Öltözködjünk

Az esküvõ sztárja: a menyasszonyi ruha

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy habos ruhában vonul oltár elé, mint egy igazi királynõ. S amikor az álomból valóság lesz, a boldog rózsaszín buborék helyét a pánik veszi át: Segítség, melyik a tökéletes ruha?







Fotó: Eklektika Szalon – Justin Alexander – Kattints a képre!
Romantikus vagy modern stílusban 

Mielőtt elkezdenéd végigjárni az esküvői ruhát kínáló üzleteket és kölcsönzőket, vagy divattervezőhöz fordulnál, érdemes végiggondolni, hogy milyen is az alkatodhoz és egyéniségedhez passzoló ruha. A nagy napon különösen fontos, hogy magabiztosan, minden feszélyezettség nélkül viselhesd a kiválasztott ruhát.    

Nagy szoknyás ruhák, karcsúbb hatás
 
A klasszikus stílust képviselő, hosszú, bő szoknyás modellek idén is kedveltek. A szoknyarész fazonja nagyon változatos, lehet húzásokkal bővülő, trapézszabású, harang alakú, fodros vagy alul háromszög formájú betétekkel szélesedő. A szoknya vagy ugyancsak bő tüllalsószoknya vagy könnyű fémváz – abroncs – által tartja a kívánt formát. Az ilyen ruhák rendszerint erősen karcsúsított felsőrésszel készülnek, és gyakran vékony fémpántok – az egykori halcsont modern helyettesítői – révén hozzák formába viselőjüket. Sokszor tervezik fűzővel e ruhákat, így ki-ki eldöntheti, mennyire kíván rásegíteni természet adta karcsúságára. 







Fontos ruhaválsztási tipp

Vedd figyelembe saját testmagasságodat – cipővel együtt –, illetve párod magasságát, továbbá azt, hogy mit szeretnél hangsúlyozni magadon. Vedd sorra, hogy romantikus, modern, egyszerű, fiatalos vagy vagány stílusú megjelenésre vágysz.   
Az új trend modelljei között vannak igen dekoratív szoknyamegoldásúak, például raffolással díszítettek, aszimmetrikus fazonúak, és olyanok is, amelyeket egy-egy ponton feltűzés tesz rövidebbé.
A ruhák dekoltázsa lehet többet takaró vagy merész, ovális, szögletes vagy V-alakú.      
A nagy szoknyás ruhák nemcsak tökéletes alakúaknak valók, jól állnak körte alakúaknak, széles csípőjű, telt keblű nőknek és arányosan moletteknek is.  







Fotó: Radiosa
Princessz szabás, hangsúly a dekoltázson

Örök divat a princessz szabás, azaz empire fazon. Az ilyen ruhák mell alatti szabásvonallal készülnek, fölül testhez állók, alul fokozatosan bővülnek. Ezáltal a keblekre terelik a figyelmet, és ügyesen leplezik a derék, a csípő, illetve az alsótest súlytöbbletét. Az empire ruhák mellrésze készülhet akár csipkéből vagy gyöngyökkel kivarrt anyagból is. A mellvarrás alatti rész olykor dupla rétegű, esetleg eltérő hosszúságú.  
Testsúlytól függetlenül mindenkinek ajánlhatók, akinek melltől lefelé van takarnivalója.   


Alakot követő fazon és sellő sziluett

Néhány éve egyre inkább hódítanak az egyszerű vonalú, alakra szabott esküvői ruhák. Egyaránt divat az erősen karcsúsított, egyenes szoknyarészű, az enyhén szűkített fazonú, lefelé kissé bővülő, valamint a hat vagy nyolc részből szabott modell. Ez utóbbi térdig lágyan követi az alakot, és onnan erősen bővül, így sellő sziluettet ad. Az ilyen ruhákban jól lehet táncolni.     






Fotó: Eklektika Szalon – Justin Alexander
Az egyszerű vonalvezetésű menyasszonyi ruhák szépségéhez nagyban hozzájárulnak a különleges anyagok.
Az erősen karcsúsított, egyenes szoknyarészű modellek és a „sellőruhák” csak vékony, arányos alakú nőknek valók.
Az enyhén szűkített fazonú, lefelé kissé bővülő modellek jól állnak alacsony és magas, molett nőknek is.







