Öltözködjünk

Mrs. Newton almái

Nyáron a vékony pólók alatt még szembeötlõbb, hogy milyen melltartót viselünk. A különleges fazonú ruhák is egyedi megoldásokat igényelnek. Az üzletekben azonban számtalan fehérnemûcsoda vár bennünket!

Amerikai felmérések szerint az átlagnők keble az utóbbi 15 évben egy teljes számmal nőtt. Ez betudható a kalóriadúsabb étrendnek, a fogamzásgátló tablettából származó ösztrogénhormonnak és egyes esetekben a belül hordott szilikonnak. Pedig a nagyobb mell komoly teher lehet: a D kosárméretű kebelnek annyi a tömege, mintha gazdája két mirelit csirkét cipelne a mellkasán. Nem csoda, hogy számukra különösen fontos a jó melltartó, amely esetükben például a szélesebb, azaz a terhet jobban eloszlató pántokról ismerszik meg. A melltartó alul sem lehet szűk, hiszen akkor elszorítja a karba vezető idegeket: ilyenkor akár ujjzsibbadás, sőt hát- és fejfájás is jelentkezhet tünetként. Ennek legjobb ellenszere a megfelelő melltartó. Csak Amerikában évente legalább 500 millió darab talál vásárlóra, ami nagyjából ötmilliárd dolláros forgalmat jelent. A gyártók mindent meg is tesznek azért, hogy csodásabbnál csodásabb modellekkel kápráztassanak el bennünket.







Etam, Aruba szivacsos melltartó 7290 Ft, alsó 2990 Ft






Triumph Charming Emotion, fényes csipkéből készült exkluzív garnitúra cserélhető vállpánttal 7490 Ft, alsó 2680 Ft





























A mell titokzatos testrészünk: noha a szoptatás idejére a csimpánzok és más emlősök melle is megnő, utána leapad. Ezzel szemben a nők melle – amelyet nagyrészt zsírszövet alkot – nem mutat ekkora ingadozást. Ettől még sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában hányas méretű is a mellük. Lehet, hogy kisebb kosarat (betűjel), de tágabb hátpántot (számjel) kellene választaniuk. Igaz ugyanakkor, hogy egyre kevesebb az olyan üzlet, ahol szakértő eladók sietnek segítségünkre. A jó melltartó nem két fillér, érdemes tehát egy kis lábmunkát fektetni a kiválasztásába. Ezt az utánajárást mi most megspóroltuk Neked.

További fehérneműképekért katt ide!





1. Az ideális melltartó kényelmesen tartja a keblet, viselete szinte észrevehetetlen, nem feszélyezi tulajdonosát, a mellek sem oldalt, sem pedig a kosár tetején nem buknak ki (duplamell-jelenség).
2. A merevítőnek mindig szigorúan a kebel vonala alatt kell húzódnia, ha a mell kidomborodik a kosár mellett, válassz nagyobb méretet. (Akit zavar a merevítő, el is távolíthatja, de akkor a melltartó már nem lesz olyan fix.)
3. A választásnál az is szempont, hogy széttart-e a mellbimbók iránya, vagy széles-e a hát. Mindkét esetben ajánlatos a kebleket a mellkas középvonala felé nyomni. Ha azonban inkább a gravitáció igényel nagyobb odafigyelést, akkor alulról felfelé emeljük a kebleket.
4. Ha a mell a melltartó viselése közben is lóg, akkor vagy nem megfelelő a viselt darab mérete, vagy rosszul van beállítva a vállpánt, vagy kedvencedet éppen elégszer hordtad már, és ideje lecserélned.
5. Súlygyarapodás esetén és fogyókúrát követően újra meg kell mérned magad, és esetleg egy másik, megfelelő méretű melltartót kell választanod. MINDEN esetben emeld próba közben a karodat néhányszor a magasba, hogy lásd, merre mozdul el a melled, és merre a melltartó – ideális esetben együtt maradnak.
6. Manapság többféle levehető pántos melltartót lehet kapni, amely belül szilikonos tapadócsíkkal illeszkedik a bőrödhöz, és ezáltal nem csúszik le, hanem tökéletesen tart, nagy méret esetén is. Mi ezt ajánljuk inkább a szilikonpánt helyett, amely hamar koszolódik, és nem is csinos, ha látszik a melltartó pántja (a pasik ezt celluxos melltartónak hívják – nem túl hízelgő).
7. Lehet, hogy Madonnán vagy Kylie Minogue-on jól mutat a fekete melltartó fehér top alatt, de csak rajtuk. Vagy csak színpadon.
8. A kiválasztott melltartót próbáld fel ruhával is: az a cuki kis rózsadísz nagyon édes lehet elöl a két kosár között, de a póló alatt úgy néz ki, mintha valakinek a harmadik melle rügyezne. Az elöl kapcsolódó melltartóban pedig hajolj le néhányszor, mert ugye nem lenne jó, ha a kollégák előtt nyílna ki, miután leesett a tollad a földre.
9. Akinek a menstruációs ciklusban lényegesen ingadozik a mellmérete, a ciklus közepe táján induljon melltartót vásárolni, vagy tartson tartalékban egy nagyobbat a „nehezebb” napok idejére is.
10. A melltartó pántja sohase vágjon bele a húsba, az ujjad férjen alá, és ügyelj arra is, hova esik a hosszát állító kis karika: ha pont a lapockádon fekszik, idegesítően nyomni fog, amikor hátradőlsz a székedben.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 








