Öltözködjünk

Öltözzünk színtípusunk szerint!

Bizonyos színek jól állnak, míg mások kevésbé. Aki ismeri „személyes” színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást. De hogyan válasszuk ki a legelõnyösebb árnyalatokat?

Négyrészes sorozatunk első három részében a tavasznyár, illetve az ősz típussal foglalkoztunk, sorozatunk utolsó cikkében pedig szemügyre vesszük a téli típus jellemzőit.







Téli típus – Fotó: Yves Saint Laurent
A téli típus

Ezt a típust erős színkontrasztok jellemzik. Ilyen a mesebeli Hófehérke is. Tehát egyrészt a sötét hajú, világos bőrű emberek alkotják a téli típust. Másrészt idesorolhatók a fekete vagy sötétbarna hajú, kreol bőrű, úgynevezett déli, azaz mediterrán típusúak is.

A téli típusúak arcbőre hideg árnyalatú, gyakran kissé áttetsző. Hajuk sötétbarna vagy fekete, és jellemzően hamvas tónusú. Szemük lehet egészen sötét vagy világosabb barna, kék, zöld vagy szürke.

A színválasztásnál fő szempont, hogy a tiszta, élénk, hideg árnyalatok mellett döntsenek. Ideálisak számukra a világosabb és a mélyebb tónusok, valamint a szinte világító színek is. A négy színtípus közül a télibe tartozóknak áll igazán jól a vakító hófehér és a koromfekete.

Kerüljék a meleg árnyalatokat, a földszíneket, mert azok sárgásnak és betegesnek mutatják bőrüket, sőt, általuk mélyebbnek tűnnek a ráncok, feltűnőbbek a bőrhibák. A ruhadarabok közül elsősorban a felsőrészek, illetve sálak, sapkák színe fontos, hiszen ezek vannak az arc közelében, és színük visszatükröződik a bőrön. Általuk lesz az arc frissebb, üdébb hatású vagy fakóbb, sápadtabb.







Az évszakelmélet alkalmazása







Ékszertippek a téli típusnak – Kattints a képre!
Az évszakelmélet megalkotója a svájci Johannes Itten. A művésztanár a húszas években festő szakos diákjainak oktatása folyamán dolgozta ki azóta világszerte elismertté vált elméletét. Eszerint egyéni külső megjelenésünkhöz bizonyos színharmónia illik. A színcsoportokat annak alapján határozta meg, hogy azok mely évszakban jelennek meg a természetben. Az ő színelemzésének megfelelően a négy évszak szerint sorolhatók csoportokba az árnyalatok. 

Ma a széles körben alkalmazott színtanácsadás Johannes Itten elméletére épül, ezt egészíti ki az egyén bőralapszínének meghatározásával. Így a meleg, sárgás bőralapszínűek a tavaszi, illetve őszi típusba tartoznak, a hideg, szürkés, rózsaszínes bőralapszínűek pedig a nyári vagy téli típusba.

A színtanácsadáson a divatszakember meghatározza, hogy vendége melyik színtípusba tartozik, és ennek alapján megmutatja a hozzá illő színskálát. Az ebben szereplő árnyalatok harmonizálnak legjobban arcunk, szemünk, hajunk színével. Ezt megismerve és alkalmazva könnyebben vásárolhatunk ruhát, magabiztosabban állíthatjuk össze egyéni ruhatárunkat. Emellett a színskála segít a megfelelő sminkszínek kiválasztásában is.  

Ajánlott árnyalatok:

• a kék hideg változatai: a vízkék, a világos szürkéskék, a fakó farmerkék, a sötét tengerészkék, a királykék,
• a halvány kékeslila, a hideg pasztellrózsaszín, a világos orgonaszín, az ibolyakék,
• a püspöklila, a fukszia, a pink,
• a vörös hideg, élénk árnyalatai: a meggyszín, a borvörös, a mélybordó, 
•  a zöld hideg, kékes és erőteljes változatai: a vízzöld, a mentazöld, a türkiz, a méregzöld,
• a világító citromsárga,
• a hideg szürkék, az ezüst, a fakó szürkéskeki, 
•  a barnák közül a szürkébe hajló árnyalatok, például a fahéjszín és a kakaóbarna.







A téli színpaletta – Kattints a képre és nyomtasd ki!

Nem ajánlott árnyalatok:

• a meleg árnyalatok,
• a földszínek.






A témával kapcsolatos öltözködési és sminkelési kérdéseidet tedd fel bátran szakértőinknek!








A témához ajánljuk: 






Aki ismeri „személyes” színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást. A divattal foglalkozó rész bemutatja az optimális színpalettát az alapruhakészletéhez, és javasol néhány ideális színkombinációt. Saját színtípusának megállapításához 8 lapméretű, eltávolítható színpaletta lesz a segítségére – ezek egyenként összefoglalják valamennyi típus minden színét, amely szóba jöhet. Ezt a színpalettát vigye magával a kézitáskájában, ha vásárolni indul, segíteni fogják a döntését, és gondoskodnak róla, hogy kizárólag olyasmivel térjen haza, ami igazán jól áll Önnek.

Kedvezményes ár: 3000 Ft
216 × 265 mm, 128 oldal  
Hajja & Fiai Könyvkiadó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top