Öltözködjünk

Papucsok, szandálok

Idén nyáron egyaránt hódít a lapos, a tûsarkú, a csoszogásra, tipegésre tervezett, királynõi, és kényelmes lábbeli. Az alábbiakban bemutatjuk miben lejthetünk a flaszeren illetve a kavicsos strandon! Papucsra fel!





Szandálok kényelemkedvelőknek

Aki már szenvedett a feltört láb okozta fájdalmaktól, valószínűleg különös gondot fordít a lábbeli vásárlásra, és inkább a lapos talpú vagy a kisebb sarokmagasságú szandálok mellett dönt. Ezek közül is olyat választ, amely a lábujjaknak elég helyet biztosít, és sehol nem szorítja a lábfejet. Szerencsére az ilyen modellek ma már nemcsak kényelmesek, hanem csinosak is.

A lapos talpú, bőrpántos szandálok közül választható saruszerű, amely egyszerűsége miatt jól illik az indiai stílusú, lenge anyagú ruhákhoz és a hippi divatot képviselő öltözékekhez.





Szintén divatosak a lapos talpú vagy két-három centis kocka sarkú, elöl zártabb szandálok, amelyeknek orrészét szövött bőrcsíkok alkotják és hátul nyitottak. Ezek a klasszikus fazonú modellek szinte minden öltözködési stílushoz passzolnak.





Reneszánszukat élik a telitalpú szandálok, amelyek kényelmes talpfelépítésük és kecses fazonjuk miatt tinik és érett nők kedvencei lehetnek. Az új trendben bőrfelsőrészű és textilpántos változatok egyaránt szerepelnek, sok a parafatalpú.

Szandálok az elegancia híveinek





Ha nem sok kilométeres bevásárló körútra vagy városnézésre készülünk, hanem randevúra vagy színházba megyünk, bátran bújhatunk magas sarkúba. A tűsarkú, hegyes orrú szandálok a női lábak megszépítői, amelyekben sikkesebben járhatunk. Ám akinek még nincs ebben gyakorlata, annak ajánlott törpe tűsarkúval kezdenie, és ha ebben már biztosan lépked, válthat „magasabb szintre” – először otthon, majd az aszfalton.






A vékony és vastag pántos, bőr- vagy textilszandálok most gyakran készülnek lábszárra feltekerhető szalagokkal, ezek garantáltan a lábra terelik a tekinteteket.









Szalad az idő, s vele a lábbelik





A szandálok mindig is hozzátartoztak nyári öltözékünkhöz, újabban már a tavasz végétől az ősz derekáig viselhetjük e pántos lábbeliket. Sőt, az elegáns, magas sarkú szandálok az alkalmi ruhák kiegészítőiként már a téli szezonban is hordhatók.

A papucs korábban főként otthoni viselet volt. Házon kívül csupán uszodában, strandon bújtunk papucsba, ám az öltözőben utcai cipőre cseréltük. Mígnem a mindig új ötletekkel előrukkoló divattervezők „feltalálták” az utcai papucsot. Ezzel új dimenziók nyíltak meg e lábbeli előtt. Az elmúlt néhány évben óriási lett a kínálat utcai papucsból, a legkülönfélébb fazonú, sarokmagasságú, illetve anyagú modellek jelentek meg.


Utcai papucsok a lapostól a tűsarkúig





A papucsok idén minden korábbinál divatosabb kiegészítővé váltak. Akárcsak a szandálok esetében, az utcai viseletre tervezett papucsoknál is mindenféle talpforma, illetve sarokmagasság előfordul most.





Hétköznapokon viselhetünk klasszikus, lábujj közti papucsot, ez a fazon ma már a legkülönfélébb változatokban készül. Létezik műanyagpántos és textilpántos, a szivárvány minden árnyalatában. Van teljesen lapos gumitalpú, valamint egy-két centis talpmagasságú. Tetszés szerint választhatunk gazdagon díszített vagy egyszerű modellt. A flitterekkel,



gyöngyökkel, strasszokkal vagy hímzésekkel dekorált papucsok nemcsak a nyaralás idején, a vízparti korzózáskor, hanem a munkahelyen is csinos kiegészítői öltözékünknek. Persze fontos, hogy lábbelink és táskánk díszítése harmonizáljon.





Aki szeretné, ha lába hosszabbnak, lábszára szebb formájúnak tűnne, papucsból is magas sarkút hordhat. A hagyományos tűsarkú modellek mellett idén a stabilabb tartást adó, kicsit vastagabb magas sarkúak is kedveltek. A lábujjakat szabadon hagyó papucsok pántját gyakran klipsz díszíti, például masni, virág vagy pillangó.





Az utcai papucsok között is sok telitalpú modellt találunk.
A kecses fazonú, fatalpú papucsok, illetve a kényelmes és egyben sikkes telitalpúak nőies, lenge strandruhákhoz is valók.





Strandpapucsok

Mivel az egykor kizárólag strandon vagy vízparton viselt, lábujj közti papucs mára kifinomult változatban utcai viseletté vált, idén nincs nagy kontraszt a medence környékén, illetve a strandon kívül hordható modellek között. A műanyag- vagy textilpántos, például frottírfelsőrészű papucsok lapos, valamint egy-két centis gumitalppal ideálisak a vízparton.





Aki bikinihez is nőies kiegészítőt szeretne, választhat fürdőruhájához illő színű, telitalpú gumipapucsot vagy díszes felsőrészű, például fonott textilpántos modellt.
 





Alkalmi lábbelik

Esti alkalmakra, ünnepi eseményekre természetesen elegáns szandál vagy papucs dukál, amely lehet félmagas sarkú, törpetűsarkú, tűsarkú és telitalpú. Követhetjük a régi, ma is érvényes szabályt: a retikül és a lábbeli legyen azonos árnyalatú, leginkább fehér, vajszínű vagy bézs. Ám újabban a ruhához illő, színes kiegészítők is hódítanak, például a pink, a lila, a narancssárga. Az is megengedett, hogy a lábbeli és a táska színe különböző legyen, azonban stílusuknak, díszítésüknek passzolnia kell egymáshoz, illetve a bizsukhoz.
Az alkalmi szandálok és papucsok olykor szinte ékszer szépségűek, strasszok, flitterek, gyöngyök, csontból vagy fémből készült díszítőelemek, és ami a legnagyobb divat: Swarovsky kristályok tűnnek fel rajtuk.





A szexis megjelenéséről is híres Jennifer Lopez nemrég saját cipőmárkát dobott piacra. A nevét viselő lábbelik gyakran csillogó, arany vagy ezüst színűek és gazdagon díszítettek. Modelljei között sok kecses telitalpú papucs és szandál is van, amely tökéletes kiegészítője az estélyi ruháknak. 





 


Fotók:
Deichmann, Humanic, Jennifer Lopez, Tommy Hilfiger

A nagyméretű változatokért, kattints a képekre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top