Öltözködjünk

A nyakkendõ története

Nem is gondolnánk, hogy egyes ruhanemûk, valamint öltözékkiegészítõk divatja évszázadokra nyúlik vissza. <br>A mai nyakkendõ õsét elõször - több, mint háromszáz éve - a horvát katonák viselték. A zsabó eredetileg szintén férfiak ruháját díszítette.

Katonák, hercegek és forradalmárok







Kattints a képre!
Nyakra kötött kendőt először a római legionáriusok viseltek, a hideg ellen. Később, a XVII. században XIV. Lajos katonái hordták, főleg a horvát regiment. Valószínüleg a nyakkendő elnevezés is innen ered. Ugyanis a franciák a „croate”-ot – ami horvátot jelent – helytelen kiejtéssel cravate-nak (ejtsd: krávát) mondták. Ekkoriban a férfiak csipkéből készült nyakravalókat hordtak, melyek felkötése eléggé időigényes volt. 1692-ben a steinkircheni csata idején – Voltaire leírása szerint – a hercegeknek gyorsan kellett felöltözniük, s ezért hanyagul tekerték fel nyakravalójukat. A lezseren a nyak köré tekert, lelógó végű nyakdísz – melyet a nők is hamarosan átvettek -, tekinthető a mai nyakkendő elődjének.

A XVIII. században, a rokokó divat idején a férfiak inkább zsabóval díszítették ingüket. A csipkéből vagy muszlinból készült modelleket 1840-ig hordták, a zsabó később a női divatban is elterjedt. A francia forradalom és a direktórium idején a férfiak széles fehér kendőt hordtak a nyakukon. A forradalmárok öltözködésükkel is kifejezték a lázadást: ők fekete nyakkendőt kötöttek.







Kattints a képre!
A megkötés művészete

A XIX. század első felében a nyakkendő divatos megkötése olyannyira bonyolulttá vált, hogy tankönyvekben ismertették a nyakkendőkötés művészetét. Még Balzac is írt egy ilyen témájú szakkönyvet! A férfiak öltözködése az előző századhoz képest egyszerűsödött, így a nyakkendőre nagyobb figyelmet fordítottak, hiszen ez maradt az egyik utólsó díszük. A modellek kiválasztásával és megkötésének módjával egyéniségüket igyekeztek kifejezni – ezt írták elő a nyakkendő-tankönyvek!

A kor híres költője, a hóbortos Lord Byron például nem elölről hátrafelé, hanem éppen ellenkezőleg kezdte felkötni nyakkendőjét, és álla alatt nagy, legalább négy hüvelyk széles csokorra kötötte – tudhatjuk meg egy 1828-ban megjelent könyvből. A költőről elnevezett Byron nyakravaló nyáron különösen ideális volt, mivel, a többi típussal ellentétben, nem kétszer, csupán egyszer fogta körül a nyakat, és a lazább megkötés nagyobb szabadságot engedett viselőjének.







Kattints a képre!
Modern változatok

A XIX. század utólsó harmadában a nyakkendőcsokor lelógó végeiből alakult ki a mai nyakkendőforma. Ez azóta hol keskenyebb, hol szélesebb változatban hódít. A minták, a színek és a csomó formája a kor öltöny- és ingdivatjától függően változnak. A csokornyakkendő korábban általában a sportosabb öltözékek, ma viszont főként az elegáns frakk és szmoking kiegészítője. A nyakkendő a nők modern kori öltözködésében is többször feltűnt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top