A szmoking egykor és ma

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Az eredetileg kizárólag férfiak által viselt szmoking története az 1800-as évek végén kezdõdött. A jellegzetes jegyeit máig megtartó ruhanemû idõvel a nõket is meghódította…
Dohányzókabát


A szmoking Angliából származik. A férfiak már körülbelül 1880 óta hordják e ruhaneműt. Akkoriban az előkelő urak a társaságban elfogyasztott vacsora után általában a dohányzószobába vonultak. Itt a szűk szabású, merev frakkot lecserélték; nadrágjukhoz kényelmesebb „dohányzókabátot" vettek fel. Innen ered a szmoking elnevezés. (A smoking jelentése angolul: dohányzás.)

A klasszikus reverű vagy sálgalléros szmokingot speciális kiegészítőkkel illik viselni: fehér szmokinginggel, melynek keményített gallérja visszahajtott spiccű, fekete, sötétbordó, vagy sötétzöld csokornyakkendővel (a pincérek fehérrel!), spanyolövvel (széles selyemöv), valamint fűzős, fekete bőr- vagy lakkbőrcipővel. Mellény is felvehető az öltözékhez; ez sálgalléros fazonú, fehér pikéből vagy laméból, esetleg mintás szövésű ezüstös selyemből készülhet. Amerikában ma már hagyományos gallérú fehér inggel, sőt - az extravagáns stílust kedvelő sztárok - fekete inggel vagy gallér nélküli fekete pólótrikóval is hordják a szmokingot!


Női szmoking változatok

A női szmoking csak az 1920-as évek közepén jelent meg, mint elegáns, délutáni öltözék. A selyemből, valamint bársonyból varrt modelleket lóversenyre és vendégségbe ajánlották. A nők nyakkendő helyett általában csipkezsabóval viselték szmokingjukat. Néhány évtizeddel később, 1966-ban furcsa módon az újdonság erejével hatott, amikor a fiatal francia divattervező, Yves Saint Laurent férfi szmokingba öltöztette manökenjeit. A kifutón a modellek széles övet, keményített inget és masnira kötött nyakkendőt viseltek a szmokinghoz. A kreációk nagy sikerétől megijedve a párizsi éttermekben rögvest „nadrágtilalmat" rendeltek el a nők számára. Ám a leleményes fiatal nők ekkor szmokingkabátban és selyemharisnyában - nadrág nélkül! - jelentek meg a nyilvános szórakozóhelyeken.


Mai női és férfi modellek


Mára a szmoking az elegáns női ruhatár fontos darabjává vált. A fekete mellett más színekben - például éjkék, mélylila, pink, méregzöld, sötétbarna vagy fehér - is kedvelt. A rever és a nadrág oldalsó csíkja mindig az alapszínnel azonos, fényes szaténból készül! A kabát egy- vagy kétsoros gombolású, erősen karcsúsított vagy egyenes szabású, hossza csípő alatt vagy combközépnél is végződhet. A dekoltázs pedig ovális, sőt sokszög alakú is lehet. A nadrág szűk, egyenes és lengő, bő szárral is divatos. A szmokingkabáthoz ma már választhatunk azonos anyagú szoknyát is!

A férfiaknál - a frakk után - a szmoking számít a második legelegánsabb viseletnek. Az operabálon a frakk mellett a szmoking az elfogadott öltözék. Sokan esküvőjükre is szmokingot öltenek. A klasszikus feketén kívül választhatnak sötétkék vagy más sötét árnyalatú modellt is. Divatosak a brokát reverrel készült változatok is. Koktélpartin, fogadáson pedig fehér, ciklámen vagy vörös szmoking is viselhető.
Olvass tovább

Hozzászólások