Öltözködjünk

Harapnivalóan gyümölcsös! – Náray Tamás 2008 tavasz/nyár

Ha valaki a megszokások rabja, kerülje el messze az Ybl Palotát! Náray Tamás ugyanis nem az ismétlések híve, sokkal inkább, a vérpezsdítő újdonságoké. Az idei tavasz, nyár - mint mondta - a bizarr színpárosításokról szól, ha kicsit is adunk a divatra, párosítsuk a pisztáciát, az almazöldet, meggy-, vagy vérpirossal, a levendula lilát, ezüst, vagy gyöngy szürkével.

Bakot persze akkor sem lövünk, ha a kifutó gazelláit követve, egy-egy szinte nonfiguratívvá oldott állatmintás kabátot öltünk magunkra a szeles napokon. De jöhet a viola lila és a sás zöld is, pláne, ha gyöngyökkel gazdagon díszített, kézműves ruhákról van szó. A koktélruhák viszont – bármennyire is nehéz volt nem alkalmaznia őket a tervezőnek – ez egyszer ment maradnak a klasszikus, a kedvenc pirostól, az optikai fehéret csillogó ezüsttel és ébenfeketével kombinálják, természetesen luxuskivitelben. S hogy a divatbemutatónak legyen még egy csavarja, Náray a fináléban a Csillag Születik aranytorkú énekeseit is felsorakoztatta a „jól bevált szüzek”, értsd, modelljei sorában.

Ajánló:
Divat.lap.hu »
Divattervező.lap.hu »
Náray Tamás.lap.hu »

Az Ybl Palota szépségét lehetetlen ragozni! Lépjük át akár először, akár tizedszer a küszöböt, a bimbózó rózsacsokrok, az épp közszemlére bocsájtott kollekció kimunkált darabjainak látványa mindig jóleső érzéssel tölti el az ember szívét. Így aztán, mondanunk sem kell, a hét órai szalonbemutató ismét teltház előtt zajlik, a közönség soraiban Fonyó Barbara operaénekesnő mellett, többek közt a tévés tehetségkutató kiscsillagainak rokonai foglalnak helyet, mindnyájan feszült figyelemmel várva a reflektorfények felgyulladását. Mielőtt felcsendülne a nyitószám, kifutóra sereglenének az est fénypontjai, Náray Tamás személyesen kalauzol el bennünket a tavaszi/nyári trendek útvesztőjében. Nemcsak a kollekció különlegességeivel ismerkedhetünk meg, gyors sminkleckét is kapunk a lá Náray. A modellek make-upjáért kezeskedő Sipos Zitát követve, idén fekete szemhéjakkal és szempillával hódíthatunk, noha a régi szempillaspirál-köpködő technika már a múlté, a hatás közel azonos, lehengerlően mély pillantások. Az arccsont hangsúlytalan, a száj pasztell, az egész smink barackos, narancsos árnyalatot kap, mely kitűnően harmonizál a ruhákkal – mondja Náray.

Almazöld és meggypiros

MZ:Mi inspirálta a 2008-as tavasz/nyári kollekciót?

Náray Tamás: – Az utolsó kollekció abszolút a színekre épült. A tavaszi palettára felvettem az almazöldet és a pisztácia zöldet, meggypirossal kombinálva, ami egy egészen nem várt párosítás. A hideg ezüstöt a vilola lilával kombináltam és itt ilyen metálos, ocelot és leopárd minták is megjelentek. A fűzöld és a levendula kék, vagy levendula lila és az ibolya lila a sás zölddel jelent még meg, amik szintén nagyon fontos párosítások. Illetve alapvetően még a casual jeans vonalban a bordó, a csokoládébarna és a homokszínű, pontosabban nem is a bordó, inkább borvörösnek mondanám ezt az árnyalatot. Ezek lenes, lenvásznas anyagokból készültek, csipkékkel, strasszokkal díszítve, nagyon érdekes volt. A végén pedig a koktélruhák, most, hogy az estélyi ruha szezonnak vége van. Esetükben a csillogó ezüstöt, matt ezüstöt, a feketét és az optikai fehéret használtam.

MZ:Rosszul érzem, hogy a fináléban felvonuló koktélruhák azt art deco stílusjegyeit is megjelenítették?

NT: – Nem érzed rosszul és nem is butaság a kérdés, sőt nagyon helyénvaló, mert egyébként az egész kollekció egy ilyen 30-as évektől az 50-es évekig tartó mix volt, ezt lehetett látni a modellek frizuráján, hajviseletén is, a viszonylag széles, kiemelt vállak, a hangsúlyos derék, az úgynevezett X-sziluett esetében, amik mind a harmincas, negyvenes évek világát idézték. Valamint az ötvenes évek környékéről megjelentek ezek a körloknis, nagyon bő szoknyák is, viszonylag magasabb derekakkal, és tulajdonképpen ebben a stiláris mixben, abszolút jól érezhető módon jelent meg az art deco és a bauhaus is mint stiláris egység a teljesen világosra szerkesztett funkcionális formákkal. A tervezésnél nagyon fontos szempont, hogy az ember kösse a dolgokat.

A cikk folytatását elolvashatod a HazaiDivat.hu-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top