C&A 3 in 1 állítható pántos melltartó 2990 Ft, alsó 1190 Ft






Triumph, Miss Safari, melltartó 4990 Ft, alsó 3690 Ft



































Intimissimi, felső 5000 Ft, alsó 2000 Ft






Etam, Pauline kosaras, levehető pántos, oldalt cipzáros fűző 14 590 Ft, alsó 4390 Ft































Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő méretet?
Ügyelj arra, hogy minden nagyobb fehérneműgyártó cég saját méretezést használ, de a címkén minden esetben feltüntetik, hogy az adott méret mit jelent. Neked az EU melletti számot érdemes figyelni, itthon ez alapján tudsz vásárolni. Az alábbi táblázat segítségedre lehet a megfelelő EU-méretszám meghatározásában. A mell méréséhez egy hagyományos szabászcentire lesz szükséged. Két méretet kell megmérned:
1. a mellbőséged kerületét ott, ahol a legnagyobb (cm);
2. a melled alatt a mellkasod kerületét (cm).
A két szám közötti különbség (cm) adja a kosárméretet, amit betűvel jelölnek.

Mell-   Mell
tartó   alatti                                      Mellbőség (cm)
méret méret 
          (cm)        


































     A – 13 cm  B – 15 cm  C – 17 cm  D – 19 cm  E – 21 cm
 70  68-72  82-84  84-86  86-88  88-90  90-92
 75  73-77  87-89  89-91  91-93  93-95  95-97
 80  78-82  92-94  94-96  96-98  98-100  100-102

 


 


 
(Amennyiben itt nem látod a méretedet, vagy az alsó méretet szeretnéd pontosítani, a Triumph honlapján találsz ehhez segítséget.)

A fehérnemű mosógépben történő mosáskor károsodhat. Ezt elkerülheted a Bra Baby használatával: a műanyag gömbbe tedd a melltartót, így már nyugodtan mehet a mosógépbe. Topshop, 4990 Ft. Itt megnézheted!







Monaco-John Galliano Polkalace, felső 28 900 Ft, alsó 18 900 Ft






C&A csipkés felső 2290 Ft, alsó 1490 Ft


































Vásárlási tanács: a kiválasztott darab mellkasi pántja akkor jó, ha az első (a pánt végén lévő) vagy középső kapcsot kell használnod. Ne feledd, hogy idővel a melltartó nyúlik egy kicsit, tehát szorosabbra kell kapcsolnod.


