, de fellelhetők itt övek, ruhák, ékszerek is. A mi kedvencünk az övbújtatóra (avagy táskára, kulcstartóra vagy ahova jólesik) akasztható tüllszoknyás lény volt.

Milyen márkák vagy tervezők szerepelnek a palettán?

A Tasenka termékein kívül a boltban megtaláljuk Mihálszky Helga Petra újrahasznosított molinó táskáit (www.heartandroll.hu), Fehér Beatrix Budapest ihlette tatyijait (www.camou.hu), a Balkan tango (www.balkantango.hu) biciklibelsőből készült átalvetőit és pénztárcáit. A bolt galériája a Bag60 retrotáskák mintaboltja is egyben. Az üzletben helyet kaptak Nádasdi Kati, valamint a Nativus ruhái is, és a városban egyedül itt forgalmazzák a dán Pilgrim ékszereket.

Mennyire kell kinyitni a pénztárcánkat?

Táskákat 5000 és 20 000 forint között kaphatunk, természetesen az egyedi igények miatt a tatyik ára ennél magasabbra is szökhet.

 

Kik fordulnak meg itt?

A bohókás kiegészítők iránt rajongó tinilányoktól az egyediséget ugyanúgy szerető negyvenesekig szinte minden korosztályból vannak vásárlók.

Szembejöhet velünk az utcán?

Az üzletben kis szériás darabokat árulnak, így kevés az esélye, hogy más kezében lássuk a kedvencünket. Egyéni rendelés esetén természetesen ez az esély egyenlő lesz a nullával.

Elérhetőségek:
1072 Budapest, Dob u. 2.
Telefon: +36 1/344-84-44
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 11–18.30, szombat: 10–14
www.tasenka.hu

Volt Bolt

A fesztiválokhoz kapcsolódó relikviákat egy időben csak a Szigeten vagy a VOLT-on lehetett megvásárolni. A pólók, bögrék, különböző ajándéktárgyak sikere viszont akkora volt, hogy a szervezők úgy döntöttek, érdemes boltot nyitniuk. A VII. kerület szívében lévő üzletet sokan csak a fesztiváljegyek miatt keresik fel, de ha már ott vagyunk, érdemes kicsit körbenézni.

Mikor térjünk be?

Bármikor térünk is be a Volt Boltba, úgy érezhetjük, egész évben tart a fesztiválszezon. Ősszel még a nyári emlékek dédelgetése miatt lephetjük meg magunkat vagy barátainkat egy-egy relikviával. Tavasztól kezdve viszont jóval a szezon előtt elővételben megválthatjuk a jegyet vagy bérletet a Szigetre, a VOLT Fesztiválra vagy a Balaton Soundra.

Mire bukkanhatunk?

A fesztiválos cuccokon kívül egyedi tervezésű pólókat, táskákat (többek között Zip-it tatyikat), ajándéktárgyakat találhatunk. Egyedül itt kapható a megboldogult gyermekkorunkat idéző kutyás persely, csipegető csibe vagy a holdrakéta. A Macskafogó II. – A sátán macskája című rajzfilm, valamint az LGT rajongói is itt szerezhetik be a kedvencükhöz kapcsolódó ereklyéket.

Mennyire kell kinyitni a pénztárcánkat?

Az árak a termékek sokfélesége miatt nagyon különbözőek, de a fesztiválokhoz és az ARC-hoz kapcsolódó pólók 3500, az egyedi mintásak 3900 forintba kerülnek.

 

Kik fordulnak meg itt?

Elsősorban az a korosztály, amely a fesztiválokon is jelen van, a külföldiek viszont nem zavartatják magukat: a 15 éves tinitől az 50 éves öreg motorosig mindenki megfordul a boltban.

 

Szembejöhet velünk az utcán?

Az egyedi tervezésű pólók limitált példányszámban készülnek, így kevés az esélye, hogy mások is ilyet viselnek a fővárosban vagy vidéken. A fesztiválokon viszont ne csodálkozz, ha szembetalálkozol a felsőddel. Az összetartozás élményét viszont csak erősíti, ha mások is a miénkhez hasonló pólót viselnek.

Elérhetőségek:
1072 Budapest, Klauzál tér 14. (a Csányi és a Dob utca sarkán)
Telefon: +36 20/385-0827, +36 20/965-3418
E-mail: info@voltbolt.hu
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 11.00–19.00, szombat: 10.00–14.00
www.voltbolt.hu

Még több divat:
5 megbotránkoztató dolog a nyári divatban »
Így öltözz a hőségeben! »
Egyedi póló 5 lépésben – Fesd magad! »
Fórumajánló:
Outlet ruhaüzletek »
Legdrágább ruhadarab »
Moletteknek ruhát – hol? »
Lap.hu:
Divat.lap.hu »
Ruhaipar.lap.hu »
Női.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top