Öltözködjünk

Öltözzünk színtípusunk szerint!

Bizonyos színek jól állnak, míg mások kevésbé. Aki ismeri "személyes" színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást. De hogyan válasszuk ki magunknak a legelõnyösebb árnyalatokat?

Színek, évszakok, típusok

Ruhavásárláskor valószínűleg mindenki szembesült már azzal a ténnyel, hogy például két egyforma fazonú, különböző színű felsőrészből az egyikben sokkal csinosabbnak, fiatalosabbnak, üdébbnek látja magát, míg a másikban fáradtabbnak vagy sápadtabbnak tűnik az arca. Tehát egyes színek jól állnak, mások nem. Bizonyos árnyalatokról egyértelműen el tudjuk dönteni, hogy előnyösek számunkra, de vannak olyan tónusok, amelyeknél bizonytalanok vagyunk, hogy viseljük-e azokat. Ez az oka annak, hogy sokan évekig ugyanabba a néhány jól bevált színbe öltöznek, ruhatáruk szinte csupa rokon árnyalatú darabból áll. Pedig ha tisztában lennének külsejük néhány alapvető tulajdonságával és a színválasztás követendő szabályaival, sokkal változatosabb, szó szerint színesebb lehetne megjelenésük.


Az is gyakori, hogy valaki gondolkodás nélkül a szezon divatszínének kikiáltott árnyalatot választja, vagy egy sztáron látott színt visel, pedig lehet, hogy az egyáltalán nem illik hozzá. Természetesen ez esetben is ajánlott a színválasztás fő elemeinek megismerése.

A Tavaszi típus smink tippjei:

Alapozó: természetes árnyalatok, világos bézs, aranybézs

Arcpír: Leheletnyi rosé, sárgabarack, korallpiros

Igéző szemek: finom pasztellszínű szemhéjfesték,pl: almazöld,világos ibolyakék

Csábító ajkak: lazac, rózsafa, ragyogó vérnarancs

Fedezzük fel saját színeinket!

Ahhoz, hogy eldönthessük, mely színeket érdemes választanunk, tudnunk kell, hogy bőrünk, szemünk és hajunk tónusa szerint melyik típusba tartozunk. Ugyanis csak a hozzánk illő színek hangsúlyozzák az alaptípusunkat, általuk lesz arcunk üde. Van, akinek arcbőre alapszíne hideg, kissé szürkés, rózsaszínes, másnak meleg, enyhén sárgás, narancsos tónusú vagy kreol. Hideg arctónus esetén nem ajánlott a narancsszín, mivel az sápaszt, meleg bőrszínűeknek viszont a hideg pink előnytelen.

A haj színe a bőréhez hasonlóan lehet hideg tónusú, hamvas vagy meleg árnyalatú, kissé aranyló, vöröses. Ezek a jellemzők a haj világosságától függetlenek, tehát a szőke haj lehet hamvas: seszőke, lenszőke, hideg tónusú: ezüstszőke, jégszőke vagy meleg árnyalatú: aranyszőke, vöröses szőke. A barna haj lehet meleg hatású: gesztenyeszín, vörösesbarna vagy hideg tónusú: szürkés, hamvasbarna. Még az ősz haj is lehet hideg árnyalatú, esetleg kissé kékes vagy meleg hatású, enyhén sárgás.


Az évszakelmélet alkalmazása

Az évszakelmélet megalkotója a svájci Johannes Itten. A művésztanár a húszas években festőszakos diákjainak oktatása folyamán dolgozta ki azóta világszerte elismertté vált elméletét. Eszerint egyéni külső megjelenésünkhöz bizonyos színharmónia illik. A színcsoportokat annak alapján határozta meg, hogy azok mely évszakban jelennek meg a természetben. Az ő színelemzésének megfelelően a négy évszak szerint sorolhatók csoportokba az árnyalatok.
Ma a széles körben alkalmazott színtanácsadás Johannes Itten elméletére épül, ezt egészíti ki az egyén bőralapszínének meghatározásával. Így a meleg, sárgás bőralapszínűek a tavaszi, illetve őszi típusba tartoznak, a hideg, szürkés, rózsaszínes bőralapszínűek pedig a nyári vagy téli típusba.

A színtanácsadáson a divatszakember meghatározza, hogy vendége melyik színtípusba tartozik, és ennek alapján megmutatja a hozzá illő színskálát. Az ebben szereplő árnyalatok harmonizálnak legjobban arcunk, szemünk, hajunk színével. Ezt megismerve és alkalmazva könnyebben vásárolhatunk ruhát, magabiztosabban állíthatjuk össze egyéni ruhatárunkat. Emellett a színskála segít a megfelelő sminkszínek kiválasztásában is.

Ajánlott árnyalatok

• a barna meleg tónusai a drapptól a rozsdabarnán át a csokoládészínig,
• kukoricasárga, napsárga, narancssárga, barackszín,
• korallpiros, lazacszín, paradicsompiros,
• almazöld, fűzöld, sárgászöld, olajzöld, sárgáskeki,
• tengerészkék, türkizkék, vízkék, farmerkék,
• világos orgonalila, melegszürke, teveszőrszín.
• hófehér helyett: vajszín vagy bézs,
• fekete helyett: mélykék vagy sötétbarna

A tavaszi típus

Az e színtípusba tartozók arcbőre meleg tónusú, őszibarackszínű, elefántcsontszínű vagy sárgás, esetleg kissé vöröses, de lehet áttetsző is. Az arcon előfordulnak aranysárga szeplők.
Hajuk színe a világosszőkétől a világosbarnáig terjed, jellemzően meleg, aranyló tónusú, esetleg kissé vöröses.
Szemük általában világos színű, lehet kék, zöld, szürke, barna, borostyánszín is.
A színválasztásnál fő szempont, hogy üde, friss, meleg árnyalatok mellett döntsenek. Kerüljék a hideg, szürkés tónusokat, mert azok fáradtabbnak, idősebbnek mutatják őket. A ruhadarabok közül elsősorban a felsőrészek, illetve sálak színe fontos, hiszen ezek vannak arcunk közelében, és színük visszatükröződik bőrünkön. Általuk lesz arcunk frissebb, üdébb hatású vagy fakóbb, sápadtabb.

A tavasz típus színei melegek, élénkek és világosak. A tavasz típusnak legjobban állnak a drappok, a világos melegsárgák, a türkizek és a világos barackos árnyalatok. Fekete helyett tengerészkék, fehér helyett krémszín ajánlott.

Hamarosan folytatjuk, ahol megismerkedhetünk részletesen a többi típussal is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top