Öltözködjünk

Nagy blúzkörkép

Az óvodai vagy iskolai ünnepségeken utálkozva feszengtünk a ropogósra vasalt, nyakig begombolt hófehér ingben. Valahogy nehezen barátkoztunk meg a blúzzal, amely a női ruhatár egyik elengedhetetlen darabja lett. Ha tudni szeretnéd, mit kínálnak az új szezonra a tervezők, tarts velünk: tavaszi blúzkoncertre indultunk.

A klasszikus értelemben vett blúz a férfiak ingjéhez hasonlító ruhanemű, amelyet elsősorban a szigorú irodaviselet követel meg. A könnyű anyagból – általában selyemből, pamutból vagy szaténból – készült galléros darabok a férfiakéval ellentétesen, jobbról balra gombolódnak. A miértre többféle magyarázat is létezik. Az egyik, hogy a férfiak atilláját úgy szabták a mesterek, hogy azt könnyen gombolhassa ki a bal oldalra való nyúlkáláshoz szokott domináns férfikéz. (Tudvalevő, hogy az említett fertályon csüngött – jobb esetben – a kard, amelyet jobb kézzel könnyedén kiránthattak a hüvelyéből.) A cselédeknek viszont, akik női gazdáikat a 19. században hátulgombolós ruhákba öltöztették, jobban kézre esett az ellentétes megoldás.

Mango
Mango
Esprit
Esprit

További cikkek a témában:

Itt a piros! »
Kosztüm nélkül soha! »
10 alapcucc tavaszra »

A divattörténet során a tervezők számos fazonnal rukkoltak elő, de a blúz egy ideig az „elegáns nő” státusszimbólumává és az ildomosan viselkedő hölgyek kimenőruhájává vált. Kevesen mutatkoztak ezenkívül más ruhadarabban a vasárnapi misén, az ünnepségeken vagy a színházban. Azóta a már említett gombok is gyakran feledésbe merülnek, hiszen az office-amazonok egysíkú szabásvonalú darabjain túl se szeri, se száma a blúzoknak nevezett felsőknek. Összeállításunkban – az első kivételével – a klasszikusabb vonal változatait gyűjtöttük össze:

  1. Az egyik legerősebb tavaszi–nyári trend a tervezők virágos jókedvéről és békés hangulatáról tesz tanúbizonyságot. A hetvenes évek hippivirágai a flower power jegyében a vékony muszlinanyagból készült blúzokon is szép számmal nyílnak.

    Marks&Spencer
    Marks & Spencer
    Mango
    Mango

  2. A nyolcvanas évek neonfényei még most sem hunytak ki: az évtizedre jellemző harsány sárga, kék, narancs, zöld és ciklámen blúzok számos kollekcióban helyet kaptak. A vékony, csillogó szaténanyagból készült darabok frissítően hatnak, ha fehér, magas derekú nadrággal vagy tányérszoknyával kombinálod őket.
  3. Ha nem bírod a szivárványszíneket, viszont élsz-halsz a diszkóévekért, akkor is kedvedre válogathatsz az akkoriban hódító szabásvonalak, mint például az álló- és kerek galléros, valamint a masnis blúzok közül.
  4. Viszont ha mind a két variáció bejön, akkor is találsz a felhozatalban kedvedre valót.
  5. Nem kell a masninak beépítettnek lennie, elég, ha fogsz egy vékony kendőt, és csinosan megkötöd, máris toptrendi lehetsz. Ezenkívül a modern zsabóváltozatok és a hullámzó ujjimitációk teszik még nőiesebbé és romantikusabbá a tavaszt.
    Esprit
    Esprit
    Mango
    Mango

  6. Ugyanilyen nőies, egyben játékos énedet mutathatod meg, ha Pöttyös Panni bőrébe, illetve blúzába bújsz. A pöttyök színe és mérete a hangulatodra van bízva, csak egyben lehetsz biztos: ha ilyen felsőt választasz, garantáltan jó pontot kapsz.
  7. A kilencvenes évek találmánya volt a sokak által nem szeretett háromnegyedes ujjú blúz. A melegebb tavaszi napokon vagy az irodában biztos nem csalódsz majd ebben a fazonban. Tény viszont, hogy kellemetlen, ha felcsúszik az ingujj, miközben a blézeredbe vagy a kardigánodba próbálsz belebújni. Megoldás lehet, ha álgalléros és mandzsettás pulcsit választasz.
  8. Lágy, természetes színei és a kényelmes fazonok miatt a szafaristílus a tavasz és nyár megunhatatlan trendje. Ha az ingeket a nadrágodba vagy a szoknyádba tűröd, szexisebb lehetsz az új cuccok utáni vadászaton, mint valaha. Hogy még tovább fokozd a hatást, dobd fel aranyszínű fémből vagy fából készült karperecekkel az összeállítást!
    S'Oliver
    s.Oliver
    Pimkie
    Pimkie
  9. Ha erősebb az alkatod, vagy nem szereted a szorosan testhez simuló holmikat, akkor is megannyi lazább és még lazább fazon közül választhatsz. Sok közülük a csípőt jótékonyan takaró hosszított fazonú, illetve többet a saját anyagából készült megkötővel karcsúsíthatsz úgy, ahogy neked tetszik.
  10. A leglazább azonban, ha férfiinghez hasonló darabot választasz, amelyet pár felhajtással, néhány frivol kiegészítővel vagy ruhadarabbal szexivé változtathatsz. Azért mielőtt lenyúlod a pasid ingjét, győződj meg, hogy nem túl laza-e az összhatás!
Ajánló:

Divat.lap.hu »
Divat – trend.lap.hu »
Stylist.lap.hu »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top