 


 


Egy kis melltartó-történelem

i. e. 2500
A krétai nők olyan mélyen dekoltált mellényt viseltek, amely szépen megemelte keblüket – és teljes valójában megmutatta azt.
i. e. 450 – i. sz. 285
A görög nők az apodesmének nevezett széles pánttal szorították le mellüket, hogy az ne mozogjon. A római hölgyek ugyanilyen alkalmatosságot viseltek, csak a nevét változtatták mamillaréra.
4. század
Megjelenik a tunikaszabású alsóing, főleg finom lenvászonból készül, kerek nyakát hímzés díszítheti. A szoros mellényt fölötte viselik.
13. század
A mellény rövidül, és fullasztóan feszes. A bő szoknya és a vállas ing hosszú ujja azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a lelapított keblekről.
1550
II. Henrik francia király felesége, Medici Katalin követelésére törvény születik: a királyi udvarban tilos a vastag derék látványa. A nőket kötelezik, hogy nyilvános alkalmakkor viseljenek halcsonttal vagy acélvázzal merevített fűzőt, ami az elkövetkező 350 évben általános viseletté válik.
17. század
Megszületik a kisnadrág, noha egyelőre legalább térdig ér, és nem is igazán nadrág, inkább két nadrágszár, amit csak deréktájon varrnak össze.
1820-as évek
Feltalálják az elölfűzős, illetve bekapcsolható fűzőt, innentől kezdve nincs szükség egy sereg szolgára ahhoz, hogy az úrhölgy elszoríthassa a derekát.
1889
Herminie Cadolle francia fűzőkészítő asszonyság olyan melltartószerűséget készít, amely már vállpántokkal, azaz felülről tartja a mellet (nem pedig alulról, mint a fűző).
1893
Marie Tucek tökéletesíti a találmányt, és az ő kosaras melltartója már egészen olyan felépítésű, mint a modern darabok.
1913
Marie Phelps Jacob, a New York-i társasági hölgy új szaténruhával örvendezteti meg magát. De csak nem vehet fel a lepkekönnyű ruha alá egy fűzőt! Cselédje segítségével egyszerű melltartót varr két zsebkendőből: akkora sikerrel, hogy még az aznap esti partin számos megrendelést kap.
1914–18
Az I. világháború során rengeteg nő dolgozik a hadianyaggyárakban. Az overall alá már kényelmetlen fűzőt viselni. 1917-ben ráadásul az amerikai kormány arra kéri őket, hogy ne is vásároljanak acélvázas fűzőt: állítólag 28 ezer tonna fémet spórolnak meg ezáltal, amiből két csatahajót lehet építeni.
1928
Ida Rosenthal, egy orosz emigráns felesége végre kitalálja, hogy a kosárméreteket szabványosítani lehet.
1930-as évek
A korábbi időszakban a fiús forma volt divatban, ennek megfelelően a melltartó inkább leszorította a kebleket. Mostantól megint domborodik a blúz. Jó példa erre Lana Turner színésznő.
1941-45
A II. világháború idején a természetes alapanyagok (vászon, selyem, gumi) hiánycikkek voltak, a melltartógyártók szintetikus anyagokat kezdtek használni.
1946
Bemutatják az első bikinit Párizsban.
1950-es évek
Az akkori idők királylányos fazonú ruhái szükségessé tették a jó tartású, pánt nélküli melltartó kifejlesztését.
1968
A nők egyenjogúságáért küzdő és a hippimozgalmak lányai látványos melltartó-égetési akciókat szerveztek, az elsőt a Miss USA verseny döntője előtt: a tüntetők egy szemetesládába dobálták az „elnyomást jelképező” melltartóikat, hajlakkos flakonjaikat, tűsarkú cipőiket és sminkkészletüket, majd az egészet meggyújtották. Pár évvel később azonban már ők sem tudtak ellenállni a szilikonos, lycrás, push-up és egyéb fantasztikus újdonságoknak. Ami pedig azóta történt, azt láthatod a képeinken.






Plusz egy vidám tipp: szivárványosan villódzó melltartó nyáresti bulikhoz – csak merészeknek: itt megnézheted!


 


Elérhetőségek:
Monaco fehérneműbolt
Etam fehérneműbolt (Mammut, Árkád, Duna Plaza)
Triumph (Aranypók üzletek) A fenti összegek javasolt fogyasztói árak.
C&A
Intimissimi (Mammut, Árkád, WestEnd, Campona)
Sylvia’s Secret

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top