Fotó: Radiosa – Kattints a képre!
Extravagáns változatok

Aki esküvőjén is rendhagyó öltözékre vágyik, viselhet minit vagy nadrágos együttest. Különleges összhatást ad az elöl mini, hátul maxi hosszúságú esküvői ruha. A nadrág hívei bő szárú pantallóból és míderszerű felsőrészből álló modellt vagy karcsúsított szabású, lengő nadrágszárú overallt választhatnak.    


Nemcsak fehérben!  

A hófehér mellett divat a vajszín, a krémszín, az ekrü és a pezsgőszín, valamint számos pasztelltónus és élénk árnyalat.
Korábban főként azok a nők választottak színes ruhát, akik nem első ízben mondták ki a boldogító igent. Ma ez nemcsak rájuk jellemző, sokan első esküvőjükön viselnek színes ruhát.






Fotó: Radiosa – Kattints a képre!
A pasztellek közül ajánlott a vaníliasárga, a halványrózsaszín, a vízkék, a vízzöld, a világoslila, az élénk tónusokból a tűzpiros, a borvörös, a türkiz, a napsárga, illetve az aranybarna fehérrel vagy bézzsel kombinálva.
Idén gyakori, hogy egy szín rokon tónusai jelennek meg a ruhán, vagy azonos színű, többféle kelmét alkalmaznak a modellen.     







Fotó: Eklektika Szalon – Linea Raffaeli
Kiegészítők tetőtől talpig

A rövid és hosszú fátylak közül a frizurád és a ruha fazonja szerint választhatsz. Persze a földet söprő fátyolhoz koszorúslányok is kellenek! 
Fátyol helyett lehet a ruha dísze a váll-, derék-, vagy csípőrészére rögzített lebegő anyag.
Modern stílusú ruhákhoz kalap is illik.  
Dekoratív fejdísz a diadém és a hajpánt, amely a ruha anyagából készülhet. Ha hosszú a hajad, a fonott tincsekkel díszített frizurába selyemszalagokat fonathatsz.
Rövid és hosszú hajban is szép a virágdísz. A parányi textilvirágokból többet a frizurádba tűzhetsz, a nagy méretű virágdíszből elegendő egy, féloldalt elhelyezve.
Klasszikus esküvői kiegészítő a kesztyű, amely a ruha fazonja szerint lehet rövid vagy hosszú.
A cipő kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy színe egyezzen a ruháéval, vagy minél jobban megközelítse azt. Az esküvői kellékboltokban kínált textil felsőrészű cipők esetében könnyebb a helyzet. 
Ha hűvösebb az idő, jól jön az ujjatlan ruha fölé vehető selyem- vagy muszlinstóla, akárcsak a ruhával azonos anyagból készült boleró vagy blézer. Nagyon elegáns a földig érő kabát, amelyet csipkéből vagy áttetsző anyagból varrtak.







Fotó: Eklektika Szalon – Sincerity – Kattints a képre!








Kinek milyen fazon ajánlott?


• Körte alak: nagy szoknyás ruhák
• Széles csípőjű, telt keblű nők: nagy szoknyás ruhák 
• Arányosan molettek, de nem alacsonyak: nagy szoknyás ruhák
• Alacsony és magas, molett nők: enyhén szűkített fazonú, lefelé kissé bővülő modellek
• Akinek melltől lefelé takarnivalója van : empire ruhák 
• Vékony, arányos alakúak: erősen karcsúsított, egyenes szoknyarészű modellek és „sellőruhák”, nagy szoknyás ruhák 
• Hosszú lábú nők: mini hosszúságú modellek, nadrágos együttesek  


Örömanyák, tanúk, koszorúslányok

 
Az örömanyák alkalmi kelméből készült kosztümöt, nadrágkosztümöt vagy komplét – azonos anyagú ruha-blézer együttest – viselhetnek. Számukra szinte „kötelező” a kalap.
Aki tanúként szerepel, ne feledje, most nem ő a főszereplő, tehát ne öltözze túl a menyasszonyt. Ez vonatkozik a ruha stílusára és színére is. Ha az ara egyszerű ruhát visel, a tanú se vegyen fel túl feltűnő szabású modellt, és semmiképpen ne öltözzön fehérbe! Jó választás a kosztüm, a nadrágkosztüm és a sima vonalú ruha is pasztellszínben vagy sötétebb árnyalatban.        
A koszorúslányok ruhája lehet a menyasszonyéval azonos fazonú vagy hasonló stílusú, de más színű, például pasztelltónusú. Fontos, hogy ne legyen több a díszítése.
Ha gyerekek a koszorúslányok, csinos nyári ruhában is foghatják a fátyol végét.  







Fotó: NARAY TAMAS

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top